REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gėlių augintojus ir pardavėjus iš kojų verčia lietuviški niuansai

Prekybą gėlėmis verslininkas iškeitė į bitininkystę

Dėl nenuspėjamų orų pokyčių gėlininkai nesiryžta prognozuoti, koks bus šis sezonas – pelningesnis nei pernai ar ne. Tačiau, nepaisant „iš kojų verčiančių“ orų, gėlių augintojų ir pardavėjų nuotaikos geros, o nuolat didėjančios jų gretos leidžia tikėti giedra šio sektoriaus ateitimi.

Dėl nenuspėjamų orų pokyčių gėlininkai nesiryžta prognozuoti, koks bus šis sezonas – pelningesnis nei pernai ar ne. Tačiau, nepaisant „iš kojų verčiančių“ orų, gėlių augintojų ir pardavėjų nuotaikos geros, o nuolat didėjančios jų gretos leidžia tikėti giedra šio sektoriaus ateitimi.

REKLAMA

Pirmosios tulpės sukėlė sąmyšį

Lietuvos gėlininkų sąjungos vadovė Regina Jotkaitė sako, kad prognozuoti ateinantį vasaros sezoną – anksti, rezultatai, tendencijos ir gėlių kainos bus kiek aiškesnės po gegužės mėnesį vyksiančios kasmetinės gėlininkų mugės.

„Orai iš kojų verčia mus visus. Kad kovo mėnesį pradėtų žydėti tulpės... Pirmosios tulpės pas mus, Vilniaus universiteto Botanikos sodo Vingio skyriuje pražydo dar kovo 22 dieną, kai paprastai jos pražysdavo tik balandžio antroje pusėje. Tas pats ir su puškinijomis, sniegžydrėmis“, - balsas.lt sakė R. Jotkaitė.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Gegužės 16-18 dienomis vyksiančioje mugėje bus galima ne tik išvysti Lietuvos gėlininkų siūlomą asortimentą, bet ir susipažinti su kainų tendencijomis. Nors, kaip teigia R. Jotkaitė, per paskutinius penkerius metus gėlių kainos laikėsi gana panašios ir labai didelė tikimybė, kad jos nešoktels ir šiemet.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistės teigimu, pagrindinė gėlininkų problema būtent orai, o ne konkurencija. „Atšalus orams prasideda augalų vegetacija ir kyla grybinių ligų proveržis. Gėlės šąla, apšąla – tai yra baisu“, - sakė Lietuvos gėlininkų asociacijos atstovė. Anot jos, konkuruoti su iš užsienio atvežtomis gėlėmis lietuviams padeda čia užaugintų gėlių atsparumas šalčiams.

REKLAMA

Nors tiksli Lietuvoje užaugintų gėlių rinkos dalis nėra aiški, džiugina mugėse vyraujančios Lietuvoje užaugintos daugiametės gėlės. „Mugėse iš tiesų vyrauja mūsų ūkininkų užauginti augalai ir tai yra mūsų pasididžiavimas, siekiamybė. Žinoma, skintų gėlių prekyboje vyrauja atvežtinės, čia nėra, ką lyginti“, - sakė R. Jotkaitė.

Gėlininkystė vilioja vis dažnesnį

R. Jotkaitė patikino, kad pastaraisiais metais Lietuvoje jaučiamas gėlininkystės populiarumo augimas. Pasiteiravus apie gėlininkystės problemas vieno didžiausių gėlių ūkių Lietuvoje savininko Kęstučio Vyšniausko, buvo netikėta išgirsti tokį optimistišką atsakymą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kokių sunkumų patiriame? Jokių! Gėlių verslas sekasi išties puikiai“, - patikino gerai nusiteikęs ūkininkas, ūkio „Vyšniauskų gėlės“ savininkas. Raseinių rajone, Gabšiuose gėlių verslą su žmona Viktorija prie 16 metų įkūręs verslininkas augina daugiau kaip 1000 rūšių daugiamečių gėlių. Augalai čia atkeliauja iš Europos, Amerikos ir netgi Afrikos.

Anot ūkininko, plėtoti verslą nėra sunku, nes jau nusistovėję klientai, darbo ritmas. Konkurencija su iš užsienio vežamomis gėlėmis yra nemaža, tačiau tai verslo sėkmei netrukdo. „Mes auginame labai daug rūšių gėlių, bet po nedaug. Tai yra mūsų išskirtinumas ir stiprioji pusė“, - sakė K. Vyšniauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkai neslepia, kad iš 60 arų užimančio komercinio gėlyno šeima gali ne tik išgyventi, bet ir leisti sau atostogas svetur. Pagal profesiją Vyšniauskai – agronomai, o sėkmingas verslas netikėtai gimė iš pomėgio.

Su konkurencija kovoja kūrybingai

Dvejus metus gėlių verslu užsiimanti Jolita Šilaikienė sako, kad mažame mieste konkurencija ypač didelė, todėl tenka susigalvot savų būdų prisivilioti pirkėją.

„Kadangi privačiame versle dirbu dar neseniai, sunku pamatyti tendencijas. Visgi nesiskundžiame, pirkėjų turime. Tačiau Anykščiai – nedidelis miestas, todėl konkurencija tikrai nemaža, todėl visi stengiamės pirkėjus privilioti savaip – pasiūlymais, patarimais, puokštėmis“ - sakė „Jolės gėlių krautuvėlės savininkė“.

REKLAMA

Maloniu aptarnavimu garsėjančioje parduotuvėje dauguma gėlių – skintos, todėl praktiškai visos jos augintos užsienyje. „Lietuvos augintojai nedaug ką gali pasiūlyti, daugiausia tulpes. Auginti kitas gėles dėl mūsų klimato jiems tiesiog būtų per brangu ir kainos tų gėlių būtų didelės“, - sakė J. Šilaikienė.

Gėlių verslą iškeitė į medų

Nors gėlių verslo idėja pritraukia vis daugiau verslininkų dėmesio, yra ir tokių, kurie šios idėjos atsisako. Vilniuje, J. Basanavičiaus gatvėje esančiame, kitaip dar „Konarskio“ gėlių turgumi vadinamame, pernai įvyko keletas esminių permainų, kurios tiko ne visiems prekeiviams.

Gėlių prekybos kioską turėjusio, įmonės „Jovirtė“ direktorius Jonas Paulauskas pernai veiklą nutraukė. „Mus privertė išsivežti savo metalinius kioskus ir pastatė naujus, už kuriuos teko sumokėti 17 tūkst. litų, neįgyjant nuosavybės teisės ir dar kas mėnesį mokėti 150-200 litų nuomos mokestį. Mums tai būtų garantavę bankrotą“, - sakė verslininkas, kuris savo veiklą pakeitė kardinaliai ir tapo bitininku.

REKLAMA

„Ne viskas pinigais matuojama. O ir šiaip, man asmeniškai, bitininkystė – arčiau širdies. Be to, jei vasara gera, tai ir pelnu tikrai nesiskundžiam“, - sakė J. Palauskas.

Sezono pradžia dar laukia

Didžioji prekyba vazoninėmis gėlėmis paprastai prasideda balandžio pabaigoje, prieš Motinos dieną, o įsibėgėja praėjus šalnoms, kai sodmenis jau drąsiai galima sodinti lauke, nebijant, kad dar neprigijusios gėlės gali žūti.

Gėlininkų teigimu, labiausiai koncentruojamasi į augalų kokybę, naujų augalų pasiūlą, nes tai didina žmonių susidomėjimą, todėl kainų kasmet didinti nesiekiama.

Visgi, kartais sunku prognozuoti paklausą – ne viską pavyksta parduoti ir nužydėjusius, grožį praradusius augalus prekeiviams tenka mesti į šiukšlių konteinerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų