REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

„Tai pirmos eitynės, kurios labai taikiai sugyveno su savivaldybe, - dar prieš patriotines eitynes antradienį kalbėjo Lietuvos Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka. – Jeigu pernai savivaldybė dar kišo pagalius į ratus, tai šiais metais suderinome viską be problemų“.

Šįkart patriotinės eisenos maršrutas nebuvo tradicinis. Eisenos dalyviai rinkose Rotušės aikštėje. Gerą valandą savo dainomis visus šildė Jonas Čepulis ir Aleksandras Makejevas. Eiseną pradėjo baikerių klubas „Vorai MC“, kurie eisenos dalyvius lydėjo iki pat Seimo rūmų.

Eisenos dalyviai turėjo keletą plakatų, išreiškiančių pritarimą referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams. Nepamiršta ir Ukraina - einantys kolonos priekyje nešė didelį plakatą su nuotrauka iš Maidano ir užrašais dviem kalbomis - "Už jūsų ir mūsų laisvę". Juos lydejo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės karių šarvais apsirengę jaunuoliai, nešę ant baslio pamautą žmogaus galvos imitaciją su raidėmis "PTN" - Rusijos prezidento Vladimiro Putino pavardės raidėmis. 

Eisenos dalyviai žygiuodami Vokiečių gatve pradėjo skanduoti jau gerai žinomas skanduotes „Lietuva lietuviams“ ir „Didžiuokis ir apgink savo lietuvybę“. Minioje buvo nemažai Ukrainą palaikančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Šios eitynės yra skirtos dviem svarbiems aspektams – parodyti, kad su tauta reikia skaitytis, kad nepriklausomybę iškovojo net tik signatarai, tačiau ir visi Lietuvos žmonės. Seimo nariai dabar bando riboti referendumus, draudžia žmonėms išsakyti savo nuomonę, - kalbėjo J. Panka. – Taip pat norime atkreipti dėmesį į įvykius Ukrainoje. Tikrai jie jaudina lietuvius. Tai parodo, kokia trapi yra laisvė. Atrodo, kad esame laisvi jau 24-is metus, tačiau kaip lengvai čia gali atsidurti ir žvangėti priešų tankai. Norime į tai atkreipti dėmesį. Privalome stiprinti savo gynybą“.

REKLAMA

J. Panka teigė, kad konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus žodžiai, neva patriotinės eisenos dalyviai tėra pseudo patriotai, nė kiek neskaudina. „Mūsų organizuojamos eitynės yra tradicinės, ant ūsų nuolat buvo pilamas purvas, jos buvo draudžiamos. Politinių partijų eitynės? Tegul žygiuoja. Mums yra garbė, kad išmokėme eitynėse žygiuoti ir patį Vytautą Landsbergį, - kalbėjo J. Panka. – Labai šaunu, kad žmonės ne tik pasižiūri per balkoną, bet žygiuoja su tauta. Kuo daugiau eitynių bus, tuo geriau. Svarbu, kad jos atitiktų nepriklausomybės dvasią“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiekę Vilniaus gatvę eisenos dalyviai panaudojo trijų spalvų dūmines šaškes – gatvę nutvieskė Lietuvos trispalvė. Nors tai nebuvo suderinta su pareigūnas, konflikto nekilo. Vėliau eisenos dalyviai pasuko Gedimino prospektu link Seimo skanduodami „Lie-tu-va, Lie-tu-va“, „Lietuva lietuviams“ bei dainuodami liaudies dainas. Trumpas sustojimas įvyko prie Genocidų aukų muziejaus, kur prie paminklo buvo paliktas vainikas „Laisvės aukų garbei“.

„Sunku prognozuoti, nes valdžios keičiasi, jų nuomonė keičiasi dar greičiau, - sakė J. Panka, paklaustas, ar tikisi, kad kitais metais viskas bus taip pat sklandžiai. – Šios eitynės kaip vyko, taip ir vyks, kaip skambėjo tie patys šūkiai, taip ir skambės. Čia jau niekas nieko nepakeis. Tikiuosi, kad mūsų vaikai žygiuos lygiai tokiose pačiose eitynėse“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepriklausomybės aikštėje eisenos dalyviai sugiedojo Tautišką giesmę. Vėliau kalbas sakė Antanas Terleckas ir Romualdas Ozolas. „Labai graži eisena. Man tokios patinka, nes čia viskas yra nenuspėjama, - kalbėjo šalia eisenos žygiavęs „Tvarkos ir teisingumo“ partijos narys Petras Gražulis. – Smagu, kad čia niekas varu nevaro tautinio jaunimo, jie patys susirenka. Tai tampa tradicija. Labai malonu čia būti. Eiseną papuošė motociklais. Gaila, kad mano „Pobedą“ dažo, būčiau pats vedęs koloną. Gal kitais metais vesiu koloną su savo „Pergale“.

P. Gražulis pastebėjo, kad šiuolaikinis jaunimas gana atsakingai vertina Nepriklausomybę. „Žinoma, yra dalis nusivylusio jaunimo, išvažiavusio į užsienį. Tikimės, kad jie grįš. Reikia tikėtis, kad ateis toks metais, kai niekas neburnos ant Lietuvos, - sakė P. Gražulis. – Ne paslaptis, kad burnoja tie, kurie gauna mažiausius atlyginimus, galbūt, tie, kurie susiduria su neteisybe. Tikrai turime matyti ir pripažinti tas klaidas bei jas taisyt, kad visiems būtų gera gyventi“.

--------------

Prieš pat baigiantis eitynėms, vienas asmuo buvo sulaikytas už nedidelį chuliganizmą.

Antradienį Lietuva mini 24-ąsias Nepriklausomybės atkūrimo metines.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų