REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Pusšeštų metų džiaugęsi Radviliškyje veikusiu dializės centru, gyvybiškai būtiną procedūrą radviliškiečiai vėl priversti atlikti Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiomis inkstų ligomis sergantys pacientai tai vertina didžiuliu žingsniu atgal, dializės paslaugas teikusios bendrovės atstovai – priverstiniu sprendimu, kurį padiktavo nuostolinga veikla.

REKLAMA

Dializei – į Šiaulius

Į redakciją užsukusi radviliškietė Danguolė Jočenkienė vos išgalėjo kalbėti – po 4 valandas trunkančios dializės procedūros ji visada kurį laiką jaučiasi leisgyvė.

„Būna visaip – kartais pakeliui į namus turiu prigulti ant suolelio, kartais taip „užkala“ širdis, kad, rodos, tuoj išgriūsiu. Ne man vienai taip sunku, bet ar kam tai svarbu – nuo lapkričio, Radviliškyje uždarius dializės centrą, mums bus dar sunkiau, nes dializuotis turėsime Šiauliuose“, – sunkiai tarė žodžius moteris, redakcijoje apsilankiusi prieš pat dializės centro uždarymą.

REKLAMA
REKLAMA

Netrukus po jos vizito, redakcijai paskambino Stasys Dilys iš Šeduvos seniūnijos. Septintus metus dializės procedūras atliekantis vyras irgi bėdojo, jog į pacientų poreikius niekas neatsižvelgia – ima ir uždaro jiems gyvybiškai būtiną įstaigą.

„Taip, mes neliksim be nieko, mus vežios dializuotis į Šiaulius, bet ar galima palyginti paslaugų kokybę, kuri teikiama namuose, su ta, kuri teikiama svetur. Į Radviliškį aš atvažiuodavau ryte ir jau per pietus būdavau namie, galėdavau ilsėtis likusią dienos dalį. O dabar teks užtrukti visą dieną. Mane paims apie 10 ryto, o grįšiu jau po šešių vakare. Sugrūs mus kaip silkes ten. O juk tarp mūsų yra tokių, kurie vos laikosi, kurie eina su ramentais“, – bėdojo šeduvis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ligoniai negalėjo suprasti, kodėl reikėjo uždaryti 5,5 metų veikusį dializės centrą, kurį jau pakeitė privati šeimos klinika.

„Mažai kam rūpime mes. Tą parodė paskutinė dializė Radviliškyje: mums atlieka sudėtingą procedūrą, o čia pat tuščias lovas mūsų akyse drasko, taukši plaktukais“, – paskutinę procedūrą prisiminė žmonės.

Sugaišta visą dieną

„Taip, ligoniams dabar bus sudėtingiau“, – pripažino Radviliškyje veikusio dializės centro gydytoja Rasa Vaičiulienė.

Pasak gydytojos, dializės paslaugos šiuo metu yra teikiamos 13-ai rajono gyventojų, iš kurių du – dirbantys. Būna ir pravažiuojančių pacientų. Per pusšeštų metų trims pacientams buvo atlikta inkstų transplantacija. Centre buvo įrengta 12 lovų, dirbama dviem pamainomis tris dienas per savaitę.

REKLAMA

Be dializės procedūros, ligoniai gavo ir nemokamą maitinimą, radviliškiečiai valgydavo šalia dializės centro esančioje kavinėje.

R. Vaičiulienė sutiko, kad dabar ligoniai kelyje ir procedūrose sugaiš daugiau laiko.

Tą patvirtino ir iš procedūrų Šiauliuose grįžusi D. Jočenkienė – ji į namus grįžo 18 valandą, į Šiaulius išvažiavusi 10.30 valandų. Iš Baisogalos važinėjančiam ligoniui esą reikia pridėti dar gerą valandą. Pasak radviliškietės, dializei į Šiaulius važiavo 12 žmonių. Moteris pasakojo, jog vienai ligonei po procedūros teko dvi valandas pralaukti autobuse, kol dializavosi kiti ligoniai.

REKLAMA

„Man sukilo kraujospūdis, širdis ėmė „kalti“, bet turėjau atkentėti, kol autobusas parveš namo, nors kiekvienas jo krestelėjimas – lyg peilis“, – pasakojo moteris.

Dializės paslauga – senosiose patalpose?

Šiaulių, o iki lapkričio mėnesio – ir Radviliškio dializės centro „B.Braun“ vadovas Kęstutis Savickas redakciją patikino, jog dializės centras iš Radviliškio išsikėlė ne iš gero gyvenimo. Esą dializės paslauga jiems buvo nuostolinga, todėl ir teko atsisakyti centro Radviliškyje. Tačiau, anot K. Savicko, ligoniai dėl to nenukentės – jie ir toliau bus vežiojami iš namų į centrą, gaus maitinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar neplanuoja dializės paslaugų teikti Radviliškio ligoninė? Įstaigos direktorės Danutės Povelauskienės teigimu, lėšas taupančiai ligoninei šiuo metu tai būtų per didelė finansinė našta – kainuotų ne tik pagal specifinius reikalavimus įrengti patalpas, bet ir įsigyti brangią aparatūrą. Pati ligoninė tokioms investicijoms savo lėšų neturi.

Redakcija pasiskambino ir vietoj dializės centro Radviliškyje įsikūrusios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos „Sveikatos metai“ vadovui Antanui Juškai.

A. Juška patikino, jog planų ir ketinimų naujajame centre teikti ir dializės paslaugas jie turi. Tam yra sudarytos ir sąlygos – tereikia įsigyti aparatūros. Esą viskas priklausys nuo Šiaulių teritorinės ligonių kasos – ar ji finansuos teikiamą paslaugą.

REKLAMA

Teritorinės ligonių kasos Šiauliuose vadovas Remigijus Mažeika redakciją patikino: „Iš mūsų pusės kliūčių nebus. Jei atsirastų paslaugos teikėjas – ar tai būtų ligoninė, ar privati įstaiga, be jokios abejonės mes su juo sudarytume sutartį“.

Tad gal išsipildys rajono nefrologinių ligonių lūkesčiai ir jiems nebereikės dializei važinėti į Šiaulius?

R. Mažeikos nuomone, turėtų atsirasti, kas užpildys atsiradusią tuščią nišą Radviliškyje.

Laima Aganauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų