REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusija penktadienį Sočyje pompastiška ceremonija, kurioje dalyvaus dešimtys valstybių vadovų, oficialiai atidarys savo pirmąją žiemos olimpiadą.

 Rusija penktadienį Sočyje pompastiška ceremonija, kurioje dalyvaus dešimtys valstybių vadovų, oficialiai atidarys savo pirmąją žiemos olimpiadą.

REKLAMA

 Tikimasi, kad po sunkiai pranokstamų vasaros olimpiados atidarymo ceremonijų 2008-aisiais Pekine ir 2012-aisiais Londone Rusija iš visų jėgų stengsis skeptiškai nusiteikusiam pasauliui surengti kuo nepamirštamesnį vakarą.

Susirūpinimas dėl saugumo sustiprėjo, kai Jungtinės Valstijos po pranešimų, jog ekstremistai gali paslėpti sprogmenų dantų pastos tūbelėse arba kitokių kosmetikos priemonių buteliukuose, paskelbė laikiną draudimą keleiviams, skrendantiems į Rusiją, įsinešti į lėktuvų salonus skysčius, gelius ir aerozolius.

Bet JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sakė, kad Maskva „nepaprastai suinteresuota“ išvengti teroro išpuolių per Sočio žiemos olimpiadą, o JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) pareiškė, kad „jeigu koks nors amerikietis – įskaitant mano dukrą – nori (ten) vykti, pasakyčiau: vykite“.

REKLAMA
REKLAMA

Vienos prieštaringiausiai vertinamų pastarojo meto olimpiadų atidarymo ceremonija prasidės simboliniu laiku – 20 val. 14 min. (18 val. 14 min. Lietuvos laiku), įspūdingame naujame Fišto stadione Juodosios jūros pakrantėje.

REKLAMA

Sporto varžybos prasidėjo jau ketvirtadienį ir rusų veteranas Jevgenijus Pliuščenka padėjo olimpiados šeimininkės komandai pirmauti dailiojo čiuožimo varžybose.

Varžytis taip pat jau pradėjo snieglentininkai ir akrobatinio slidinėjimo sportininkai.

Šios žaidynės, kurių objektams ir infrastruktūrai nepakankamai išvystytame Pietų Rusijos regione buvo skirta maždaug 50 mlrd. dolerių, yra brangiausios per visą istoriją ir vienos prieštaringiausiai vertinamų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kuris Sočio žaidynių reikalui vadovauja nuo pat paraiškos pateikimo 2007 metais, atidarymo ceremonijoje dalyvaus drauge su daugiau kaip 40-čia kitų valstybių vadovų ir lyderių.

REKLAMA
REKLAMA

Tarp jų bus Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ir problemų dėl protestų namuose į kampą spaudžiamas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Jų atvykimas taip pat sudarys sąlygas kelioms užkulisinės diplomatijos dienoms Sočyje, Kremliui viliantis neformalioje aplinkoje stiprinti ryšius su svarbiais sąjungininkais.

Tačiau nebus JAV prezidento B.Obamos ir virtinės svarbių Europos Sąjungos (ES) lyderių, kurie, kaip manoma, taip demonstruoja Rusijos, priėmusios daugelio smerkiamą gėjų propagandos nepilnamečiams draudimo įstatymą, ignoravimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rodydamas simbolinį gestą, „Google“ olimpiados proga penktadienį savo logotipą nuspalvino LGBT vėliavos spalvomis, o po ja pateikė ištrauką iš Olimpinės chartijos, kurioje pasisakoma prieš bet kokią diskriminaciją.

Taip pat buvo kritikos, kad ne visi olimpiados objektai buvo parengti laiku, ypač – dėl apgyvendinimo žiniasklaidos atstovams.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) pripažino, kad „šen bei ten buvo mažų laikinų nesėkmių“, bet nurodė, kad kol kas viskas vyksta sklandžiai.

„Tad galime nekantraudami ir jaudindamiesi laukti šio vakaro, (tikėdamiesi) puikios atidarymo ceremonijos puikioms olimpinėms žaidynėms“, - sakė jis.

REKLAMA

Vienos įdomiausių per istoriją

Rusija tikriausiai nieko nepagailės ceremonijai, kurios detalės laikomos paslaptyje, bet kuri tikriausiai atspindės Rusijos kultūros ir galios istoriją.

„Ši ceremonija bus viena įdomiausių ir vizualiai (įspūdingiausių) per istoriją“, – žurnalistams sakė Sočio organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černyšenka.

„Tai 40 tūkst. vietų turintis amfiteatras, – sakė jis apie Fišto stadioną. – Jis gali sudaryti sąlygas bet kokios kūrybinės minties realizavimui.“

Kai kurie garsiausi Rusijos kosmonautai, tarp jų – Sergejus Krikaliovas, kuris, kaip žinoma, buvo įstrigęs kosmoso stotyje „Mir“, kai žlugo Sovietų Sąjunga, virš stadiono iškels Rusijos vėliavą.

REKLAMA

Tačiau tai, kas uždegs olimpinį aukurą, yra akylai saugoma paslaptis. V.Putinas tvirtina, kad tai organizacinio komiteto sprendimas, o jis į tai nesikiša.

Rusijos komandos vėliavą neš bobslėjaus pilotas Aleksandras Zubkovas, vienas gerbiamiausių šalies sportininkų, atstovavusių Rusijai kiekvienose žiemos olimpinėse žaidynėse nuo Solt Leik Sičio olimpiados 2002-aisiais.

Penktadienį buvo patvirtinti gandai apie rusių popdueto „Tatu“, kuris buvo nepaprastai populiarus prieš dešimtmetį, dalyvavimą.

Kaip nurodė organizatoriai, šis duetas „gyvai“ koncertuos prieš oficialią ceremonijos pradžią, o įrašytos jo pasirodymo ištraukos bus rodomos per pačią ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors tikrame gyvenime dueto merginos yra heteroseksualios, jos savo klipuose plačiai naudojo moksleivių lesbiečių vaizdinius, o jų pavadinimą galima šifruoti „Ši mergaitė myli tą mergaitę“.

Jų dalyvavimą galima vertinti kaip atsaką – nors ir šiek tiek iškreiptą – Vakarų tvirtinimams, kad Rusija yra netolerantiška homoseksualumui.

„Atsakėme į klausimą“

Daugeliui vyresnio amžiaus rusų ši atidarymo ceremonija gali sukelti nostalgiją dėl 1980 metų Maskvos vasaros olimpiados, kuri vis dar mielai prisimenama, ypač – dėl simpatiško talismano meškiuko Mišos.

Tačiau dar neaišku, ar Sočio olimpiados atidarymo ceremonija išsklaidys prieštaringų vertinimų debesį, tebekabantį virš šių žaidynių.

REKLAMA

Vis dėlto Rusijos pareigūnai tvirtina, kad šalis yra pasirengusi parodyti puikų šou ir turi visas teises būti 22-osios žiemos olimpiados šeimininkė.

„Pagrindinis klausimas, kurį uždavinėjo žmonės, buvo, ar mes susidorosime? – sakė premjero pavaduotojas Dmitrijus Kozakas. – Atsakymas yra aiškus: mes įgyvendinome didžiausią investicijų projektą per pastarojo meto olimpiadų istoriją“.

 

Sočio olimpiadą aplankys 65 pasaulio lyderiai

Sočio žiemos olimpiadoje planuoja apsilankyti rekordinis skaičius pasaulio lyderių – trigubai daugiau negu dalyvavo 2010 metų Vankuverio žaidynėse, organizatoriai Rusijoje paskelbė ketvirtadienį, atidarymo ceremonijos išvakarėse.

REKLAMA

Sočio olimpiados organizacinio komiteto vadovas Dmitrijus Černyšenka sakė Tarptautiniam olimpiniam komitetui (TOK), kad pirmosiose Rusijos rengiamose žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvaus 65 valstybių, vyriausybių ir tarptautinių organizacijų vadovai.

„Tai žiemos olimpiados rekordas – triskart didesnis skaičius negu Vankuveryje“, – jis sakė savo naujausiame pranešime TOK generalinei asamblėjai.

TOK trečiadienį nurodė, jog jam žinoma, kad į olimpiadą atvyks 44 pasaulio lyderiai. D.Černyšenkos pateiktas skaičius gali būti didesnis, nes į jį įtraukti tarptautinių organizacijų vadovai.

Tačiau kai kurie svarbūs veikėjai į žaidynes neatvyks, tarp jų JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas), Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarų šalys kritikuoja Rusiją dėl žmogaus teisių padėties ir įstatymo draudžiančio homoseksualizmo „propagandą“ tarp nepilnamečių.

Sočio olimpiados organizatoriai atsisakė įvardyti į atidarymo ceremoniją atvyksiančių lyderių vardus ir jų atstovaujamas šalis.

Tačiau kai kurie iš jų dalyvavo TOK surengtoje vakarienėje ketvirtadienio vakarą: Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), lyderiai iš Kinijos, Bulgarijos, Libano, Maroko, Armėnijos, Suomijos, Graikijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Mongolijos, Juodkalnijos, Serbijos, Tadžikistano, taip pat Monako ir Liuksemburgo monarchai.

REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kuris dalyvavo olimpinio deglo nešimo ceremonijoje Sočyje, pareiškė, kad kalbos apie atvykstančių užsienio lyderių skaičių yra „nesąmonė“.

„Niekas niekada neskaičiuodavo, – ministro žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. – Pradėjo skaičiuoti, kai nusprendė, kad turėtų sugadinti reikalus Rusijai ir kad Rusija pasijustų nepatogiai.“

Antradienį TOK prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) kritikavo politikus, kurie išnaudoja Sočio olimpiadą saviems tikslams „ant atletų pečių“, įskaitant lyderius, kurie viešai pareiškė neatvyksiantys, nors nebuvo oficialiai pakviesti.

REKLAMA

TOK vadovas taip pat pagyrė Sočio olimpiados organizatorius už septynerius metus vykdytus pasiruošimus, tačiau perspėjo, kad atsipalaiduoti dar nederėtų.

„Mes ir jūs turime visas priežastis būti labai, labai užtikrinti – tačiau nėra priežasčių pernelyg nusiraminti, – pareiškė Th.Bachas. – Dabar prasideda tikrasis darbas. Esame tikri, kad jis bus sėkmingas, tačiau dėl to turime pasistengti.“

Prancūzijos slidinėjimo olimpinis čempionas Jeanas Claude'as Killy (Žanas Klodas Kiji), kuris vadovavo TOK koordinacinei komisijai Sočyje, sakė, kad žaidynių sostinėje įvyko „pritrenkiančių“ pokyčių per septynerius pasiruošimų metus.

Rusija pasinaudojo šiomis žaidynėmis, mėgindama atgaivinti apmirusį Juodosios jūros vasaros kurortą ir paversti jį apskritus metus veikiančiu turizmo centru bei žiemos sporto šakų kompleksu. Maskva išleido iš viso apie 51 mlrd. JAV dolerių Sočio infrastruktūrai išvystyti, įskaitant ilgalaikes investicijas į kelius, geležinkelius, viešbučius ir kitokius objektus.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi pažadai, duoti 2007 metais, buvo išpildyti, ir įspūdingai, – teigė J.C.Killy. – Tai naujas miestas, kuris organizuos šias žaidynes ir parodys save pasauliui – miestas, atspindintis naująją Rusiją.“

D.Černyšenka pareiškė TOK: „Ačiū už jūsų drąsą ir narsą tą dieną. Mes jūsų nenuvylėme.“

Pasak D.Černyšenkos, į šią olimpiadą užsiregistravo rekordinis skaičius atletų – 2 860 sportininkai iš 88 šalių. Jis dar kartą patikino, kad Rusija „surengs saugias žaidynes“.

Dešimtys tūkstančių policininkų ir karių buvo sutelkti saugumui per olimpines žaidynes, kurias grasino atakuoti islamistai sukilėliai, veikiantys kaimyniniame Šiaurės Kaukazo regione, užtikrinti.

D.Černyšenka taip pat sarkastiškai pastebėjo, kad per septynerius metus, kai buvo ruošiamasi Sočio olimpiadai, gimstamumas tame mieste padidėjo trigubai.

„Nežinau kodėl“, – šypsodamasis sakė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų