REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijardines apyvartas sukanti apatinių rūbų pramonė akivaizdžiai patvirtina: tai daugiau nei maži audinio lopinėliai, dengiantys intymiausias žmogaus kūno vietas. Jie audrina vyrų vaizduotę ir įkvepia moterims pasitikėjimo savimi net tada, kai niekas kitas po rūbais jų nemato. Taigi trumpai, aiškiai ir aktualiai – apie arčiausiai moters kūno esantį rūbą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad per pastaruosius 15 metų moterų nešiojamų liemenėlių dydžiai didėja, galima vertinti dvejopai: viena vertus, širdį glosto faktas, kad dabar vidutinė krūtinė yra visu kaušelio dydžiu didesnė, nei praeito dešimtmečio pabaigoje, ir kad prieš dvidešimtmetį itin retu laikytas E dydis dabar tampa vis dažnesnis. Kita vertus, nereikia apsigauti: nemažai įtakos statistiniam krūtų didėjimui turi dirbtinių implantų operacijų paplitimas ir – ne ką mažiau svarbu – kad kartu su krūtinėmis didėja ir kitos apimtys – liemens, klubų, bendra svorio masė, kitaip sakant, populiacija paprasčiausiai tunka.

REKLAMA

Dar vienas per kelis dešimtmečius pakitęs dalykas – jaunėja liemenėles nešiojančių mergaičių amžius: į moteriško apatinio trikotažo parduotuves viliojamos ne tik 12–13 metų paauglės, bet ir aštuonmetės, devynmetės. Sociologų nuomone, tam turi įtakos ne tik vis ankstėjantis vaikų brendimas, bet ir visuomenės spaudimas.

Populiariausių moteriško apatinio trikotažo spalvų viršūnėje stumdosi dvi spalvos – balta ir juoda. Netoli jų stovi ir raudona bei kūno spalva. Visos kitos spalvos sudaro mažesnę pardavimų dalį – apie 20 proc., ir jų populiarumas labai priklauso nuo vyraujančių trumpalaikių madų. Aštuntajame dešimtmetyje ant bangos buvo kūno atspalvių apatinis trikotažas.

REKLAMA
REKLAMA

Modernaus moteriško apatinio trikotažo eros pradžia galima laikyti XX amžiaus pirmąją pusę. Nors tuo metu kaip tik sukurtos dviejų dalių nėriniuotos liemenėlės, korsetų gamintojai ilgą laiką savo gaminius formavo taip, kad jie ne pabrėžtų, o moters krūtinę darytų plokštesnę.

Tik ketvirtajame dešimtmetyje buvo suvokta, kad moterų krūtys yra skirtingų apimčių, kurias galima apibendrintai žymėti kaušelio dydžiais – A, B, C, D (dabar jau yra ir E, ir G), ir dar didesnių. Apskritai šiuo metu liemenėlių žymėjimas gali susukti galvą ne tik vyrams, bet ir moterims. Standartiniai dydžiai – nuo A iki D – paprastai žymimi daugmaž panašiai, tačiau didesniųjų žymėjimas priklauso nuo gamintojo – amerikiečiai, australai, europiečiai turi savus žymėjimo „ypatumus“: tarkime, kai kurie amerikiečių gamintojai didesnes liemenėles gali žymėti raidėmis DD, DDD, E, EE, F, FF, G, GG ir t. t. Europiečiai, vengdami dvigubų ir trigubų raidžių keliamos painiavos, savo gaminių dydžius mieliau žymi nuosekliai – AA, A, B, C, D, E, F, G, H ir t. t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors tokia moteriško apatinio trikotažo detalė kaip keliaraištis prisimenama tik kabarete ir vestuvėse, tai yra ilgą istoriją turinti, seksualumą simbolizuojanti detalė. Beje, kažkada turėjusi ir labai praktiškų paskirčių – prilaikyti kojines žemiau kelio, per laibą blauzdos vietą, kad kojinės nenusmuktų. Iš odos ar storesnio audinio pasiūtus keliaraiščius nešiodavo tiek vyrai, tiek moterys. Vėliau, atsiradus gumoms, keliaraiščio praktiškumas išblėso, tačiau jis išliko kaip žavinga apatinio trikotažo detalė. Ir ne tik: pasakojama, kad praėjusio amžiaus trečiajame dešimtmetyje, kai JAV galiojo „sausasis įstatymas“, keliaraiščiai tapo puikia nelegalaus alkoholio slėptuve – damos po sijonais ant šlaunies nešiodavo keliaraiščius su kišenėlėmis, kuriose laikydavo gertuvėles su šlakeliu šio to stipresnio. Apskritai praeito amžiaus pirmoje pusėje buvo gana populiaru tokiuose keliaraiščiuose-slėptuvėse nešiotis tiek vertingas smulkmenas, tiek, pavyzdžiui, ginklą (tokiame Angelinos Jolie suvaidinta ponia Smith filme „Ponas ir ponia Smitai“ nešiojosi nedidelį svaidomąjį peiliuką). Ekstravagancijos mėgėjos ir dabar gali rasti šį tą panašaus: ne taip seniai vienas gamintojas skelbėsi sukūręs damoms neperšlampančius keliaraiščius, kuriuose jos gali nešiotis prezervatyvus „nenumatytiems atvejams“. Yra keliaraiščiai-dėtuvės, skirti raktams, pinigams, mobiliesiems telefonams ir net planšetinukams.

REKLAMA

2003 metų rugpjūtį Niujorke dvidešimt modelių – vyrų ir moterų – surengė pirmąją Nacionalinę apatinių dieną. Tąkart jie tiesiog vaikščiojo po megapolio gatves vienais apatiniais, nešdamiesi plakatus ir klausinėdami žmonių, kokie apatiniai jiems yra mieliausi, taip pat siūlydami palaikyti šį judėjimą – jei ne visiškai išsirengiant, tai bent parodant nors kraštelį savo apatinio trikotažo. Akcija pavyko: nemaža dalis niujorkiečių entuziastingai priėmė idėją, todėl organizatoriai po metų jau kreipėsi į vyriausybę, prašydami įteisinti Nacionalinę apatinių dieną – tam buvo surinkta 50 000 pritariančiųjų piliečių parašų. Nuo to laiko kasmet rugpjūčio 10 dieną švenčiama Apatinių diena, kurią, be amerikiečių, mielai „pasigavo“ ir brazilai, tik šioje šalyje yra kiti akcentai: brazilai neina pusplikiai į gatves (tam jie turi kitų progų, pavyzdžiui, savo garsiuosius karnavalus), bet rengia grandiozinius apatinio trikotažo gamintojų pasirodymus, kuriuose savo produkciją pristato apie tūkstantis kompanijų. Nacionalinės apatinių dienos minėtojai vaikščiodami po miestų gatves renka ir statistinę informaciją apie gyventojų apatinį trikotažą. Taigi jų duomenys rodo, kad trečdalis vyrų labiausiai mėgsta „boksininko“ trumpikes, o 9 proc. smagiausia visai nenešioti apatinių. Tarp moterų daugiau kaip pusė (52 proc.) labiausiai mėgsta klasikines kelnaites, apie trečdalis – kelnaites su juostele. Trečdalis vyrų sakė mėgstantys pasimatuoti draugės apatinius, o daugiau kaip 80 proc. damų – savo vyriškio apatinį trikotažą.

REKLAMA

Moterišką apatinį trikotažą turi pardavinėti moterys – taip nusprendė Saudo Arabijos valdovai, įsiklausę į pasipiktinusių moterų nuomonę. Mat toje šalyje buvo įprasta, kad viską, pradedant padangomis, maistu, ir baigiant sauskelnėmis bei liemenėlėmis, pardavinėjo vyrai. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad šioje arabų šalyje išleistas įstatymas įpareigoja įdarbinti moteris pardavėjas visoms prekėms, skirtoms išimtinai damoms – taigi ne tik apatinio trikotažo, bet ir, pavyzdžiui, kosmetikos. Šalies aktyvisčių vertinimu, moterims tokiu būdu atsirado bent 20 000 darbo vietų. Žinoma, yra ir tuo nepatenkintų, mat įdarbinti moteris draudžia islamo šariato įstatymai, o Mekoje pasitaikė atvejų, kai moteris įdarbinusias parduotuves užpuolė „religinės policijos“ grupės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas Askmen.com atliko skaitytojų apklausą ir sužinojo, kad labiausiai iš moteriško apatinio trikotažo juos „užveda“:

5. seksualūs naktinukai,

4. peniuarai,

3. triko (panašūs į maudymosi kostiumėlius, tik gerokai seksualesni),

2.apatiniai komplektėliai iš marškinėlių ir šortukų,

1. krūtis pakeliančios liemenėlės, kelnaitės su juostele, kojines prilaikančios juostelės.

Beje, šiuolaikinės liemenėlės gali būti puiki plastinės operacijos alternatyva. Pasak Mančesterio universiteto psichologų, vizualiai krūtinės apimtį didinančios liemenėlės padidina moters pasitikėjimą savimi. Tai pastebėta peržiūrėjus 60 vaizdo įrašų, kuriuose užfiksuotos 20–55 metų moterys. Vienos jų nešiojo krūtis pakeliančias liemenėles, kitos – įprastas. Psichologai fiksavo tokias detales kaip moterų šypsena, akių kontaktas ir rankų judesiai. Taigi moterys, nešiojančios krūtinę optiškai didinančias liemenėles, 73 proc. dažniau šypsojosi, o netikrumą išduodantys judesiai (tokie kaip laikymasis už smakro ar kaktos trynimas) fiksuoti 64 proc. rečiau. Be to, šios grupės moterys 41 proc. rečiau nukreipdavo žvilgsnį ar slėpė akis.

REKLAMA

AR TIKRAI...

...moterims mažomis krūtimis nereikia nešioti liemenėlės?

Toli gražu: net mažiausioms krūtims reikia prilaikymo, jau nekalbant apie tai, kad šiuolaikiniai gamintojai savo sukurtomis liemenėlėmis sugeba dailiai pabrėžti net pačių mažiausių krūtų privalumus.

...pakanka kartą sužinoti savo draugės krūtinės išmatavimus ir visada neklysdamas galėsi jai nupirkti dovanų liemenėlę?

Bėda ta, kad moterų kūno apimtys bėgant metams keičiasi, o krūtinės dydis priklauso ir nuo hormoninių ciklų, nėštumų, kūdikio žindymo, priaugto ar numesto svorio ir pan. Todėl tai, kas tiko prieš penkerius metus, gali nebetikti šiandien.

REKLAMA

UŽDUOTIS: PADOVANOTI JAI APATINIUS

Tam, kad su šia užduotimi susidorotumėte sklandžiai, nepakanka žinoti savo partnerės matmenis. Renkant dovaną dar reikėtų atsižvelgti ir į damos fizinius duomenis.

Bendros taisyklės, žinoma, paprastos: tamsios spalvos lieknina, dovana neturėtų paryškinti „problemiškų“ kūno dalių, kurias dama norėtų maskuoti – atsikišusį pilvuką, stambias šlaunis ar apdribusius sėdmenis. Todėl svarbiausia akcentuoti tai, ką ji turi gražiausio – ar tai būtų krūtys, ilgos kojos, stangrus užpakaliukas, ar dailūs pečiai ir kaklas. Blondinėms labiau tinka pastelinės spalvos, brunetėms – ryškesnės, raudonplaukėms – žemės tonai, žalia, mėlyna. Jei mergina nėra labai patenkinta savo figūra, nepirkite jai aptemptų, akį rėžiančių apatinių, nes jie taip ir dūlės spintoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukštoms ir lieknoms damoms labai tinka kojines prilaikančios juostelės, sukuriančios „iš pažastų augančių kojų“ įspūdį. Ir tai, kad kūnas suskaidomas horizontaliai, visiškai negadina bendro įspūdžio, netgi atvirkščiai – „plokščioms“ merginoms suteikia formų išraiškingumo. Tik nepamirškite, kad prie juostos turi būti ir kiti komponentai – prisegamos kojinės, priderintos kelnaitės ir liemenėlė.

Išraiškingų formų, stambesnio biusto damai tiks korsetai – kur reikia prilaikantys, ką reikia paplokštinantys. Svarbiausia – gera gaminio kokybė, kad moteris su juo iš tiesų jaustųsi patogiai.

Apkūnesnei, apvalesnių formų moteriai galima dovanoti laisvus naktinukus ar peniuarą, neišryškinančius nepageidaujamų zonų. Venkite baltų ir permatomų audinių.

Atletiškoms panelėms tinka užpakaliuką paryškinantys šortukai (ypač jei tas užpakaliukas „ragavęs“ sporto salės ir tai matyti).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų