REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jūratė Anilionytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kaune, Panemunės šile, pakabinti inkilai naminėms pelėdoms. Ornitologai pastebi, kad šie paukščiai gana išrankūs – bet kokie namai jiems netinka.

REKLAMA
REKLAMA

Naktinėms pelėdoms patinka dideli inkilai. Viduje jie maždaug pusės metro aukščio, o kad būtų minkščiau, akcijos „Pelėdžiukas“ rengėjai dar pakloja pjuvenų. Ornitologai sako, kad įprastai pelėdos vaikus peri uoksuose, kuriuos joms pagamina juodosios meletos, tačiau spygliuočių miškuose reikia ir inkilų.

REKLAMA

„Ir paukščiams yra gerai, o ir tiems patiems mokinukams kažkas naujo, kažką sužino, susipažįsta. Jaunimą reikia skatinti nuo mažų dienų daryti kažką daugiau, negu prie kompiuterio sėdėti, feisbukinti“, – mano akcijos organizatorius Nemunas Tumavičius.

Ornitologai spėja, kad naminės pelėdos patinėliai jau išrinko vietas perėti. Jų dažniausiai dairosi vėjo vartuose, apleistuose pastatuose ar soduose – saugosi priešų: kiaunių, vištvanagių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai ateina pavasaris – tuoktuvių metas – patinėlis, jau sulaukęs patelės, demonstruoja, kad yra geras būstas, aprodo jai namus ir pakviečia užsukti apžiūrėti. Jei būstas tinkamas, jie kuria šeimą“, – poravimosi ypatumus nurodo ornitologas Juozas Miškinis.

Panemunės šile inkilai naminėms pelėdoms keliami trečius metu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų