REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kurių moterų gyvenimo krantus daužo vien tik vargų ir rūpesčių bangos. Visas 55 metų Dalios Bagvilienės turtas – jos septyni vaikai. Atokiame Vilniaus rajono kaime ant kalno visų vėjų perpučiamas, kiauru stogu stovi namelis, kurio vieninteliame kambaryje augo visi septyni. Čia pagrindinė valiuta – skolos, amžinos skurdo palydovės – kuo vaikus pavalgydinti, kuo apauti, iš kur paimti? Pareiga ir atsakomybė neleido Daliai palūžti, bet sveikata – nebe ta.

Kai kurių moterų gyvenimo krantus daužo vien tik vargų ir rūpesčių bangos. Visas 55 metų Dalios Bagvilienės turtas – jos septyni vaikai. Atokiame Vilniaus rajono kaime ant kalno visų vėjų perpučiamas, kiauru stogu stovi namelis, kurio vieninteliame kambaryje augo visi septyni. Čia pagrindinė valiuta – skolos, amžinos skurdo palydovės – kuo vaikus pavalgydinti, kuo apauti, iš kur paimti? Pareiga ir atsakomybė neleido Daliai palūžti, bet sveikata – nebe ta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keturi Dalios vaikai jau užauginti, baigę mokslus ir gyvena savarankiškai. Tačiau namuose vis dar sukasi trys „mažieji“: šešiolikmetis Mindaugas, keturiolikmetė Vilija ir pagrandukas – 13-os neseniai sulaukęs Justinas.

REKLAMA

Kasdienis Dalios rūpestis – kad namuose niekada nepritrūktų, ką padėti ant stalo. Paaugliai kerta pilna burna – augantis organizmas reikalauja energijos.

„Grįžta iš mokyklos, vos praveria duris ir iškart klausia: „Mama, ką šiandien gamini?“ – juokiasi D.Bagvilienė.

Pati mėsos ji beveik nevalgo. „Štai ir šiandien salotų su bulvėmis pasiruošiau, arbatos išgėriau, bet man tik į sveikatą, – šypsosi daugiavaikė mama. – Užtat Mindaugui du kotletai – ne maistas, jam reikia bent keturių.“

REKLAMA
REKLAMA

Pernai moteris nusipirko 20 viščiukų. „Aišku, keli nugaišo: taip visada būna – perkant įkiša pora silpnesnių. Tačiau kiti išaugo, rudenį pradėjau pjauti. Bet žinote, užmarinuoju vištą, iš sparnelių išverdu sriubą, o iš viso kito pagaminu troškinį su bulvėmis. Grįžta Mindaugas iš sporto salės – visas aukštas, gražiai nuaugęs – tai pusės vištos iš karto nėra“, – pasakoja 55 metų Dalia.

Ir širdelė streikuoja, ir kojos tinsta

Ūkio darbų moteris nebijo: laukia, kol atšils oras, žemė apdžius – iškart bėgs daržų sodinti: „Turiu ir šiltnamį, ir lysvių. Rudenį traktoriumi didesnį gabalą žemės perarė, dabar laukiu, kada atvažiuos iškultivuoti – tada sėsiu, sodinsiu, gėlės auginsiu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau Dalia turėjo ir gyvulių, tačiau tvartelis taip sukežo, kad gyvulininkystės teko atsisakyti.

Darbo, už kurį gautų atlyginimą, moteris neturi, todėl gyvena iš 558 litų dydžio bedarbio pašalpos. Dar po 125 litus valstybė moka už kiekvieną vaiką.

„Dirbčiau, bet kaime to darbo nėra. Be to, ir sveikata negaliu pasigirti: širdelė streikuoja, kiek daugiau pavaikštau ir uždūstu. Daug kartų sirgau plaučių uždegimu, turiu chronišką bronchitą, besivystantį į astmą. Kojos baisiausiai tinsta, naktimis skauda, todėl deduosi tokį pleistrą ant kelių. Bet ko norėti – jau 55 metai, todėl ir pradeda visokios kvarabos kabintis“, – atvirauja moteris.

REKLAMA

Pastogė – vėjo perpučiama

D.Bagvilienės namuose labai trūksta vyriškos rankos: namo lubos pavojingai pasvirusios, užklijuotos pleistru, kad tinkas vaikams į akis nebyrėtų.

Kiauriems langams pakeisti nelieka nė lito. Žiemą virtuvėje – ledainė, o šiemet sugriuvusią krosnį pavojinga kūrenti. Maža to, dar ir malkos baigėsi, todėl per šalčius teko šildytis elektra: sąskaitos už ją pasiekė rekordines aukštumas – teko bristi į skolą.

„Verčiamės, kaip galim – vieną mėnesį sumoku už vieną paslaugą, kitą – už kitą. Seniūnija vaikams batus nupirko, bet čia aplink mus tokia pliurza, kad, žiūrėk, padas jau ir atsiklijavo“, – atsidūsta Dalia.

REKLAMA

Asmeninis gyvenimas nesiklostė

Vaikų laimė – didžiausias Dalios troškimas. Apie savąją moteris jau nesvajoja ir egzistencinių klausimų nekelia.

Pati augo su močiute, todėl darnios šeimos modelio niekada nematė. Gal todėl nesiklostė ir jos širdies reikalai: vienintelį vyrą, kurį iš tikrųjų mylėjo, nužudė.

11 metų vyresnį Joną pakirto infarktas, kai Jovitai buvo vos daugiau nei dveji metai, o Jonukui – tik 8 mėnesiai.

Apie Algimantą, su kuriuo sugyveno keturis vaikus, Dalia net nenori kalbėti: „Tinginys neraliuotas, nieko nedirbo – tik ir žiūrėjo, kaip iš šeimos išnešti. Papjauni gyvulį, tai praryja, o kad pasistengtų dėl pašarų – nesulauksi. Paėmiau paskolą ir sumokėjau jam, kad čiuožtų nuo mano galvos ir nereikštų pretenzijų į namą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikai kelia pasididžiavimą

Be tėvų meilės augusi Dalia prisipažįsta labiausiai bijojusi vyrų pasikeitimo ir vaikų nuo skirtingų tėvų.

„Net širdis sudrebėdavo apie tai pagalvojus, o štai kaip išėjo... Bet nesigailiu, tfu tfu tfu, nuostabūs tie mano vaikai, patiešni. Maža kas, tai tuoj skambinėja, mama, ar viskas gerai“, – sako moteris, rodydama mokykloje atžalų „užsidirbtus“ pagyrimo raštus ir medalius už bėgimą.

Valdžiai priėmus sprendimą dėl pensijų daugiavaikėms motinoms, suaugę Dalios vaikai suskubo gauti iš darbdavių charakteristikas.

REKLAMA

„Apsiverkiau iš džiaugsmo jas skaitydama. Šitaip sunkiai auginau, tokiame varge, bet tokie geri vaikai. Jonas baigė socialinius mokslus, dabar „Vilniaus pergalėje“ dirba vadybininku, nors pradėjo nuo eilinio darbininko. Jovita šiomis dienomis išsilaikė paskutinį egzaminą – svajoja atsidaryti nuosavą darželį. Lina išvažiavo į Angliją – dirbs už prekystalio lenkiškų produktų parduotuvėje. Laurynas dirbo avalynės konsultantu, o savaitgaliais – prie statybų, nes turi geras rankas“, – pasakoja moteris, apie vaikus galinti kalbėti valandų valandas.

REKLAMA

Auka gali nušluostyti motinų ašaras

Artėjančios Motinos dienos proga holdingas „Baltic Media Alliance“ jau ketvirtą kartą organizuoja labdaros akciją ir geros valios žmones ragina atsigręžti į nepriteklių patiriančias, bet mylinčias ir rūpestingas mamas. Kiekvienas paaukotas litas gali padėti nušluostyti mamų ašaras ir sugrąžinti jų tikėjimą valstybės ir savo vaikų ateitimi.

Visi vaikai nusipelno laimingos vaikystės ir gražių prisiminimų. Todėl padėkime mamoms, kad kiekviena iš jų galėtų pasidžiaugti Motinos diena.

Padėti mamoms galite jau dabar, trumpuoju numeriu 1419 siųsdami SMS žinutę ir įrašę žodį Mama: auka – 5 Lt.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų