REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo posėdžių lankomumas: kas pavyzdiniai, o kas venckienės?

Balsas.lt statistinė analizė, „dešimtukininkų“ ir „dvejetukininkų“ reitingai

Neringa Venckienė ir toliau gerina Seimo lankomumo rekordus – suprantama, neigiama prasme. Balsas.lt nusprendė paanalizuoti šios kadencijos Seimo narių posėdžių lankomumo statistiką. Kiek parlamentarų Seimo posėdžius lanko pavyzdingai? O kiek turėtų susirūpinti dėl savo drausmės? Galiausiai kurios partijos atsakingiausiai žiūri į savo darbą Seime, o kurios posėdžiams dėmesio skiria mažiausiai? Apie visa tai – šiame straipsnyje.

Neringa Venckienė ir toliau gerina Seimo lankomumo rekordus – suprantama, neigiama prasme. Balsas.lt nusprendė paanalizuoti šios kadencijos Seimo narių posėdžių lankomumo statistiką. Kiek parlamentarų Seimo posėdžius lanko pavyzdingai? O kiek turėtų susirūpinti dėl savo drausmės? Galiausiai kurios partijos atsakingiausiai žiūri į savo darbą Seime, o kurios posėdžiams dėmesio skiria mažiausiai? Apie visa tai – šiame straipsnyje.

REKLAMA

Prieš pradedant bet kokią statistinę analizę, vertėtų atsižvelgti į kelis svarbius aspektus. Jokie statistiniai duomenys iki galo negali atspindėti posėdžių lankomumo, nes „dalyvavimas posėdyje“ yra ganėtinai abstrakti sąvoką. Pagal Seimo Statutą, laikoma, kad Seimo narys dalyvavo Seimo posėdyje, jeigu jis užsiregistravo daugiau kaip pusėje iš anksto numatytų ir numatytu laiku įvykusių balsavimų dėl teisės akto priėmimo ir užsiregistravo visuose tos dienos Seimo posėdžiuose. Tačiau užsiregistruoti neretai nebūna lygu dalyvauti. Ne kartą stebėjome apytuštę Seimo salę ne tokių svarbių klausimų nagrinėjimo metu ar vakarėjant.

Tad analizuodami grynąjį faktinį lankomumą, negalime daryti viską apimančių išvadų apie parlamentarų drausmę. O juk iš dalies koją pakiša ir pateisinamos pravaikštos dėl ligos ar kitų priežasčių bei faktas, kad ministrų kabineto nariai fiziškai negali apsilankyti visuose posėdžiuose. Be to, šiame straipsnyje neanalizuojama, kaip parlamentarai lanko Seimo komitetų, kuriems priklauso, posėdžius, o komitetai nuveikia ne ką mažiau svarbų darbą parlamente.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ten bebūtų, mūsų paprasta analizė leidžia pažvelgti bent jau į Seimo narių lankomumo tendencijas. Tad prisiminkime 10 Seimo Statuto straipsnį „Seimo narys privalo dalyvauti Seimo posėdžiuose“ ir pažvelkime į pačius skaičius.

REKLAMA

Asmeninis lankomumas

Pasidžiaukime – turime net 22 pavyzdingus tautos atstovus, kuriems Seimo nario vardas yra ne tik statusas ar privilegija, bet ir atsakomybė. 22 Seimo nariai nepraleido nė vieno Seimo posėdžio. Įsidėmėkite šių herojų pavardes:

Kęstutis Bartkevičius, Irena Degutienė, Algimantas Dumbrava (tiesa, prie Seimo prisijungė tik kovo mėnesį), Vilija Filipovičienė, Vitalijus Gailius, Donatas Jankauskas, Vytautas Kamblevičius, Liutauras Kazlavickas, Jonas Kondrotas, Vanda Kravčionok, Kazimieras Kuzminskas, Antanas Vytautas Matulevičius, Albinas Mitrulevičius, Antanas Nesteckis, Andrius Palionis, Bronius Pauža, Algis Strelčiūnas, Valentinas Stundys, Irena Šiaulienė, Sergej Ursul, Edvardas Žakaris ir Pranas Žeimys.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip matote, daugiausia – net septynis – atstovus šiame sąraše turi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Antroje vietoje liko daugiausia Seimo narių Seime turintys socialdemokratai – 5 parlamentarai. Kitos partijos dideliu herojų skaičiumi pasigirti negali, tačiau reikia pasidžiaugti, kad bent po vieną „dešimtukininką“ turi kiekviena Seimo frakcija.

Lankomumas pagal partijas

Pradėkime nuo Seimo lankomumo čempionų – Lenkų rinkimų akcijos iškeltų kandidatų. 94,61 proc. – tiek sudaro bendras šios frakcijos narių lankomumas. Tai yra geriausias rezultatas Seime. Mažiausiai Seimo posėdžių (84,31 proc.) čia yra aplankęs Leonard Talmont. Visi kitų lankomumas itin aukštas. Net ministrui Jaroslavui Narkevičiui būdingas aukštas 94,12 proc. lankomumas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Egidijus Vareikis. Jei ne šis skandalingasis politikas, pirmoje vietoje galėjo atsidurti ne lenkai, o TS-LKD. 64,71 proc. E. Vareikio lankomumas smukdo labai solidų 92,57 proc. bendra frakcijos rezultatą. Dauguma frakcijos narių išties tvarkingai lanko posėdžius. Na, išskyrus dar keletą veikėjų – Vincę Vaidevutę Margevičienę (66,67 proc.) ir Emanuelį Zingerį (70,59 proc.). Beje, ekspremjeras Andrius Kubilius ir dabartinis opozicijos lyderis apsilankė 86,27 proc. Seimo posėdžių.

91,37 proc. liberalų frakcijos lankomumas leido jiems atsidurti trečioje vietoje. Liberalai turi du „nedrausminguolius“, kuriems būdingas mažesnis nei 80 proc. lankomumas. Būtent Petras Auštrevičius (76,47 proc.) ir Kęstutis Glaveckas (78,43 proc.) smukdo bendrą partijos rezultatą.

REKLAMA

Nedaug nuo liberalų atsiliko Darbo partija (DP). Frakcijos reitingą smukdo vieni iš nedrausmingiausių Seimo narių, kurių lankomumas išties nekoks. Vienas iš jų turi gana pateisinamą priežastį – tai yra ministras Šarūnas Birutis, kuriam būdingas vos 49,02 proc. lankomumas. Už jį mažesnį lankomumo rodiklį turi tik N. Venckienė (tokį patį turi Premjeras). O antrasis... Viktoras Uspaskichas – viso labo 70,59 proc. aplankytų Seimo posėdžių.

Socialdemokratus (89,52 proc.) neabejotinai smukdo tai, kad savo gretose jie turi daugiausia ministrų. Dėl to bendras partijos lankomumas lenkia tik „Drąsos kelio“ (DK) ir „Tvarkos ir teisingumo“ (TT) partijas. Štai toks ministrų lankomumas: Algirdas Butkevičius – 49,02 proc., Vytenis Povilas Andriukaitis – 49,02 proc., Rimantas Sinkevičius – 54,9 proc., Juozas Bernatonis – 76,47 proc. ir Juozas Olekas – 82,35 proc. Jei neskaičiuosime šių rezultatų, bendras partijos lankomumas kiltų iki 91,35 proc.

REKLAMA

Žemiau už socdemus – „tvarkiečiai“. Mažiau Seimo posėdžius už juos lanko tik DK, o daugiausia smukdo partijos lankomumo reitingą Remigijus Ačas – 72,55 proc. ir Ona Valiukevičiūtė – 78,43 proc.

Galiausiai pasitikime „čempionus“ su „naudingiausia žaidėja“ priešakyje. DK lankomumas siekia vos 82,35 proc, o N. Venckienė apsilankė viso labo 37,25 proc. Seimo posėdžių. Algirdo Vaclovo Patacko lankomumas – 68,63 proc.

Vietoj išvadų

Kaip ir minėjome straipsnio pradžioje, suabsoliutinti ir sureikšminti šių skaičių nevertėtų. Jokiais būdai netvirtiname, kad mažiausiai besilankantys posėdžiuose Seimo nariai jame atlieka mažiausiai darbo. Turime tikėti savo išrinktaisiais ir tikėtis, kad už kiekvieno neapsilankymo Seimo posėdyje slypi pateisinama priežastis. Arba turime balsuoti atsakingiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabaigai – kadangi minėjome „dešimtukininkus“, nepraleidusius nei vieno posėdžio, pažvelkime ir į „dvejetukininkų“ dešimtuką:

1. Neringa Venckienė – 37,25 proc.

2. Šarūnas Birutis – 49,02 proc. (Kultūros ministras)

3. Algirdas Butkevičius – 49,02 proc. (Ministras pirmininkas)

4. Vytenis Povilas Andriukaitis – 49,02 proc. (Sveikatos apsaugos ministras)

5. Rimantas Sinkevičius – 54,90 proc. (Susisiekimo ministras)

6. Egidijus Vareikis – 64,71 proc.

7. Vincė Vaidevutė Margevičienė – 66,67 proc.

8. Algirdas Vaclovas Patackas – 68,63 proc.

9. Viktoras Uspaskichas – 70,59 proc.

10. Emanuelis Zingeris – 70,59 proc.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų