REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas) penktadienį perspėjo škotus, kad tapę nepriklausomi jie atsidurtų už Europos Sąjungos ribų ir prarastų įtakingumą pasaulinėje arenoje.

REKLAMA
REKLAMA

Be kita ko, anot W.Hague'o, Škotija būtų priversta įsivesti eurą ir pasirašyti ES Šengeno atvirų sienų sutartį.

REKLAMA

Kalbėdamas Glazge, W.Hague'as aiškino Britanijos vyriausybės parengtą analizę apie Europos Sąjungą ir tarptautinius reikalus, jei Škotija rugsėjo 18 dieną referendumu nuspręstų būti nepriklausoma valstybe.

„Pasitraukdama iš Jungtinės Karalystės Škotija sumenkintų mus visus“, – kalbėjo jis susirinkusiems Škotijos dizaino ir architektūros centre, vadinamame „Lighthouse“ (Švyturys)

„Škotijos buvimas Jungtinėje Karalystėje turi neginčijamų privalumų užsienio politikoje, taip pat ir kitose mūsų valstybės gyvenimo srityse“, – sakė W.Hague'as.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsidūrusi už Jungtinės Karalystės ribų, Škotija pati pasijustų esanti silpniau sujungta su vis labiau susisiejamu pasauliu, turėtų mažiau galių siekti savo interesų vis labiau konkuruojančioje pasaulio ekonomikoje ir galėtų mažiau įtakoti sprendimus kintančioje tarptautinėje santvarkoje“, – nurodė UR ministras.

Atliktoje analizėje nurodoma, kad naujoji valstybė, nepriklausoma Škotija, turėtų prašyti narystės tarptautinės organizacijose. Kai kuriais atvejais tai būtų paprasta, „bet ne“ su Europos Sąjunga.

Negalima teigti, kad nepriklausoma Škotija turėtų tas pačias nuolaidas kaip ir Didžioji Britanija, pažymima analizėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot W.Hague'o, ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė manuelis Barozu), ir Europos Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas van Rompėjis), abu nurodė, kad Škotijai reikėtų vėl prašytis ES narystės.

„Niekas nežino, kaip ilgai truktų, kol Škotija taptų ES nare“, – pažymėjo W.Hague'as.

Nors Škotijos nepriklausomybės siekiantis jos pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas) nori, kad šalyje liktų britų svaras sterlingų, „Škotijos žmonės negali būti tikri, ar politinė sostinė atsispirs spaudimui jungtis (prie euro)“, – sakė Britanijos UR sekretorius.

REKLAMA

Iš keturių pagrindinių Škotijos partijų tik A.Salmondo Nacionalinė partija ragina balsavimu tarti „taip“ nepriklausomybei, tuo tarpu likusios trys – konservatoriai, leiboristai ir liberaldemokratai yra „ne“ tariančiųjų stovykloje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų