REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas turintis prie namų didesnį ar mažesnį šiltnamį yra bandęs auginti ne tik pomidorus, agurkus, bet ir saldžiąsias bei aitriąsias paprikas.

REKLAMA
REKLAMA

Nijolė Baronienė

Alytuje gyvenančiai Loretai Ažukienei kasmet smagu išbandyti vis kitas įdomias šios šiltnaminės daržovės veisles.

REKLAMA

Gėlė pipiras

Loreta pasakojo, kad ilgus metus nemėgo, nevalgė paprikų, todėl nė nemanė jų auginti. Tačiau atsitiko taip, kad po truputį, pasak jos, šiltnamyje įsitvirtino aitrioji paprika. Moteris įsitikino, kad ji sėkmingai auga, veda vaisius kaip ir saldžioji paprika. „Pirmoji atkeliavusi į mūsų šiltnamį aitrioji paprika buvo ‘Capsicum anum red’. Jos vaisiai labai maži. Ši paprika dažniausiai auginama kaip gražus, tinkamas dovanoti gimtadienio ar kuria kita proga augalas. Ją ir vadinome gėle pipiru. Kaip dekoratyvus krūmelis rudenį iš šiltnamio ji būdavo perkeliama į vazoną, kad puoštų virtuvės palangę“, – pasakojo augintoja.

REKLAMA
REKLAMA

Augino kibire

Prieš kelerius metus jos šiltnamyje augo ir vadinamieji varpeliai. Moteris atkreipė dėmesį, kad šios įdomios išvaizdos vaisius užauginančios paprikos vegetacija ilga, nokti ji pradėdavo tada, kai, atvėsus orams, ją reikėdavo rauti iš šiltnamio. „Sodindavau į didelį kibirą, kad, atėjus šalnoms, galėčiau parsinešti namo ir auginti toliau, kol sunoks, gražiai paraus varpeliai. Valgyti šios paprikos mums buvo per aštrios, todėl mama jas džiovindavo ir naudodavo kurdama sausų puokščių kompozicijas“, – sakė pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalijo visiems norintiesiems

Kitąmet ji pasėjo ‘Mini belle bordo’, ‘Hungarien Wax’, ‘Meedi Fuszer Csipic’ veislių aitriąsiais paprikas, kurios užaugina plonesnius ir storesnius vaisius. „Auginti buvo smagu. Man patiko stebėti, kaip auga augalas, kaip jis žydi, kaip užmezga vaisius, kaip juos augina, kokios jų formos, spalvos. Aitriųjų paprikų vaisių mes nevalgydavome, išdalydavome visiems norintiesiems“, – šypsojosi moteris. Jos pačios nuostabai vis daugiau vietos šiltnamyje pradėjo užimti paprikos. Kasmet veislių įvairovė vis didėjo. „Pernai pasisekė rasti nemažai veislių, kurios labai skyrėsi viena nuo kitos krūmo dydžiu, pločiu, lapų spalva, o ką jau kalbėti apie vaisių ypatumus, apie jų nokimo subtilybes, kai vieną veislę nuo kitos kartais galima atskirti tik pagal paprikų kiekį kekėje“, – tikino pašnekovė.

REKLAMA

Būtina vėdinti

Vasarį, pasak jos, reikia sėti aitriąsiais paprikas. Paprikų sėklas patyrusi augintoja daigina skudurėliuose. „Sudrėkinu šiltame vandenyje audinio skiautę, sudedu ant jos pasirinktas kelias aitriųjų paprikų sėklas, truputį jas purkštuku supurškiu, kad nebūtų sausos, įdedu pavadinimą ir suvynioju. Kiekvienos veislės sėklas dedu vis ant kito skudurėlio. Tada suvynioju ir kišu į polietileninį maišelį, kurį padedu ant radiatoriaus“, – pasakojo moteris. Toks būdas, anot jos, tinkamiausiais tada, kai sėklų yra nedaug – vos viena ar dvi. Tada labai svarbu, kad sąlygos išleisti daigelį būtų idealios. „Paprikų sėklos gali dygti net 20 ar daugiau dienų, tačiau šilumoje dygsta daug greičiau, todėl būtina kas dvi dienas jas patikrinti, išimti skudurėlius iš maišelių, išvynioti ir pravėdinti dygstančiais sėkleles“, – patarė Loreta. Ji perspėjo, kad jei per ilgai nepatikrinama, sėkla išleidžia daigelį, o jo „uodegėlė“ prasiskverbia pro audinį. Išimant iš skudurėlio daigelį ji gali nulūžti.

REKLAMA

Nemėgsta persodinimo

Išleidusias daigelius sėklytes moteris perkelia į žemę. „Naudoju specialiai daigams auginti skirtą substratą. Sėklą užberiu nedideliu sluoksneliu žemės, uždengiu polietileniniu maišeliu ir padedu šiltai. Pastebėjau, kad šilčiausia vieta – ant pakabinamų virtuvinių spintelių. Kai augalai išdygsta vazonėlyje, perkeliu juos ant palangės, nuimu maišelį“, – pasakojo augintoja. Kadangi, anot jos, paprikos nelabai mėgsta būti persodinamos, sėti jas reikia po vieną iš karto į atskirus indelius. Ant indelio ji visada užklijuoja etiketę su pavadinimu. Kai ateina metas sodinti paprikas į šiltnamį, daigai jau būna tvirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalėdinės dovanos

„Užpernai daugumą aitriųjų paprikų vaisių išdalijau, likusius užšaldžiau. Pernai sugalvojau išsiaiškinti, kiek mano draugų mėgsta aštrų maistą. Aš pati negaliu juo mėgautis. Lyg tarp kitko užklausdavau, kas kiek aštriai mėgsta ir sužinojusi nustebau, kad dauguma – aštriamėgiai. Todėl daugumą užaugintų paprikų ėmiau marinuoti. Taip darysiu ir šiais metais, nes įsitikinau, kad indelis marinuotų paprikų – puiki kalėdinė dovana“, – linksmai tikino pašnekovė.

Praėjusį rudenį aitriųjų paprikų „piktumo“ ekspertas buvo Loretos sūnus. Kiekvieną veislę jis pirmasis bandė ir komentavo. „Marinavau skirtingų veislių, spalvų, skirtingo aitrumo paprikas. Jos labai gražiai atrodo stiklainiuose, bet valgyti jas gali tik labai aštrių pojūčių mėgėjai“, – sakė pašnekovė. Loreta, augindama ką nors, stengiasi surinkti kiek įmanoma daugiau informacijos apie tai. Ne iš kur kitur, o iš savo pastebėjimų. Pernai augino 30 skirtingų veislių aštriųjų paprikų. Joms buvo pastatytas net atskiras šiltnamis.

REKLAMA

Loretos Ažukienės pastebėjimai apie aitriųjų paprikų veisles

‘Jalapeno’ – vienos populiariausių aitriųjų paprikų. Augalai apie 60cm aukščio, 40 cm pločio. Vaisiai – stori trikampiai, 10 g svorio, 7 cm ilgio, 2,5 cm skersmens. Iš pradžių būna žali, vėliau – raudoni, galiausiai – vyšniniai. Teko auginti ir ‘Jalapeno Cracle’: tai – tarsi tas pats ‘Jalapeno’, tik „sendintas“, odelė lyg suaižėjusi. Kol žali, būna švelnesnio skonio, vėliau nokdami aštrėja.

‘Capsicum annum yellow’ – 15 cm aukščio, 15 cm pločio. Nors augalas mažytis, bet užaugina net 11 storų vaisų, styrančių lyg žvakės. Kiekvienas maždaug 7 g svorio, 5 cm ilgio, 1,5cm skersmens. Puikiai tinka auginti vazone, balkono lovelyje.

REKLAMA

Labai gražūs ‘Pasilla Bajio’ krūmeliai – 50 cm aukščio, 30 cm pločio. Vaisiai 30 g svorio, 18 cm ilgio, 3,5 cm pločio, tamsiai žali, blizgantys. Nokstant dar intensyviau tamsėja, jų spalva tampa panaši į baklažano, rudą ar net juodą. Į įprastus paprikos vaisius nepanašūs, nes plokšti kaip liniuotės.

‘Bulgarian Carrot’ yra 70 cm aukščio, 40 cm pločio. Vaisiai žali 15–17 cm ilgio, 23 g svorio, 2,5 cm skersmens, svyrantys žemyn. Sunokę tampa raudoni. Verti dėmesio, nes ilgi, platūs, mėsingi.

Jei norite užsiauginti gražių raudonų „kamuoliukų“, rinkitės ‘Satan‘s Kiss’ („Šėtono bučinį“). Krūmas 80 cm aukščio, 65 cm pločio. Vaisiai 23 g svorio, pagal aitrumą tikrai atitinka savo pavadinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai patiko ‘Santa fe Grand’ veislė. Krūmas užauga iki 55 cm aukščio, 45 cm pločio. Vaisiai mėsingi, smailėjančios formos, 22 g svorio, 7 cm ilgio, 3,5 cm skersmens. Smagu stebėti jų nokimą, spalvų kaitą. Iš pradžių beveik balti, lyg plastmasiniai, vaisiai vėliau tampa gelsvi, geltoni, oranžiniai ir raudoni. Vaisių daug, jie dideli, juos galima skinti įvairiose nokimo stadijose.

Labai originalios išvaizdos ‘Schoch Bonnet orange’ vaisiai. Jie – lyg maži „apelsinukai“. Krūmas 55 cm aukščio, 55 cm pločio, lapai sodriai žali. Vaisiai 15 g, 3 cm ilgio, 4 cm skersmens, truputį suploti, sunokę būna ryškiai oranžiniai.

REKLAMA

‘Royal Black’ – 40 cm aukščio, 35 cm pločio augalas. Lapai tamsiai žali. Tie, kurie gauna daugiau šviesos, būna tamsiai violetiniai. Vaisiai – 3 g, 2 cm ilgio, 1,8 cm skersmens trikampėliai. Neprinokę būna žali, o kai sunoksta – raudoni. Šakelėje – ne daugiau kaip po 3 vaisius.

‘Black pearl’ – 50 cm aukščio, 30 cm pločio augalas. Lapai tamsūs, net juodi. Vaisiai 3 g svorio, 2,5 cm ilgio, 2 cm skersmens, auga trikampėliais į viršų. Iš pradžių būna žali, vėliau parausta. Vaisių forma labai panaši į ‘Royal Black’. Kadangi atrodė vienodi, labai atidžiai juos stebėjau. Skirtumas tik tas, kad šių šakelėje vaisių – 5–8 vnt., o anų nebuvo daugiau nei 3 vnt. Labai gražus augalas, nes lapai tamsūs dekoratyvūs.

Labai įdomi ir dekoratyvi ‘Purple tiger’ veislė – 50 cm aukščio, 40 cm pločio. Lapai tarsi numarginti žalia, balta, šviesiai bei tamsiai violetine spalvomis. Žiedai alyviniai. Vaisiai – 2 g svorio, 3 cm ilgio, 1,5 cm skersmens trumpi „pirščiukai“. Iš pradžių būna tamsūs, net juodi, sunokę – raudoni, svyrantys žemyn. Kuo augalas gauna daugiau šviesos, tuo jis margesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų