REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA) prognozuoja, kad kovo mėnesio sąskaitos už centralizuotai tiekiamą šilumą bus 50 procentų mažesnės nei prieš metus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet kovas buvo šiltas, oro temperatūra ir šilumos suvartojimo rodikliai prilygsta lapkričio mėnesio duomenims. Todėl norintieji sužinoti, kiek teks mokėti už šildymą, gali atsiversti lapkričio sąskaitas. Tiesa, sąskaitos gali nežymiai skirtis dėl miestuose kitusių šilumos kainų“, - pataria LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

REKLAMA

Vilniuje vidutinė lauko oro temperatūra kovą siekė apie +5,1°C, prieš metus – apie -4,8°C. Panaši temperatūra buvo ir kituose šalies miestuose. Vidutinė daugiametė kovo oro temperatūra Lietuvoje siekia -0,1°C.

Prognozuojama, kad kovą šilumos suvartojimas sovietinės statybos neapšiltintuose daugiabučiuose, 60 kv. metrų ploto buto šildymui, vidutiniškai sudarė apie 780 kWh (apie 13 kWh 1 kv. metro plotui). Tokio tipo namuose gyvena daugelis šalies gyventojų. 780 kWh šilumos gamtines dujas deginančių miestų gyventojams vidutiniškai kainuos apie 226 litus, biokuru šildomuose miestuose – apie 156 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš metus tam pačiam plotui apšildyti prireikė perpus didesnio šilumos kiekio, apie 1500 kWh (apie 25 kWh 1 kv. metro plotui). Apšildyti 60 kv. metrų ploto butą dujas vartojančių miestų gyventojams vidutiniškai kainavo apie 465 litus, biokuru šildomuose miestuose – apie 315 litus.

Anot V. Stasiūno, kaip visada mažiausiai mokės gyvenantieji naujuose ar renovuotuose daugiabučiuose, miestuose, kurie vietoje brangių dujų jau dabar vartoja biokurą. Prognozuojama, kad Utenos gyventojai už 60 kv. metrų buto šildymą renovuotame name už kovą mokės tik apie 42 litus, Širvintų gyventojai – apie 47 litus, Plungės, Ignalinos ir Molėtų – apie 48 litus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiemet sąskaitas mažina ne tik šiltesnis oras ir mažesnis šilumos suvartojimas, bet ir apie 8 procentais žemesnės nei pernai šilumos kainos,“ – teigė V. Stasiūnas.

Kovą šilumos tarifas Kaune sudarė 27,50 ct/kWh su PVM, pernai kauniečiai už šilumą mokėjo 29,23 ct/kWh su PVM. Vilniuje šiluma kainuoja 26,24 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 28,86 ct/kWh su PVM. Sostinėje mažesnį šilumos tarifą taip pat lėmė faktas, kad gyventojams nebereikia dengti vadinamojo Imbraso mokesčio.

Klaipėdoje šilumos tarifas kovą sudarė 23,32 ct/kWh su PVM, pernai gyventojai už šilumą mokėjo 27,26 ct/kWh su PVM. Šiauliuose šiluma kainuoja 24,88 ct/kWh su PVM, prieš metus tarifas sudarė 25,59 ct/kWh su PVM. Panevėžyje šilumos tarifas kovą sudarė 22,42 ct/kWh su PVM, pernai – 23,79 ct/kWh su PVM.

REKLAMA

Gamtinės dujos 2014 metų sausio mėnesį šilumos tiekimo įmonėms kainavo 1738 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), 2013-ųjų sausį dujų kaina sudarė 1894Lt/tne. Už vietinį biokurą įmonės 2014-ųjų sausį mokėjo 601 Lt/tne, 2013 metų sausį – 644 Lt/tne.

Miestuose, kuriuose šilumos gamybai naudojamas biokuras, vidutinė šilumos kaina sudaro apie 20 ct/kWh (18-25 ct/ kWh). Importuojamomis dujomis šildomi miestai už šilumą vidutiniškai moka net 29 ct/kWh (26-34 ct/kWh).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų