REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesius nelegalios prekybos cigaretėmis, alkoholiu ir degalais vietų skaičius svetainėje www.beseselio.lt išaugo 16 %. Tiesa, laikotarpį iki didžiųjų metų švenčių ir per jas policijos pareigūnai paprastai taip pat įvardina kaip itin intensyvų: padaugėja pranešimų apie nusikaltimus, kontrabandos atvejų. Visu pajėgumu veikia ir nelegalūs degtinės varymo fabrikėliai.

Per praėjusių metų lapkričio ir gruodžio mėnesius nelegalios prekybos cigaretėmis, alkoholiu ir degalais vietų skaičius svetainėje www.beseselio.lt išaugo 16 %. Tiesa, laikotarpį iki didžiųjų metų švenčių ir per jas policijos pareigūnai paprastai taip pat įvardina kaip itin intensyvų: padaugėja pranešimų apie nusikaltimus, kontrabandos atvejų. Visu pajėgumu veikia ir nelegalūs degtinės varymo fabrikėliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svetainės Beseselio.lt žemėlapis laikotarpiu iki didžiųjų metų švenčių pasidengė 238 naujais nelegalią prekybą žyminčiais taškais. Tai didžiausias pranešimų skaičiaus augimas neskaitant projekto pradžios gegužės pabaigoje. Pasak projekto iniciatorės viešosios įstaigos „Lietuva be šešėlio“ vadovo Kęstučio Kupšio, svetainėje piliečių teikiami duomenys atspindi nelegalios rinkos tendencijas. „Prieššventiniu laikotarpiu išaugę nelegalios prekybos taškai leidžia spėti apie suaktyvėjusią nelegalių pardavėjų veiklą, atliepiant išaugusį poreikį. Taupydami lėšas kalėdinėms dovanoms ir šventinio stalo vaišėms, žmonės linksta rizikuoti ir įsitraukti į neteisėtą veiklą tiek kaip pardavėjai, tiek kaip pirkėjai“, – pastebi vienas iš iniciatyvos, skatinančios visuomenę kovoti su šešėline prekyba, autorių. Šiuo metu svetainės žemėlapyje nurodytos 1455 nelegalios prekybos vietos. Vienose iš jų vykdoma tik vienos rūšies prekybinė veikla, kituose – iškart kelių rūšių. Iš viso žemėlapyje piliečių pažymėtos 1059 nelegalios prekybos cigaretėmis, 759 – alkoholiu ir 470 – degalais vietos.

REKLAMA

Prekyba klesti turgavietėse

Daugiausia nelegalios prekybos vietų pažymėta Kauno (24,2 %) ir Vilniaus (22,1 %) apskrityse. Nuo jų šiek tiek atsilieka Marijampolės (11,3 %) ir Šiaulių (11,1 %) apskritys. Svetainėje nuolat pasirodo informacija apie policijai gerai žinomus probleminius taškus – turgavietes: minimi Vilniaus Gariūnų, Kalvarijų, Kauno Dainavos, Klaipėdos Senasis, Alytaus Jotvingių turgūs. Pasitaiko, kad nelegalią veiklą slepia legali prekyba, pavyzdžiui, maisto produktais. Tačiau pasiteiravus galima gauti ir kontrabandinių cigarečių, nelegalaus alkoholio. „Tabaku prekiauja nuolatinė vaisių ir daržovių pardavėja turguje“, – teigia apie nelegalią veiklą pranešęs pilietis. Pastaruoju metu Seime vis aktyviau kalbama apie būtinybę didinti turgaviečių administratorių atsakomybę ir kontrolę turgaviečių teritorijoje. Taip tikimasi efektyviau kovoti su neteisėtais prekeiviais. „Pastebime, kad piliečių iniciatyva neslūgsta, o pranešimuose apie nelegalios prekybos taškus minimi ne tik tabakas, alkoholis ir degalai, bet ir prekyba narkotinėmis medžiagomis, vaistais, suklastotais dokumentais, net petardomis, taip pat gauname informacijos ir apie prekybos žmonėmis atvejus, – sako K. Kupšys. – Tad reikia suprasti, kad pirkdami, rodos, nekaltą cigarečių pakelį, žmonės skatina ir daug didesnio masto nusikalstamumą, apimantį ir prostituciją, reketą, korupciją“. Pranešdami apie nelegalią prekybą beseselio.lt svetainėje, piliečiai raginami informaciją teikti kuo išsamiau – nurodyti ne tik adresą, bet ir detaliau aprašyti veiklą: kokiomis prekėmis prekiaujama, iš kur jos atvežtos, kokiu metu (reguliariai, pagal užsakymą ar kt.) vykdoma prekyba ir pan. Kuo tiksliau pateikti duomenys leidžia policijai reaguoti greičiau ir efektyviau.

REKLAMA
REKLAMA

150 litrų – „sau“ gaminamos naminukės

Socialinės iniciatyvos „Lietuva be šešėlio“ svetainėje surinkta informacija yra perduodama Policijos departamentui prie Vidaus reikalų ministerijos. Į kovą su nelegalia prekyba padedant visuomenei įsitraukia vietos policijos poskyriai. Svetainėje piliečių pateikta informacija neretai patvirtina už nelegalią prekybą jau baustų asmenų nusikalstamą veiklą. Štai vien į Šakių r. policijos poskyrio pareigūnų akiratį dėl neteisėtos prekybos cigaretėmis ne kartą patekusiai moteriai, apie kurios veiklą pranešta Beseselio.lt, baudos siekia virš 40 tūkst. litų. Byla perduota Šakių r. apylinkės teismui. Kol aktyviai diskutuojama apie naminės degtinės legalizavimą, argumentuojant, kad daugeliu atveju gamyba vykdoma tik asmeninėms reikmėms, svetainę pildo pranešimai apie nelegalius degtinės varymo fabrikėlius. „Ten prekiaujama cigaretėmis ir namine degtine. Gamina jie patys, kaime, už 4 km. Miškelyje yra naminės degtinės didelis fabrikėlis. Vienu metu pagamina apie 100 litrų degtinės“, – rašoma piliečio pranešime. „Gaminama naminė degtinė labai dideliais kiekiais ūkiniuose pastatuose. Per vieną kartą pagaminama apie 150 litrų naminės“, – dar vieno susirūpinusio piliečio komentaras. Kaip žinia, nelegalių prekeivių parduodami alkoholiniai gėrimai neretai gaminami nesilaikant įprastų saugumo reikalavimų, nepaisant amžiaus apribojimų. „Per pamokas, po pamokų galima nusipirkti cigarečių, samanės“, – rašoma pareiškime apie prie mokyklos įsikūrusį „tašką“, kurio pagrindiniai klientai – nepilnamečiai. Šešėlinės ekonomikos dalis Lietuvoje siekia 30 % ir yra didžiausia Europos Sąjungoje kartu su Bulgarija ir Rumunija. Nelegali spiritinių gėrimų rinka siekia apie 36 %, tabako – 35 %, degalų – 15–20 %.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų