REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

IRT (informacinių ir ryšių technologijų) specialistų pasiūla ir paklausa Lietuvoje jau ne vienerius metus gerokai prasilenkia. Nuo to kenčia verslas, o valstybė praranda milijonus.

IRT (informacinių ir ryšių technologijų) specialistų pasiūla ir paklausa Lietuvoje jau ne vienerius metus gerokai prasilenkia. Nuo to kenčia verslas, o valstybė praranda milijonus.

REKLAMA

Per paskutinius metus įvyko nemažai pokyčių, susijusių su užsienio investicijų atėjimu. Tačiau augimą stabdo IRT specialistų pasiūlos stoka, o tendencingas jos mažėjimas kelia nerimą.

2012 m., lyginant su 2008 m., universitetuose IRT technologijų sričių absolventų buvo 6 proc. mažiau. Tačiau stojančiųjų į IRT pakraipos studijas 2012 m. buvo net 34 proc. mažiau. Iš viso 2013 m. aukštosiose mokyklose yra suformuotos 72 pirmos pakopos universitetinių ir koleginių studijų programos, pagal kurias rengiami dauguma būsimų IRT specialistų.

Tyrimas atskleidė, kad IRT studijas sėkmingai baigia tik pusė įstojusiųjų. Prognozuojama, kad 2014-2016 m. Lietuvoje bus parengta apie 3200 naujų IRT specialistų.

REKLAMA
REKLAMA

„IRT specialistų paklausa didelė ne tik Lietuvoje, jų trūksta beveik visose Europos šalyse, taip pat Australijoje, N. Zelandijoje. Galime tik apgailestauti, kad studentų skaičius pasikeitė dėl demografinių priežasčių ir pasikeitusių finansavimo sąlygų“, - sakė Švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus.

REKLAMA

Anot jo, labiausiai IRT studentų sumažėjimas pasijuto 2009 metais, kai priimamų studentų skaičius buvo sumažintas iki 7500 – dvigubai mažiau nei buvo 2008-aisiais.

Kasdien – po 5 darbo pasiūlymus

Tyrimo duomenimis, per 2014 – 2016 m. laikotarpį IRT specialistų paklausa viršys pasiūlą beveik 4 kartus.

„Alliance for Recruitment“ partneris Vytenis Šidlauskas sako, kad matydami savo kasdieniame gyvenime sparčią technologijų integraciją, galime numanyti, kad IRT specialistų poreikis tik didės.

„Reikia atkreipti dėmesį ir į darbo rinką. Čia svarbūs ir darbuotojų paieškos metodai. Darbo skelbimų patalpinimas specialiose svetainėse nebeveikia, todėl vis dažniau darbuotojai yra perviliojami. Kai paskambiname potencialiam darbuotojui ir pasiūlome jam kitą darbą, dažnai išgirstame, kad esame jau penkti tądien ir 25-i tą mėnesį. Nė vienoje kitoje srityje nėra tokios situacijos“, - sakė V. Šidlauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, atlyginimų didinimas tėra laikina priemonė, todėl turi būti susitelkta į specialistų auginimą nuo mokyklos, o vėliau efektyvų specialistų integravimą į rinką. „Būtina didinti inžinerinių, technologijų specialybių žinomumą jaunimo tarpe, taip pat spręsti klausimą valstybės lygmenyje“, - sakė „Alliance for Recruitment“ partneris.

Pradės nuo mokyklų

R. Vaitkus teigė, kad priimamų studentų skaičius bus vėl didinamas. „Jau 2014 metais stabdysime valstybės užsakymų mažinimą aukštajame moksle apskritai, o IRT srityje stengsimės juos didinti. Taip pat ketiname dirbti su vidurinėmis mokyklomis, investuoti į šių specialybių populiarinimą“, - sakė ŠMM viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Infobalt“ Inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis pabrėžė, kad papildomas IRT specialistų skaičius valstybei per metus dėl jų sumokamų mokesčių atneštų per 100 mln. litų pajamų. Pasak jo, šiuo metu rinkoje jaučiamas apie 14 tūkst. IRT specialistų trūkumas, todėl būtina mažinti barjerus, trukdančius studjuoti IRT srities specialybes, daryti studijas patrauklesnes, apgalvoti persikvalifikavimo galimybes.

„Noriu pastebėti, kad 14 tūkst. sudaro pusę darbo rinkos. Lietuvoje tai būtų didžiausias sektorius“, - sakė V. Šidlauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų