REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) vadovas Maxas Mosley interviu Vokietijos savaitraščiui „Der Spegel“ pasakojo apie pergalingą teisinį mūšį su technologijų gigantu „Google“.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgametis prestižines Formulės-1 lenktynes organizuojančios federacijos vadovas pradėjo bylinėtis su „Google“, kuomet bulvarinis britų žurnalas „News of the World“ išspausdino paslapčiomis padarytas fotografijas, kuriose M. Mosley užfiksuotas santykiaujantis su moterimi.

REKLAMA

Vis dėlo 2008-ais Jungtinės Karalystės aukščiausiasis teismas pripažino, kad bulvarinė spauda nuotrauka įgijo neteisėtai ir privalėjo susimokėti 27 tūkst. litų dydžio baudą. Tačiau M. Mosley bėdos čia nesibaigė – paieškos sistema „Google“ kelerius metus po įvykio pagal buvusio FIA vadovo pavardę paieškos sistemoje pateikdavo inkriminuojančias nuotraukas.

Tačiau M. Mosley nenuleido rankų – 73 metų vyras grūmėsi su Kalifornijoje įsikūrusiu technologijų gigantu Vokietijos ir Prancūzijos teismuose. Buvęs FIA prezidentas siekė, kad „Google“ sukurtų filtrą, neleidžiantį paieškoje rodyti interneto užkampiuose patalpintų nuotraukų. Ir šiam pavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip jaučiatės nugalėjęs „Google“?

Labai gerai. Pradėjęs teisinę kovą žinojau, kad ji truks labai ilgai, tačiau pati problema buvo labai aiški. Visi galėjome sutaupyti labai daug jėgų ir laiko, jei „Google“ būtų pašalinusi nuotraukas iškart. Man nesuprantama, kodėl jie taip įnirtingai siekia, kad tam tikra medžiaga būtinai būtų rodoma.

Ar jūsų pergalė rodo, kad individas nėra bejėgis prieš milžiniškas korporacijas?

Visiškai. Dar daugiau, mano situacija įrodo teisinės sistemos galią. Teismui nesvarbu, kokia galia disponuojama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl „Google“ bylą patikėjote Vokietijos, o ne JAV teismui?

Ką nors paduoti į teismą Valstijose – nežmoniškai brangu. Be to, JAV teismai man nekelia didelio pasitikėjimo, o jei būčiau kreipęsis į Anglijos teismą, visas reikalas būtų suvokiamas, kaip vietinės svarbos. Manau, kad tai Europos reikalas, o ne vien Prancūzijos, Vokietijos ar Jungtinės Karalystės.

Ką žadate daryti toliau? Juk remdamasis „Google“ precedentu galite pradėti teisinę kovą su kitais portalais, nuolatos publikuojančiais jūsų nuotraukas?

Mes jau bandėme tai daryti, tačiau šis procesas gali užsitęsti iki begalybės. Tačiau daugumos portalų didžioji dalis visuomenės dalis net nežino – viešumas tampa problema,, kuomet tokias nuotraukas aptinka „Google“.

REKLAMA

Toks jau paieškos sistemų pobūdis, kad iš mažmožio galima sukurti milžinišką problemą, o juk „Google“ – didžiausias tokio pobūdžio portalas pasaulyje.

„Google“ tvirtina, kad filtro įdiegimas nepadėtų išvengti inkriminuojančių nuotraukų, paieškos sistemoje vedant jūsų pavardę.

Ir vis dėlto tokie filtrai labai efektyviai blokuoja vaikų pornografiją. „Google“ tereikia filtrą kurti taip, kad šis nerodytų ir „panašių vaizdų“. Taigi techniškai tai yra įmanoma.

Mūsų žiniomis, „Google“ laikosi pozicijos, kad kurti filtrą vienam asmeniui yra tiesiog nepriimtina.

REKLAMA

Patyręs programuotojas tokį filtrą gali parašyti per kelias valandas. Esu tikras „Google“ tai sugebėtų padaryti ir praktikantai.

Net teismai kartais nesutaria kurių nuotraukų rodymas pažeidžia privatumą, o kurių ne. Kaip, jūsų manymu, tokioje situacijoje turėtų elgtis „Google“?

Iš teisinės pusės, Vokietijos teismams „Google“ privalo paklusti tik Vokietijoje, o prancūziškiems – Prancūzijoje. Tačiau galiausiai jiems reikėtų nuspręsti ar laikomasi demokratinių taisyklių ar ne. Šiuo metu „Google“ elgiasi, kaip maištaujantis paauglys – kovoja prieš sistemą. Manau korporacijai reikėtų suprasti, kad ši yra integrali visuomenės dalis ir privalo elgtis atsakingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau „Google“ save laiko nešališka informacijos paieškos platforma, kurios tikslas pateikti trečiųjų šalių informaciją vartotojams. Kiek korporacija gali būti atsakinga už kitų talpinamą turinį?

Taip, tai yra esminis klausimas. Yra teigiančių, kad „Google“ tėra sienos, ant kurios piešiama, savininkė. Tad kodėl ji turėtų būti atsakinga už kitų veiksmus? Mano atsakymas – o gi todėl, kad jie parūpina dažus. Aš nereikalauju, kad jie patys imtųsi spręsti, kuris turinys yra legalus, o kuris ne.

Tačiau „Google“ privalo reaguoti kuomet prašoma tai daryti. Man nesuvokiama, kodėl tai sukelia tiek daug sunkumų. Aš suprantu, kad „Google“ negali filtruoti milijonų nuotraukų, tačiau konkrečiais atvejais tai yra įmanoma.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų