REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartotojai vis dažniau naudojasi vieningos Europos rinkos teikiama nauda tam, kad rastų pigesnių prekių kitose Europos Sąjungos šalyse. Ne išimtis ir automobilio pirkimas. Tokiuose tinklapiuose, kaip www.mobile.de ir www.autoscout24.de, daugelis vokiečių prekybininkų siūlo savo automobilius pirkėjams visoje Europoje. Dažniausiai derybos su pardavėju vyksta anglų kalba arba su internetinio vertėjo pagalba. Po to, kai pasiekiamas sutarimas, pardavėjas paruošia sutartį vokiečių kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Būkite atidūs: paruošta sutartis gali skirtis nuo anksčiau aptarto susitarimo! Tokiu būdu pardavėjas įgauna nesąžiningą pranašumą – parduoda apgadintus automobilius, su tariamai aptartais defektais, apie kuriuos vartotojai iš tikrųjų nieko nežino, arba nesuteikia garantijos.

REKLAMA

Lietuvos vartotojas iš Vokietijos įmonės pirko naudotą automobilį. Kelionės į Lietuvą metu vartotojas pastebėjo pavarų dėžės defektą, todėl grįžęs iš karto kreipėsi į pardavėją. Po ilgai trukusio susirašinėjimo paaiškėjo, kad pasirašytoje sutartyje pateiktos kitokios garantijos sąlygos, negu buvo išdėstytos žodžiu. Vartotojui pataisius automobilį oficialioje atstovybėje ir pateikus sąskaitą pardavėjui, jis atsisakė kompensuoti vartotojo patirtus nuostolius. Vartotojas kreipėsi į Europos vartotojų centrą Lietuvoje, kuris skundą nagrinėjo kartu su kolegomis Vokietijoje. Kadangi centrai skundus nagrinėja taikiu būdu, vartotojo naudai buvo pasiektas dalinai teigiamas sprendimas, kompensuojant dalį išlaidų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis atvejis: profesionalus verslas arba privatus pardavimas

Atsižvelgiant į įstatymus, pardavėjas gali neįtraukti garantijos parduodamas naudotą automobilį tuomet, kai veikia kaip privatus asmuo, ir tuomet, kai abu (pardavėjas ir pirkėjas) veikia kaip pardavėjai profesionaliame versle. Siekdamas to, sutartyje pardavėjas greičiausiai naudos vieną iš žemiau paminėtų frazių:

„Händlerkauf“, „Händlergeschäft“ = pirkėjas ir pardavėjas yra prekybininkai.

„Käufer bestätigt Gewerbetreibender“ = pirkėjas patvirtina, kad yra prekybininkas.

„Kauf zwischen zwei Verbrauchern“ = pirkėjas ir pardavėjas yra privatūs asmenys, vartotojai.

Jeigu sutartyje rasite vieną iš aukščiau paminėtų frazių, naudotų automobilių pardavėjas greičiausiai bandys neįtraukti garantijos, naudodamas papildomas išlygas kaip: „Ohne Garantie“, „Unter Ausschluss jeglicher Gewährleistung”, „Ausschluss der Sachmängelhaftung”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrasis atvejis: nėra defektų arba defektai yra žinomi

Pardavėjai taip pat bando išvengti garantinio įsipareigojimo į sutartį įtraukdami pirkėjo patvirtinimą, kad automobilis buvo parduotas be defektų arba – dar blogiau – esami defektai buvo aptarti ir žinomi pirkėjui.

„Verkauft wie gesehen“ = parduotas kaip matyta.

„Käufer bestätigt, dass er auf Mängel hingewiesen wurde und diese akzeptiert hat“ = pirkėjas patvirtina, kad buvo įspėtas ir sutinka su visais defektais.

Pardavėjas gali žadėti pirkėjams įvairius dalykus, apie kuriuos vėliau tvirtina nieko nežinąs. Jeigu tokie pažadai nėra aptarti ir užrašyti rašytinėje sutartyje, pardavėjas greičiausiai grįš prie pirkimo–pardavimo sutartyje numatyto reguliavimo.

REKLAMA

„Nebenabreden bedürfen zu ihrer Gültigkeit der Schriftform.“ = sutarties papildymai turi būti padaryti raštu.

„Ich bestätige, dass mir der Verkäufer keine Zusicherungen gemacht hat.“ = aš patvirtinu, jog pardavėjas nedavė man jokių garantijų ar draudimų.

Verta atsiminti:

– Įsitikinkite, ar pardavėjas yra patikimas: kaip pardavėjas prisistato savo tinklapyje? Ar jis pardavinėja kieme už namo, ar tam tinkamoje parduotuvėje?

– Niekada nepasirašykite sutarties, jeigu nesuprantate kurios nors frazės. Prašykite vokiškai kalbančių draugų pagalbos.

– Primygtinai reikalaukite, kad sutarties papildymai būtų daromi raštu.

– Jei perkate iš įmonės, patikrinkite statusą registruose  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų