REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiau nei dvi savaitės beliko iki ne tik Aukštaitiją, bet ir visą Lietuvą garsinančių žirgų lenktynių „Sartai 2014“, kurios, laikantis per šimtmečius nusistovėjusių tradicijų, ir šiemet vyks vasario pirmąjį šeštadienį - vasario 1 dieną. Tokį sprendimą priėmė Žemės ūkio ministerijoje pirmadienį susirinkę varžybų organizacinio komiteto nariai, teigiama pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau būkštauta ar dėl šiltos žiemos pavyks išlieti ledą, tačiau spūstelėjus šalčiams šie darbai pradėti praėjusį penktadienį.

REKLAMA

„Iš bėdos net dabar būtų galima kviesti eikliųjų žirgų važnyčiotojus, nes Dusetų hipodromas jau blizga ledu, - lenktynių organizacinį komitetą patikino UAB „Lietuvos žirgynas“ direktorius Edgaras Jeninas. – Vyraujantys orai leidžia tikėtis ne tik puikaus, greito ledo, bet ir įspūdingos šventės“.

Žirgų lenktynės prie legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau – ir ant jo ledo, vienos seniausių masinių renginių šalyje. Istoriniai šaltiniai byloja, jog pirmasis tokių lenktynių puslapis atsirado daugiau nei prieš du šimtmečius. Nuo to laiko žirgų lenktynių Dusetose metraštis kasmet pasipildo naujais, turiningais faktais, kuriuose garbingiausia vieta tenka ne tik čempionams bei rekordininkams, bet ir liaudiškų tradicijų bei nacionalinio paveldo puoselėtojams. Mat savotiškos jų varžytuvės irgi tapo neatskiriama šių lenktynių, o kartu ir visos žiemos šventės dalimi.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvis ir žirgas – tai dvi neatskiriamos sąvokos ne tik rašytiniuose šaltiniuose, bet ir liaudies atmintyje. Tradicinė žirgų žiemos sporto šventė jau daugelį metų Dusetose suburia visus žirgų mylėtojus ne tik iš Lietuvos, bet ir kai kurių užsienio šalių“, - lenktynių spaudos centrui, Viešųjų ryšių agentūrai „Visus Bonus“ sakė Žemės ūkio ministras, profesorius Vigilijus Jukna.

Ministras akcentavo, jog pernai pažymėta aštuonių dešimtmečių sukaktis, kai nuo 1933 m. šias lenktynes remia Žemės ūkio ministerija, o nuo 1955 m. žirgų lenktynės tapo respublikinės. Dėl pagrindinio lenktynių trofėjaus - „Didžiojo žiemos prizo“, kurį tradiciškai steigia Lietuvos žemės ūkio ministerija, kasmet varžosi eikliausiųjų ristūnų važnyčiotojai. Ir tai ne vieninteliai kriterijai, dėl kurių Žemės ūkio ministerija tituluojama kaip generalinė šios puikios šventės rėmėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aukščiausio lygio žirgų lenktynės Dusetose – tai puiki, kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų kasmet sutraukianti šventė, kuri arklininkystės specialistams tampa savotišku tyrimų poligonu, diktuojančiu gaires kuria kryptimi vystyti šią gyvulininkystės šaką išvedant greitus, ištvermingus ir nekaprizingus, lengvai treniruojamus žirgus“, - teigia ministras V. Jukna.

Artėjančiai žiemos žirginio sporto šventei įtemptai rengiasi ir būsimųjų lenktynių šeimininkai dusetiškiai, garsėjantys svetingumu ir išmone. Todėl žirgų lenktynes Dusetose kasmet lydi margaspalviai kermošiai, mugės bei kitokios atrakcijos, kurias jau pamėgo žiūrovai ir kurių kasmet vis daugėja. Beveik visi kaip dalyvavimo šioje šventėje liudijimą stengiasi parsivežti iš Dusetų tai kvapnios aukštaitiškos duonos kepalą, tai kadagio dūmu kvepiančios kaimiškos dešros rinkę, tai geltoną sūrį ar aguonomis pagardintų riestainių virtinę.

Detalesnę informaciją apie tradicines žirgų lenktynes „Sartai 2014“ varžybų organizacinis komitetas pateiks šiam renginiui skirtoje spaudos konferencijoje, kuri sausio 23 d. 10.00 val.  vyks Žemės ūkio ministerijoje (Gedimino pr.19/J. Lelevelio g.6, Vilnius), 399 kabinete (III aukštas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų