REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos Seimo pirmininkė Ewa Kopacz (Eva Kopač) sprendžiant tautinių mažumų klausimus Lietuvoje siūlo vadovautis lenkišku įstatymu.

REKLAMA
REKLAMA

Antradienį lenkų tautinės mažumos padėtį Lenkijos parlamento vadovė aptarė susitikusi su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene.

REKLAMA

„Kalbėjome apie dalykus, kurie svarbūs Lenkijos parlamentui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai. Tai nėra paprasti pokalbiai, kadangi esant tokioj padėty reikia atsižvelgti į visas aplinkybes, bet panašiai kaip ir Lenkijoje aš mėgstu garsiai įvardyti tuos dalykus, todėl ir čia kalbėjau labai atvirai“, - po susitikimo su L.Graužiniene žurnalistams sakė E.Kopacz.

„Aš paprašiau labai konkrečių sprendimų, susijusių su lenkų padėtim Lietuvoje, paprašiau laikytis Europos Tarybos konvencijos, kurią pasirašė Lietuva, taip pat kaip ir Lenkija. Tos konvencijos pasirašymo dėka vokiečių tautinė mažuma Lenkijoje gali laisvai savo pavadinimus rašyti dviem kalbom, turi taip pat savo atstovus Lenkijos parlamente, man atrodo, kad vokiečiai pasmus jaučiasi kaip pas save namuose“, - kalbėjo Lenkijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Priimant Tautinių mažumų įstatymą E.Kopacz siūlė Lietuvoje vadovautis lenkišku pavyzdžiu. „Aš tiesiog pasiūliau, kad jeigu būtų sunkumų kuriant Tautinių mažumų įstatymą, mes galime padėti pateikdami įstatymą, kuris priimtas pas mus, aišku, nereikia jo kopijuoti, bet galima vadovautis“, - sakė E.Kopacz.

Ji taip pat prašė L.Graužinienės perduoti prašymą premjerui dėl Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Boleslovui Daškevičiui skirtos baudos sustabdymo. „Taip pat kalbėjau apie tą žmogų,kuris yra Lietuvos pilietis, bet lenkų ilmės, ir kuris buvo nubaustas už tas lenteles dviem kalbom, paprašiau Seimo atstovų pasikalbėti rytoj su premjeru, kad perduotų mano prašymą dėl šitos baudos sulaikymo“, - sakė Lenkijos Seimo pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Buvo labai geras pokalbis, mes priėjom išvados, kad abi šalys turi gerinti santykius tarp Lietuvos ir Lenkijos“, - savo pasisakymą žurnalistams po susitikimo su Seimo pirmininke baigė Lenkijos parlamento vadovė.

Anksčiau skaitydama pranešimą Seime vykusioje Europos Sąjungos parlamentų pirmininkų konferencijoje ji paminėjo tautinių mažumų politiką, sakydama, kad ji negali būti diskriminacinė.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į tautinių mažumų teisių įgyvendinimą - bet kokios valdžios veikla demokratinėje valstybėje tautinių mažumų atžvilgiu neturi būti diskriminacinė“, - skaitydama pranešimą sakė Lenkijos atstovė.

REKLAMA

Lietuvos ir Lenkijos santykiai pastaruosius kelerius metus buvo įtempti dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų situacijos. Varšuva remia Lietuvos lenkų politikus, kurie reikalauja, kad lenkiškais rašmenimis būtų galima rašyti pavardes dokumentuose ir vietovardžių pavadinimus.

Seime svarstomas Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuriuo siūloma leisti dvikalbes lenteles tautinių mažumų gyvenamose teritorijose, bet dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai jį sukritikavusi prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

REKLAMA

Lietuvos ir Lenkijos premjerų susitikimo išvakarėse socialdemokratai taip pat užregistravo įstatymo projektą, kuris leistų vardus ir pavardes rašyti originalo kalba lotyniško pagrindo rašmenimis, naudojant ir tokias raides kaip w, kurių nėra lietuvių kalbos abėcėlėje.

Pernai gruodžio 23 dieną Vilniaus apygardos teismas sprendimo nukabinti dvikalbes gatvių pavadinimų lenteles nevykdančiam Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui B.Daškevičiui skyrė po 100 litų baudą už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną. Teismo sprendimas nevykdomas nuo 2008 metų rugsėjo, todėl susidarė 43 tūkst. 400 litų bauda. Ji kol kas nesumokėta.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų