REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po skyrybų sudaužytas Madonnos ir S. Jasaičio širdis raižė turtą dalijantys peiliai

Advokatė: skirdamiesi dalinsitės ne tik turtą ir pinigus, bet ir skolas

Poros ne tik tuokiasi, bet ir skiriasi. O kartais skyrybos su kadaise mylėtu žmogumi gali kainuoti labai daug. Tiesa, tai nebūtinai turi būti sudaužytos širdies skausmas. Prarasti milijonai – neatsiejamas daugelio garsenybių skyrybų palydovas. Ir ne tik Holivude. Lietuvoje taip pat.

Savo buvusiems sutuoktiniams didžiules sumas sumokėjo Madonna, P. McCartney, M. Jordanas, S. Jasaičio sąskaitoje gerokai sumenko lietuviškų milijonų, M. Jonaitytė net liko skolinga „Tele-3“ įkūrėjos Liucijos Baškauskaitės sūnui.

Laisvė, kainavusi milijonus

Brangiausiai už skyrybas buvusiems sutuoktiniams sumokėjusių garsenybių dešimtuke Madonna yra vienintelė moteris. Po 2008 metais įvykusių skyrybų su G. Ritchie‘u garsios moters sąskaita banke, skirtingais duomenimis, sumenko nuo 92 mln. dolerių (233,7 mln. litų) iki 76 mln. dolerių (193 mln. litų).

Ne ką mažiau laisvė kainavo Harrisonui Fordui. Filmo „Indiana Jones“ žvaigždė su pirmąja žmona iškyrėsi 2004 metais. Už daugiau kaip 20 santuokos metų buvusiai žmonai Melissai jis atseikėjo 85 mln. dol. (215,9 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA

45 mln. dolerių, arba daugiau kaip 110 mln. litų. Tai suma, su kuria teko atsisveikinti aktoriui Michaelui Douglasui, kai jis 2000-aisiais išsiskyrė su pirmąją žmona Diandra. Tačiau net praėjus daugiau kaip 10 metų po skyrybų, ji vis dar teikė teismui naujus prašymus priteisti iš buvusio sutuoktinio daugiau pinigų.

REKLAMA

Tačiau tai toli gražu ne pačios brangiausios skyrybos. NBA garsenybė krepšininkas Michaelas Jordanas 2006-siais po 17 metų vedybinio gyvenimo skirdamasis su pirmąja žmona Juanita sumokėjo net 168 mln. dol.

O Didžiojoje Britanijoje bene brangiausios buvo grupės „The Beatles“ nario Paulo McCartney ir modelio Heather Mills skyrybos 2008 metais. H. Mills po skyrybų gavo 48,6 mln. dol. (123,4 mln. litų). Tiesa, norėjo ji gerokai daugiau – net 250 mln. dol.

Medą užgriuvo skyrybų našta

Lietuvoje dėl turtinių dalykų bene garsiausiai nuskambėjo krepšininko Simo Jasaičio skyrybos su pirmąja žmona Vaida ir buvusios manekenės, modelių agentūros „Image Group model management“ bendraturtės Medos Jonaitytės-Anaya ir „Tele-3“ įkūrėjos Liucijos Baškauskaitės sūnaus Vėjo Raulo Anaya skyrybos.

REKLAMA
REKLAMA

Krepšininkui buvusi grožio konkursų dalyvė Vaida Jasaitienė iš pradžių buvo pareiškusi beveik 3 mln. (2 mln. 943 tūkst. ) litų ieškinį. Pirmasis teismas moteriai priteisė mažesnę, tačiau vis tiek įspūdingą sumą – apie 2 mln. 146 tūkst. litų. S. Jasaičiui būtų likę 1 mln. 457 tūkst. litų. Tiesa, vėliau turtas buvo padalintas kitaip – S. Jasaičiui liko maždaug 1 mln. 885 tūkst. litų. Tarp buvusių sutuoktinių buvo padalintas ir šeimos turtas: automobiliai, būstas ir kita.

O štai buvusią manekenę M. Jonaitytę po skyrybų užgulė našta – ji neturėjo iš ko sumokėti buvusiam vyrui priteistos solidžios kompensacijos. Ieškodama išeities moteris vėl turėjo kreiptis į teismą ir prašyti, kad daugiau kaip 16 tūkst. litų kompensaciją būtų leista sumokėti dalimis. Sumokėti šią sumą M. Jonaitytė turėjo dėl to, kad sumažėjo bendrosios jungtinės nuosavybės vertė. Moteris buvo įpareigota padengti buvusiam vyrui ir bylinėjimosi išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Advokatė: skirdamiesi dalinsitės ne tik turtą, bet ir skolas

„Viskas vyktų daug paprasčiau, jei šios poros būtų sudariusios vedybų sutartis. Jose nustatoma ir tai, kaip turtas dalinamas nutraukus santuoką. Tokiu atveju teismas, nagrinėjantis bylą dėl santuokos nutraukimo, net nesprendžia turto padalijimo klausimo, teismo procesas vyksta žymiai greičiau ir kainuoja pigiau, nes nereikia mokėti žyminio mokesčio dėl turto padalijimo, kurio dydis priklauso nuo turto vertės“, – aiškina advokatė Jolanta Danišauskienė.

Daug sudėtingiau, jei tokios sutarties nėra. „Mūsų šalies įstatymuose yra įtvirtinta prezumpcija, kad santuokoje įgytas turtas yra bendroji jungtinė nuosavybė, nepaisant to, kieno vardu jis registruotas. Tai reiškia, kad skyrybų metu šis turtas bus dalinamas sutuoktiniams lygiomis dalimis, išskyrus Civiliniame kodekse numatytas išimtis“, – aiškina advokatė.

REKLAMA

Tačiau dalindamas turtą teismas turi atsižvelgti į abiejų besiskiriančios poros narių poreikius ir apsaugoti teisėtus jų interesus. „Atsižvelgiama į nepilnamečių vaikų interesus, kiekvieno iš sutuoktinių sveikatos būklę, turtinę padėtį ir kitas aplinkybes“, – sako J. Danišauskienė. Advokatė aiškina, kad jeigu yra galimybė, turtas dalinamas natūra. „Bet jeigu turto padalinti natūra neįmanoma, pavyzdžiui, jeigu tai yra vieno kambario butas, tai vienam iš sutuoktinių priteisiamas turtas, o kitam priteisiama kompensacija už jam priklausančią to turto dalį“, – pabrėžia ji.

Advokatė taip pat primena, kad ištuokos byloje yra galimybė turtą, kuris buvo įgytas iki santuokos, pripažinti bendrąja jungtine sutuoktinių nuosavybe ir jį pasidalinti. „Tokios galimybės atsiranda, kai iki vieno iš besiskiriančiųjų iki vedybų įgytas turtas gyvenant santuokoje buvo iš esmės pagerintas. Pavyzdžiui, jei žymiai padidėjo turto vertė, jei buvo atliktas kapitalinis remontas“, – pateikia pavyzdį J. Danišauskienė.

REKLAMA

Ji pataria nepamiršti, kad skiriantis teks pasidalinti ne tik užgyventą turtą, bet ir skolas bei turtinius įsipareigojimus.

„Kaip dalijami kreditoriniai įsipareigojimai, priklauso nuo aplinkybių. Jeigu, pavyzdžiui, skolintos lėšos buvo panaudotos šeimos interesams, įsipareigojimai dalinami pusiau. Tačiau jeigu vienas iš sutuoktinių lėšas panaudojo tik savo interesams patenkinti, teismas gali tokius įsipareigojimus pripažinti asmeniniais ir priteisti vienam iš sutuoktinių“, – aiškina ji.

J. Danišauskienė atkreipia dėmesį, kad, pavyzdžiui, bankai siekia, jog vieno iš sutuoktinių banke paimta paskola liktų „kaboti“ ant abiejų iširusios šeimos narių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ištuokos atveju bankai paprastai reikalauja, kad abu sutuoktiniai liktų solidariais skolininkais, nepaisant to, kuriam iš sutuoktinių lieka turtas. Tai reiškia, kad jeigu nebus galimybės išieškoti paskolos iš pagrindinio skolininko, paskola visa apimtimi bus išieškota iš kito sutuoktinio“, – pabrėžia teisininkė. Ji atkreipia dėmesį, kad net ir tuo atveju, jei vienas iš besiskiriančiųjų nuslėps nuo kito savo kreditorinius įsipareigojimus, vėliau kreditoriai išieškojimus gali nukreipti į kito turtą.

„Taigi, dalinamos ne tik turtinės teisės bei turtas, bet ir turtiniai įsipareigojimai. Tačiau jei buvęs jūsų sutuoktinis prisirinko nemažai nesumokėtų baudų, galite nesibaiminti – jums jų mokėti nereikės, nes baudos laikomos asmeniniais kreditoriniais įsipareigojimais“, – sako advokatė J. Danišauskienė.

Gal tuokiantis ar susituokus daugeliui nepriimtina sudaryti vedybų sutartį, nes taip tarsi parodome, jog nepasitikime savo išrinktuoju ar išrinktąja, tačiau jei santykiai dėl kokių nors priežasčių patektų į aklavietę ir nuspręstumėte skirtis, tokia sutartis labai palengvintų skausmingą skyrybų procesą, pataria ji.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų