REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karolis Kaupinis, LRT televizijos laida „Pasaulio panorama“, LRT.lt

Atokvėpis nuo mėnesį trukusių kruvinų susirėmimų tarp policijos ir protestuotojų Karakase, nusinešusių bent 20 aukų, buvo velionio Hugo Chavezo metinės, tačiau jo sūnumi besivadinantis Nicolas Maduro gedulingą nuotaiką išnaudojo karingam demaršui prieš Panamą, su kuria N. Maduro paskelbė nutraukiantis diplomatinius ir įšaldantis ekonominius santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokios nemalonės Panama susilaukė po to, kai Venesueloje nesiliaujant protestams prieš N. Maduro Amerikos valstybių organizacijos paprašė ištirti situaciją Karakase prieš tai nepasiklaususi pačios Venesuelos. N. Maduro tai sutraktavo kaip Panamos ir Jungtinių Valstijų konspiraciją su Venesuelos opozicija prieš dabartinį šalies vadovą. Konflikte palaikymo Venesuela susilaukė iš daugelio kairiųjų Pietų Amerikos vyriausybių, o N. Maduro dar pakartojo, kad net stebėtojų iš Amerikos valstybių organizacijos atvykimas į Karakasą būtų kišimasis į šalies vidaus reikalus.

REKLAMA

Trauktis iš savo posto N. Maduro kol kas nesiruošia, tačiau nesiliauja ir gatvės protestai. Bolivaras per metus nuvertėjo daugiau nei perpus, dalyje miestų trūksta elementarių produktų – pieno ar tualetinio popieriaus, o nusikalstamumo lygis nuolatos augo ir H. Chavezo valdymo metu. Tačiau Venesuelos žiniasklaida, laikoma griežtame socialistų vyriausybės kumštyje, apie protestus visuose didžiuosiuose šalies miestuose beveik tyli, nors neoficialiai – tai didžiausi neramumai šalyje per dešimtmetį. Gerovę vargšams H. Chavezas kūrė viduriniosios klasės bei ekonomikos tvarumo sąskaita.

Likti valdžioje buvęs autobuso vairuotojas ir profesinių sąjungų aktyvistui N. Maduro kol kas padeda čavistų ištikimybė savo mirštančio lyderio valiai, kad po H. Chavezo mirties jo palikimą tęstų būtent šis žmogus. Kita vertus, išlaikyti jų pasitenkinimą pavyzdžiui tęsiant būstų statybas lūšnynuose N. Maduro gali ir dėl nekrentančių naftos kainos. Venesuela lieka 4 pagal dydį naftos eksportuotoja į Jungtines Valstijas. Juodasis auksas teka pragmatiškai, o virš jo – aršūs kritikos žodžiai viena kitos atžvilgiu. 29 milijonų Venesuela šiuo metu turi didžiausias naftos žaliavos atsargas pasaulyje, kariuomenė lieka ištikima N. Madurui, tad bent jau kol kas Karakase nesusirenka tokios minios, kad Pietų Amerikoje galėtų pasikartoti Ukrainos scenarijus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų