REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nusprendę užsiauginti kardamoną, vaisių gal ir nesulauktumėte, bet jo auginimas – be galo įdomus procesas.

Nusprendę užsiauginti kardamoną, vaisių gal ir nesulauktumėte, bet jo auginimas – be galo įdomus procesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kardamonasprieskoninis augalas, dažniausiai auginamas Azijoje. Maistui gardinti naudojami jo grūdeliai. Prieskoniams renkami nesubrendę vaisiai, jie džiovinami, malami į miltelius ir galiausiai pagal skonį beriami į mėgstamus patiekalus. Kardamonai tinka gardinti ryžius, troškintas daržoves ir kitus patiekalus.

REKLAMA

Tai lapinis, vešliai augantis augalas. Patrynus jo lapus, galima užuosti įdomų kvapą, šiek tiek primenantį imbiero. O svarbiausia, kad kardamonas – ne tik dailus, interjerą puikiai puošiantis, bet ir augimo sąlygoms nereiklus augalas.

Kartą pamačiau šį augalą pas vieną iš kolegių kolekcininkių ir įsigijau sodinuką. Kardamonas labai gražus lapinis augalas, skirtas auginti namie. Sodrios žalios spalvos lapai panašūs į paparčio, tad iš pradžių pamatęs jį ir pagalvojau, kad tai – papartis. Kaip ir visus augalus, jį galima dauginti sėklomis, bet jei kur nors aptiktumėte nemalto kardamono grūdelių, neverta jų pirkti ir sėti, nes jie tikrai nesudygs. Norint patiems užsiauginti kardamoną, reikia ieškoti subrendusių sėklų. Jų galima atsisiųsti internetu.

REKLAMA
REKLAMA

Kardamonas – šilumą mėgstantis augalas, todėl neblogai auga butuose ar namuose, gana atsparus mūsų sąlygoms. Tėvynėje jam taip pat reikia šilumos. Taigi, jeigu kardamoną auginate iš sėklos, iš pradžių pasirūpinkite, kad dygimo temperatūra būtų ne mažesnė kaip 25 °C šilumos, ir pasaugokite jį nuo skersvėjų, šalčio. O štai sodinukai, išaugę iš šakniastiebio dalies ar padalyto kero, auga gerai ir greitai. Suaugęs augalas jau nėra išrankus, nebijo skersvėjo, sauso oro, šviesos trūkumo. Kai prasideda šildymo sezonas, kardamonas auga prasčiau, tačiau nedžiūva, neruduoja, iškenčia žiemos nepriteklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per metus, kol auginau ir bandžiau perprasti šį augalą, jis visiškai užpildė 35 cm skersmens vazoną, tad teko dauginti ir padalyti visiems norintiesiems. Tikėtina, kad kardamonas galėtų sužydėti ir duoti vaisių, kuriais vėliau būtų galima pagardinti patiekalus. Infotekstas

Kaip auginti kardamoną

Kardamoną reikia sodinti į minkštą priesmėlio žemę. Nepamiršti periodiškai tręšti trąšomis, skirtomis lapiniams augalams. Labai svarbu, kad žemės mišinys būtų laidus vandeniui ir išlaikytų drėgmę. Vazonėlio apačioje patariama padaryti drenažo sluoksnį iš keramzito ar žvyro. Nors kardamonas mėgsta drėgmę, jis nėra pelkinis augalas, todėl neturėtų užmirkti.

REKLAMA

Porą trejetą kartų per savaitę augalą reikia gausiai perlieti iš viršaus, o po 15–30 minučių, jeigu vandens perteklių, susikaupusį po vazonu esančiame padėkliuke, reikėtų nupilti.

Iš sėklos kardamonas sudygsta per kelias savaites, bet, kaip ir visi sėjinukai, auga lėtai. Soarčiau ima augti, kai sustiprėja pats augalas ir ima formuotis šakniastiebis. Jis labai smulkus, tad jam reikia ir mažesnio vazono. Šakniastiebis greitai išsišakoja ir užpildo vazoną. Kardamoną auginant iš sėklos, o ne iš sodinuko, sugaištama daugiau laiko, kol augalas prisitaiko prie aplinkos.

Jogaila Mackevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų