REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

(papildyta 17.54) Maskva yra pasirengusi suteikti 1 mlrd. dolerių pagalbą Krymui, kuris imasi žingsnių atsiskirti nuo Ukrainos, sekmadienį pranešė įtakingas rusų parlamentaras.

(papildyta 17.54) Maskva yra pasirengusi suteikti 1 mlrd. dolerių pagalbą Krymui, kuris imasi žingsnių atsiskirti nuo Ukrainos, sekmadienį pranešė įtakingas rusų parlamentaras.

REKLAMA

„Rusijos vyriausybė jau rezervavo daug pinigų, tai maždaug 40 mlrd. rublių, kad paremtų Krymo pramoninės ir ekonominės infrastruktūros plėtrą“, - regiono sostinėje Simferopolyje žurnalistams sakė Pavelas Dorochinas, Rusijos Valstybės Dūmos Pramonės komiteto pirmininko pavaduotojas.

„Pirmiausia tai parama įmonėms, susijusioms su gynybos pramone, mašinų statyba ir laivų, įskaitant Juodosios jūros laivyno laivus, priežiūra. Čia mes numatome gana aiškias priemones“, - sakė P.Dorochinas, kurio žodžius citavo naujienų agentūra „Interfax“.

Krymas kovo 16 dieną rengia referendumą dėl prisijungimo prie Rusijos – po to, kai promaskvietiški deputatai perėmė pusiasalio kontrolę, o Rusijos pajėgos ėmė plūsti į pusiasalį.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija Kryme turi didelių ekonominių interesų. Šiame Pietų Ukrainos pusiasalyje, Sevastopolyje, įsikūręs Rusijos Juodosios jūros laivynas - pagal susitarimą, kuris turi baigtis 2035 metais. Rusija šį uostą nuomojasi mainais į Rusijos gamtinių dujų kainos sumažinimą 30-čia procentų.

REKLAMA

Rusijos vėliavos sekmadienį užtvindė Lenino aikštę Krymo sostinės Simferopolio centre – tūkstančiai žmonių dalyvavo mitinge, kuriame buvo reiškiamas pritarimas Maskvos veiksmams perimant šį pusiasalį.

Prorusiškų gyventojų mitingas smarkiai pranoko mažesnę proukrainietišką demonstraciją netoliese.

Abiejų stovyklų mitingai Simferopolyje vyko taikiai, ne taip kaip Krymo uostamiestyje Sevastopolyje, kur maždaug 100 lazdomis ir rimbais ginkluotų prorusiškų aktyvistų užpuolė maždaug 20 žmonių, saugojusių proukrainietišką mitingą.

Simferopolyje prorusiškame mitinge dalyvavo maždaug 10 tūkst. žmonių, kurie skandavo „Rusija! Rusija!“, karinio jūrų laivyno orkestrui grojant patriotines rusiškas dainas ir scenoje sukantis šokėjams.

REKLAMA
REKLAMA

„Įveiksime visas bėdas, visas kliūtis ir atkursime istorinį teisingumą“, - miniai sakė naujai paskirtas prorusiškas Krymo premjeras Sergejus Aksionovas.

„Drauge su Rusija mes kursime savo ateitį!“ – šaukė jis, o minia atsakė: „Ura! Ura!“.

„Daugiau nebenorime būti su tais ukrainiečių fašistais“, - sakė 60 metų Olga, kuri nesutiko nurodyti savo pavardės. Plakatai aplink ją skelbė: „Krymas nėra Ukraina“, „Su Rusija – taika Kryme“.

Jos nuomone, Rusijos valdymo Kryme atkūrimas atitaisytų istorinę neteisybę.

Už kelių kilometrų daug mažesnė minia – koks tūkstantis žmonių – susirinko į santūresnę demonstraciją, kurios metu buvo reiškiamas pritarimas Krymui likti su Ukraina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prie Taraso Ševčenkos – ukrainiečių poeto ir nacionalinio didvyrio, kurio 200-osios gimimo metinės minimos šį sekmadienį, – bronzinio biusto demonstrantai skaitė poeziją ir giedojo nacionalinį himną, daugelis – pridėję ranką prie širdies.

„Esame čia, kad pagerbtume didį Ševčenką ir Ukrainą“, - sakė 46 metų Sviatoslavas Reguševskis, kuris mitinge už vienybę dalyvavo su dvejų metų sūnumi, vilkėdamas Ukrainos vėliavos spalvų slidininko striukę.

„Jie negali užimti Krymo, (tai) neteisėta okupacija“, - sakė jis, o žmonės aplink jį mojavo geltonos ir žydros spalvų balionais su užrašu „Mes – už taiką Ukrainoje“.

Atmosfera buvo taiki, minios pakraščiuose patruliavo kelios dešimtys milicininkų.

Maždaug 30-ies automobilių, kuriuose žmonės spaudė garsinius signalus ir mojavo Rusijos vėliavomis, kolona pravažiavo pro mitingą, kurio dalyviai jiems šaukė „Gėda! Gėda!“.

REKLAMA

Paklaustas, kodėl tiek daug žmonių atėjo į prorusišką mitingą, 32 metų Antonas Vlasenka sakė, kad jie bijo stoti prieš Maskvą.

„Jie bijo Rusijos karių, jie galvoja, kad neturi pasirinkimo“, - sakė jis.

Jo nuomone, kovo 16 dieną planuojamas referendumas dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos, apie kurį buvo paskelbta promaskvietiškiems deputatams perėmus kontrolę ir Rusijos pajėgoms užplūdus regioną, yra farsas.

„Kalašnikovas yra Rusijos demokratijos simbolis“, - sakė A.Vlasenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų