REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM), minėdamas 200-ąsias Eustachijaus Tiškevičiaus gimimo metines, pranešė rengiantis tarptautinę mokslinę konferenciją „Eustachijus Tiškevičius: darbai ir kontekstai“. Balandžio 9–10 d. konferencija vyks Lietuvos nacionaliniame muziejuje, balandžio 11 d. – Biržų krašto muziejuje „Sėla“.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje siekiama naujai įprasminti bei įvairiapusiškai aptarti E. Tiškevičiaus asmenybę: pagrindinius biografijos faktus, pilietines ir visuomenines aspiracijas, kultūrinę ir mokslinę veiklą, jos reikšmę XIX a. ir nūdienos Lietuvos visuomenei, sakoma LNM pranešime.

REKLAMA

Eustachijus Tiškevičius (Eustachy Tyszkiewicz, 1814–1873) – viena ryškiausių asmenybių XIX a. Lietuvos mokslo ir kultūros gyvenime. Jo rūpesčiu ir sukauptų asmeninių rinkinių pagrindu 1855 m. buvo įkurtos vienintelės to meto Lietuvoje krašto praeitį tiriančios ir aktualinančios kultūros ir mokslo institucijos – Vilniaus senienų muziejus ir Vilniaus laikinoji archeologijos komisija. Per savo veiklos dešimtmetį jos tapo centru, vienijusiu to meto bajoriją ir inteligentiją bendram moksliniam ir švietėjiškam darbui: inicijavo archeologijos, istorijos, meno, gamtos ir kitus pažintinius krašto tyrimus, kaupė buvusios valstybės istorijos paveldą, puoselėjo viltį atkurti Vilniaus universitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Iki šiol E. Tiškevičiaus biografija, kaip, beje, ir daugelio kitų iškilių XIX a. Lietuvos kultūros, mokslo ar visuomenės asmenybių, nebuvo kompleksiškai ir išsamiai tyrinėta. Todėl šia konferencija siekiama sutelkti Lietuvos ir užsienio tyrėjus bendrai mokslinei diskusijai, naujai pažvelgti į šią iškilią asmenybę ir įvertinti jo nuveiktų darbų svarbą.

Pranešama, kad konferencijoje pranešimus perskaitys 26 istorikai, menotyrininkai, archeologai, muziejininkai iš Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos. Konferenciją remia Lietuvos mokslo taryba. Renginio bičiuliai – Lietuvos istorijos institutas, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka, Biržų krašto muziejus „Sėla“.

Tikimasi, kad E. Tiškevičiaus 200-osioms gimimo metinėms paminėti ir jo veiklai aktualinti skirta konferencija taps svarbiu istorinių tradicijų tęstinumo akcentu, reikšmingu postūmiu E. Tiškevičiaus biografijos ir apskritai XIX a. Lietuvos kultūros istorijos studijoms, suteiks galimybę apmąstyti kultūrinių ir mokslinių iniciatyvų svarbą nūdienos visuomenėje. Taip būtų įprasminta ši visai Lietuvai svarbi sukaktis, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų