REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po dvejų metų pertraukos, balandžio 3 d. žemdirbių sostinėje Kaune, Žalgirio arenoje, vėl vyks didžiausia Baltijos regione tarptautinė žemės ūkio ir maisto pramonės paroda „AgroBalt 2014“. Žemės ūkio ministerijos organizuojama paroda, šiemet švenčianti dvidešimties metų jubiliejų, visus lankytojus kviečia įdomiai praleisti laisvalaikį, o žemės ūkio specialistams ir verslo atstovams žada tarptautinių susitikimų, įdomių seminarų ir naujų verslo kontaktų.

REKLAMA
REKLAMA

Kas antrus metus rengiamoje parodoje vyksta maisto produktų, naujausios įrangos ir technologijų, veislinių gyvūnų demonstravimas, čia susitinka daugelio šalių oficialių delegacijų atstovai, žemės ūkio specialistai, kurie diskutuoja ir dalijasi patirtimi susitikimuose bei seminaruose. Šiemet ypač svarbiu parodos akcentu taps ES ir užsienio šalių žemės ūkio ministrų forumas „Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programa pristato konferenciją-apskritojo stalo diskusiją „Gyvulininkystės vieta pasaulio ekonomikoje“, kuris įvyks balandžio 3 d. 15 val. „Forume ir kituose susitikimuose didelis dėmesys bus skirtas Baltijos šalių bendradarbiavimo, kaimyninių šalių kovos su afrikiniu kiaulių maru, naujų rinkų – JAV bei kitų – paieškos perspektyvoms“, – ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna.

REKLAMA

Parodą savo apsilankymu žada pagerbti Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Premjeras Algirdas Butkevičius ir kiti aukšti valdžios atstovai.

Dalyvauti su savo eksponatais parodoje ,,AgroBalt” jau yra užsiregistravusios 404 įmonės, daugiausiai jų iš Lietuvos – 368. Savo produkciją taip pat demonstruos 36 Lenkijos, Latvijos, Danijos, Makedonijos, Rumunijos, Vokietijos įmonės. Parodoje daugiausia dalyvių – beveik 65 proc. – pristatys maisto produktus ir gėrimus, veislinius gyvulius – 30 proc., visa kita – tautinio paveldo gaminiai, pašarai, trąšos, pakuotės, augalai, reikmenys sodui ir daržui. Bendras parodos plotas – 4 647 kv. m.

REKLAMA
REKLAMA

Parodos „AgroBalt 2014“ metu, balandžio 3–5 dienomis, Kaune, Aleksandro Stulginskio universitete vyks ir tradicinė tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2014“. Abiejų parodų lankytojai galės naudotis nemokamomis susisiekimo paslaugomis – kursuos specialus autobusas. „Ką pasėsi... 2014“ dalyvaus 306 įmonės, įstaigos, organizacijos, apie 220 smulkiųjų augintojų, gamintojų, amatininkų. Keturiolika įmonių atvyks iš užsienio – Lenkijos, Latvijos, Danijos, Bulgarijos, JAV. Gausiausia parodoje bus žemės ūkio technikos ekspozicija, užimsianti 31 800 kv. m. plotą. Įmonės, teikiančios įvairias paslaugas, pristatančios naujausias technologijas ir produktus žemės ūkiui, įsikurs parodos paviljonuose – 3 900 kv. m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

,,Siekiame parodai ,,AgroBalt" sugrąžinti pastovumą. Mūsų ateities vizija – dvi parodos tuo pačiu metu Kaune. Tai leis geriau panaudoti turimus resursus", – spaudos konferencijoje kalbėjo ministras V. Jukna.

Šiemet į parodą „AgroBalt 2014“ atvyksta užsienio delegacijos iš 9 šalių (JAV, Latvijos, Lenkijos, Gruzijos, Makedonijos, Estijos, Vokietijos, Ukrainos, Baltarusijos) ir aukšto rango pareigūnai iš Europos Komisijos, taip pat Europos žemės savininkų organizacijos ir Tarptautinės ekologinio žemės ūkio judėjimo federacijos ES atstovai.

REKLAMA

Tradiciškai šiemet organizuotas ir parodos „AgroBalt“ eksponatų konkursas (jis rengiamas nuo 1995 m.). Parodos atidarymo dieną prestižiniais aukso medaliais bei diplomais bus apdovanoti patys geriausi maisto produktai, žemės ūkio technikos gamintojai bei veislinių gyvulių augintojai. Šiam apdovanojimui 65 Lietuvos maisto perdirbimo įmonės yra pateikusios 91 produktą – iš jų 25 eksponatai bus apdovanoti aukso medaliais, o 30 gaus diplomus. Konkursui galėjo būti teikiami visų šalių dalyvių eksponatai: maisto produktai, tautinio paveldo (ne maisto), jaunojo maistininko idėjos, veisliniai gyvuliai bei žemės ūkio technika, kurių kokybei įrodyti ar įvertinti nereikia specialios ekspertizės ar papildomų laboratorinių tyrimų.

REKLAMA

Šiemet visų lankytojų lauks labai įdomi šviečiamoji programa. Seminarai apie pluoštines kanapes ir bolivines balandas, modernias olandų technologijas šiltnamiams, paramą gamintojų organizacijoms, JAV ir Makedonijos rinkų pristatymą, pasaulinę parodą Milane „EXPO 2015“, verslo kūrimą kaimo vietovėse skirti ne tik verslininkams ar žemdirbiams, bet ir visiems, nepraleidžiantiems pro ausis įdomių naujienų.

Parodoje nauja tai, kad pirmą kartą ,,AgroBalt“ istorijoje organizuojamas ,,Geriausiojo 2013 m. pieno ūkio“ ir ,,Geriausiojo 2013 m. mėsos ūkio“ konkursas. Į parodos šurmulį kviečiami aktyviai įsilieti universitetų, kolegijų, profesinių mokyklų studentai. Viena iš naujovių, kurioje jaunimas galės pademonstruoti savo užmojus – Jaunojo maistininko idėjos konkursas. Šia gražia iniciatyva norima parodyti, kuo gyvena mūsų jaunieji maisto technologijos eksperimentuotojai, kokios idėjos gvildenamos mokslo įstaigose. Kaimo plėtros profesinių mokymo įstaigų asociacija taip pat šiemet įsijungs į „AgroBalt 2014“ parodą su atskiru savo stendu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyvulininkystės paviljonas Nemuno saloje – viena iš patraukliausių Kaune vyksiančios parodos ,,AgroBalt 2014“ atrakcijų. Saloje tris dienas gyvens per 100 žirgų, galvijų, avių, ožkų, alpakų, ponių, triušių, o kur dar paukščiai – vištinės žąsys ir pirmą kartą parodoje pasirodysiantys dekoratyviniai balandžiai. Šiemet galvijų bus daugiausia, palyginti su ankstesnėmis parodomis – net 21. Vienuolika Lietuvos galvijų veisėjų asociacijų demonstruos senojo genofondo Lietuvos juodmargius, žaluosius, šėmuosius, baltnugarius, mėsinius galvijus – hailendus, aubrakus, simentalus, limuzinus ir daugelį kitų. Trys geriausi galvijai bus apdovanoti parodos aukso medaliais, kitiems bus įteiktos Vyriausybės, Žemės ūkio ministerijos, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos padėkos.

REKLAMA

Parodoje netrūks ir atrakcijų: vyks žirgų parodomoji programa, įvairių gyvūnų rūšių pristatymas, UAB „Bernelių užeiga“ savo jubiliejaus proga keps 150 m kraujinį vėdarą ir sieks naujo rekordo.

Ministerija kviečia šeimas susiplanuoti savo laisvalaikį ir visiems kartu atvykti į Kauną – parodoje „AgroBalt“ bus specialiai įrengtas Vaikų kaimas. Mažieji čia galės smagiai praleisti laiką: bandyti melžti plastikinę karvę, pajodinėti poniu, piešti, palakstyti tarp šieno kupetų aplink klėtelę, dažyti kiaušinius, pasigrožėti čia gyvenančiais triušiukais ir kalakutu. Šiemet į parodą pakviesti ir Carito globojami likimo nuskriausti vaikai, kuriems bus skirtas ypatingas dėmesys. Vaikai iš Vilniaus krašto atvyks ministerijos užsakytu autobusu, dar tiek pat jų atvažiuos ir iš Kauno regiono. Visi jie bus apdovanoti rėmėjų paruoštomis dovanėlėmis.

REKLAMA

Oficialus parodos atidarymas – balandžio 3 d., 10 val. Parodos darbo laikas: balandžio 3–5 dienomis, nuo 10 iki 18 val. Bilietų kaina suaugusiems – 6 Lt, moksleiviams ir studentams – 4 Lt, senjorai bei neįgalieji įleidžiami nemokamai. Vaikai iki 14 m. įleidžiami nemokamai tik su tėvais. Parodos ekspozicija lauke (ūkininkų turgelis, veislinių gyvulių paviljonas, tautinio paveldo ekspozicija) – nemokamai.

Detali parodos ,,AgroBalt” programa: www.agrobalt.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų