REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šo­ko die­ta su partiniais prieskoniais

Ar­ba­ta pa­bran­go 100 pro­cen­tų

Saulius JUŠKEVIČIUS

Radviliškio rajono moksleivius vos trečia savaitė maitina privatininkai, tačiau ir per šį trumpą laikotarpį jie spėjo įvaryti šoką mokiniams, jų tėvams ir pedagogams: patiekalai mokyklose pabrango kone dvigubai, porcijos „susitraukė“, o maisto kokybė suprastėjo.

Tačiau rajono valdžios – konservatorių ir vietinių socdemų – šokas neištiko. Net ir girdėdama skundus iš visų pusių, ji mokyklų vadovams liepė pasirašyti sutartis su privatininkais.

Ištiko šokas

Sužinojusius, kiek dabar reikės duoti pinigų vaiko maitinimui mokyklų valgyklose, tėvus ištiko šokas. Į redakciją kreipėsi keletas Radviliškio mokyklose besimokančių mokinių tėvų.

„Perėmus mokinių maitinimą privatiems tiekėjams, sumažėjo gaminamos porcijos (kotletas sverdavo 100 gramų, dabar sveria tik 70–80 gramų). Padidėjo ir maitinimo kaina. "Žemaičių blynai“, kainavę 2,50 Lt, dabar kainuoja 3,75 Lt, arbata pabrango 100 procentų“, – pasakojo Vaižganto gimnazijoje besimokančių moksleivių tėvai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jų, bandelės, kurios dabar yra ne „pirmo“ šviežumo, moksleiviams pateikiamos pakuotėse, nors anksčiau jos buvo kepamos vietoje, padidėjo ir jų kaina.

REKLAMA

Vaižganto gimnazijos direktorė Židrūna Onaitienė patvirtino, kad patiekalai pabrango beveik dvigubai, o porcijos sumažėjo.

„Mažesni vaikai atsineša valgyti iš namų, o gimnazistai eina į netoliese esančią kavinę, kurioje už tokią pat sumą suvalgo dvigubai didesnę porciją, negu patiekiama mokykloje“, – sakė direktorė.

Lizdeikos gimnazijos direktorių laikinai pavaduojanti Ina Bajarauskaitė pasakojo: per porą savaičių už pinigus valgančių vaikų nuo 150 sumažėjo iki 30.

„Būta dienų, kai valgykloje už pinigus valgė tik 7 ar 10 vaikų“, – teigė ji.

Pasak I. Bajarauskaitės, iki pertvarkos maitinimo sistemoje mokiniai sočiai pavalgydavo už 5,25 Lt, o dabar išleidęs ir 10 litų mokinys išeina pusalkanis.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiaulių kraštui“ pasidomėjus vaikų maitinimu kitose rajono mokyklose, paaiškėjo, jog panaši situacija ir kitur. Mokyklų vadovai buvo susirūpinę, kad mažesnės porcijos patiekiamos ir socialiai remiamiems vaikams.

„Kuo nusikalto vaikai, kurie jaučia nepriteklių namuose, o dabar nepavalgo ir mokyklose?“ – sakė kalbinti rajono mokyklų vadovai.

Koalicijos suokalbis

Išnuomoti mokinių maitinimą buvo mėginta dar praėjusioje kadencijoje, tačiau tuomet kartu su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija koalicijoje esantys „valstiečiai“ nepalaikė šios iniciatyvos.

Situacija pasikeitė, kai krikdemų koalicijos partneriais tapo socdemai. Tuomet rajono Taryboje vėl imta klibinti šį klausimą. Vėl buvo sudaryta komisija, kuriai vadovauti ėmėsi rajono vicemeras, vietinis socialdemokratas Kazimieras Augulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomiausia tai, jog iki atsisėsdamas į šiltą vicemero kėdę, tuometinis Šeduvos gimnazijos direktorius K. Augulis piestu stojo prieš maitinimo mokyklose privatizavimą.

Paklaustas, kas taip kardinaliai pakeitė jo nuomonę, vicemeras redakcijai paaiškino, jog tik tapęs politiku jis suprato, kad rajono biudžetas nėra guminis ir maitinimo dotacijoms skirti po 1,3 milijono litų yra per didelė prabanga.

Taupymo vizija

„Šiaulių kraštui“ teko dalyvauti komisijos, kuri svarstė valgyklų išnuomojimą privačiai maitinimo įmonei, posėdyje.

Savivaldybės Švietimo ir sporto paslaugų centro direktorius, rajono krikdemų vadas Vaidotas Jakavičius tuomet aktyviai įrodinėjo, kad, mokinių maitinimo paslaugas perdavus privačiam verslui, rajono Savivaldybė sutaupys apie 700–800 tūkstančių litų.

REKLAMA

Direktorius tuomet tvirtino, jog konkurso sąlygose bus numatyta, kad darbuotojus perims privatininkas, todėl nereikės mokėti išeitinių.

Tik vienintelis komisijos narys Jonas Povilaitis tada suabejojo tuo, teigdamas, kad Darbo kodeksas to nenumato.

Nuogąstavimai pasitvirtino – 54 mokyklų valgyklų darbuotojoms teko įteikti atleidimo lapelius ir joms išmokėti 294 tūkstančius litų išeitinių kompensacijų.

Skundai dėl kokybės

Vos tik pasirašius laikinąją maitinimo paslaugos pirkimo sutartį su „Kretingos maisto“ bendrove, pasigirdo moksleivių, jų tėvų bei mokyklų vadovų nusiskundimų dėl maitinimo kokybės.

Iš kelių mokyklų buvo gauta nusiskundimų, kad maistas mokiniams yra patiekiamas ne šviežias, o vakarykštis. Neva taip mokyklų valgyklų darbuotojai atsikrato patiekalų, nes išmesti jų neleidžia maitinimo paslaugą teikianti įmonė.

REKLAMA

Tačiau nors ir girdint neigiamų atsiliepimų, šią savaitę sutartis buvo pasirašyta.

Anot Savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Margaitienės, praėjo per mažai laiko, kad būtų galima viską įvertinti objektyviai.

Sutarties pasirašymo vieta buvo stropiai slepiama. To esą nežinojo nei už tai atsakingas Švietimo ir sporto paslaugų centro direktorius V. Jakavičius, skambučius atmetinėjo ir vicemeras K. Augulis.

Kitą dieną apie įslaptintą sutarties pasirašymo vietą paklaustas rajono meras Darius Brazys atsakė dviem žodžiais: „Manęs neklausėt“.

Gaminių receptūros nesuderintos

Gavę nusiskundimų iš Šiaulėnų Marcelino Šikšnio vidurinės mokyklos, „Šiaulių kraštas“ kartu su Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiąja specialiste-maisto produktų inspektore Danute Matijošaitiene apsilankė šioje mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistei įtarimų sukėlė šaldytuve laikoma kotletams gaminti atvežta mėsa.

Ant vakuuminės pakuotės buvo užrašyta, jog tai kiaulienos raumens nuopjovos, tačiau, atidarius pakuotę, net ir vizualiai buvo matoma, kad mėsa yra nekokybiška – tarp kelių gabalų raumens matėsi nemažai atraižų su taukais, pakuotėje rastas ir nemažas gabalas lašinių. Ši mėsa buvo malama ir naudojama „Naminių kotletų“ gamybai.

Ne pagal receptūrą buvo gaminamas ir sulčių gėrimas, jį skiedžiant vandeniu ir pridedant cukraus.

Vaikai buvo maitinami patiekalais, kurių receptūros nesuderintos su Visuomenės sveikatos centru.

Į valgyklą buvo iškviesta viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ Plėtros skyriaus vadovė Rita Venckuvienė. Vadovė pripažino, jog mėsa nėra visai kokybiška, tačiau plačiau ką nors komentuoti atsisakė.

REKLAMA

Į mokyklą atvykusios Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Ivanauskytė bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Marytė Gadliauskienė situacijos taip pat nekomentavo.

Pažeidimų rasta ir kitur

Pasak Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės D. Matijošaitienės, panašūs pažeidimai rasti ir kitų mokyklų valgyklose.

„Patikrinus Radviliškio V. Kudirkos pagrindinės mokyklos maisto tvarkymo skyrių, sąskaitoje buvo nurodyta, jog patiekta sušaldyta kiaulienos kotletinė mėsa ir sušaldyti lašiniai, tačiau realiai buvo atvežta atvėsinta kiaulienos kotletinė mėsa ir atvėsintos lašinių atraižos. „Kretingos maistui“ užtikrinus, jog bus pakeistas žalios mėsos tiekėjas, Šiaulėnuose užfiksuoti ir vėl panašūs kito tiekėjo nusižengimai“, – sakė inspektorė.

REKLAMA

Pasak jos, vaikus rajono mokyklose buvo ketinama maitinti atvežtais jau pagamintais ir sušaldytais koldūnais su mėsos įdaru, nors tai draudžia daryti sveikatos apsaugos ministro įsakymas, mokyklose prekiaujama citrinų ir persikų skonio arbatomis, įvairiais sausainiais, kurių asortimentas nesuderintas su teritoriniu Visuomenės sveikatos centru.

„Šiaulių kraštui“ pavyko susisiekti su „Kretingos maisto“ juristu Vytautu Diržinskiu. Juristas tvirtino, jog kol kas jokių patikrinimo aktų nėra matęs, todėl apie mėsos tiekėjus ir jų tiekiamą produkciją negali nieko komentuoti.

Meras Darius Brazys situacijos rajono mokyklose kol kas nedramatizuoja.

„Po pirmųjų nusiskundimų dėl maitinimo kokybės buvo paprašyta kontroliuojančių institucijų patikrinti gautus nusiskundimus. Gavę patikrinimų medžiagą, kviesimės maitintojus ir aiškinsimės situaciją“, – teigė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų