REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Mindaugas Laurinaitis Šiaulių apskrities policijos vadovai vakar pristatė šių metų ketvirčio rezultatus. Džiaugtis nelabai yra kuo – pastaraisiais metais mažėjęs žuvusiųjų ir sužeistų žmonių skaičius vėl išaugo. Daugėja neblaivių prie vairo sėdusių asmenų, vairuotojų negąsdina nei baudos, nei gresianti atsakomybė. Policijai darbą apsunkina ir darbuotojų trūkumas – kai kuriuose daliniuose trūksta trečdalio pareigūnų. Sunkumų pridaro ir telefoniniai sukčiai.

 Mindaugas Laurinaitis Šiaulių apskrities policijos vadovai vakar pristatė šių metų ketvirčio rezultatus. Džiaugtis nelabai yra kuo – pastaraisiais metais mažėjęs žuvusiųjų ir sužeistų žmonių skaičius vėl išaugo. Daugėja neblaivių prie vairo sėdusių asmenų, vairuotojų negąsdina nei baudos, nei gresianti atsakomybė. Policijai darbą apsunkina ir darbuotojų trūkumas – kai kuriuose daliniuose trūksta trečdalio pareigūnų. Sunkumų pridaro ir telefoniniai sukčiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padaugėjo žuvusiųjų keliuose

Šiaulių apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas kartu su pavaduotojais bei Šiaulių AVPK Kelių policijos biuro viršininku Kęstučiu Dičiumi žurnalistams pristatė šių metų pirmojo ketvirčio rezultatus. Bendras įvykdytų nusikaltimų skaičius, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo. Tačiau kai kurių nusikaltimų skaičius išaugo.

REKLAMA

Pareigūnams didžiausią nerimą kelia „karas keliuose“ – vien per pirmus tris šių metų mėnesius Šiaulių apskrityje žuvo 4 pėstieji ir 3 vairuotojai, dar 85 asmenys eismo įvykiuose buvo sužeisti. Pastaraisiais metais žuvusiųjų skaičius buvo linkęs mažėti – nuo 31 žuvusiojo per 2010 metus iki 14 žuvusiųjų per visus 2013-uosius. Beveik trigubai išaugo greičio viršijimo atvejų.

Negąsdina nei baudos, nei atsakomybė

Kaip akcentuoja pareigūnai, vairuotojų negąsdina nei gresiančios baudos, nei kita atsakomybė. O ir pėstieji į kelią išeina nedėvėdami nei atšvaitų, nei šviesą atspindinčių liemenių. „Jaunimui neįdomu taisyklės, nei pareigos ar atsakomybė. Įdomu tik kaip greičiau gauti vairuotojo pažymėjimą“, - sakė K. Dičius ir atkreipė dėmesį į tai, kad nemažai atvejų būna, kai tėvai ar giminės dovanoja vairuotojo pažymėjimo neturintiems vaikams ar artimiesiems automobilius.

REKLAMA
REKLAMA

„Automobilis yra padidintos rizikos priemonė, bet būna, kad artimieji dovanoja automobilius vairuotojo pažymėjimo neturintiems asmenims. Juk nebus taip, kad automobilis tik stovės kieme“, - teigė K. Dičius. Pasitaiko ir skolinimo atvejų, kai savininkai automobilį paskolina kitiems asmenims, o pastarieji išgėrę ar neturėdami teisės vairuoti sukelia avarijas. „Paprašykite medžiotojo paskolinti šautuvą. Jis neskolins, nes rizikuos netekti leidimo šautuvo laikymui. Bet automobilius kiti skolina visiškai nesusimąstydami apie gresiančias pasekmes. Juk už įvykusius įvykius atsakyti privalo ir automobilio savininkai“, - pabrėžė K. Dičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug neblaivių

Kelių policijos biuro viršininkas K. Dičius atkreipė dėmesį ir į tai, kad labai daug vairuotojų sėda prie vairo būdami neblaivūs, dažnai viršija greitį. Dėl to neretai įvyksta ir avarijos, kuriose nukenčia ar žūsta kiti. Visą šalį sukrėtė neseniai įvykusi avarija Utenoje, kai neblaivaus vyriškio vairuojamas automobilis atsitrenkė į taksi ir pražudė juo važiavusius žmones.

„Atsakomybę turėtų prisiimti ne tik vairuotojai, bet ir aplinkiniai, kurie leidžia tokiems asmenims sėsti prie vairo. Derėtų apie tokius atvejus pranešti policijai. Jeigu tai atrodo kaip įskundimas, geriau pagalvotų, jeigu toks vairuotojas kliudys nepranešusiojo artimuosius. Tada toks asmuo kaltins visus, tik ne save, nors galėjo užkirsti nelaimei kelią“, - kalbėjo K. Dičius.

REKLAMA

Rūpesčių kelia ir pėstieji, kurie į kelius tamsiu paros metu išeina nesegėdami atšvaitų, kurių policija kasmet išdalija šimtus. „Dalijame juos nemokamai, bet gal dėl to žmonės nesirūpina. Jeigu patys pirktų, galbūt labiau saugotų ir dėvėtų atšvaitus“, - svarstė K. Dičius. „Dalysime atšvaitus vis tiek“, - teigė pareigūnas sulaukęs klausimo, kad gal reikėtų nedalyti atšvaitų.

Įsisenėjusi problema

Rūpesčių pareigūnams kelia ir telefoniniai sukčiai, kurie vis dar randa patiklių aukų ir išvilioja pinigus, neretai nemažas sumas. Pareigūnai neslepia, kad kova su tokiais sukčiais beprasmė, kol šalyje yra likusių sovietinio tipo pataisos namų, kuriuose dažniausiai ir kali tokių sukčiavimų organizatoriai.

REKLAMA

„Sulaikome nemažai vadinamųjų „kojų“, t. y. asmenų, kurie būdami laisvėje padeda telefoniniams sukčiams paimti pinigus. Tai būna net jaunimas ar moterys su vaikais. Bet viską daro pataisos namuose esantys asmenys. Kol bus tokie pataisos namai ir dar miesto centre, kova su telefoniniais sukčiais beprasmė“, - mano R. Bobinas.

Pasak neseniai Šiaulių AVPK viršininko pareigas pradėjusio eiti R. Bobino, pataisos namuose kalinamieji būriuojasi grupelėmis, viename aukšte dirba tik vienas prižiūrėtojas, tad sukčiams gauti telefonus labai paprasta. „Nuteistieji sugalvoja įvairiausių būdų. Sugeba ir sienomis lipti, ir stogais vaikščioti. Dabar užtenka tik SIM kortelės ir mikroschemos. Sukčiai ir jų pagalbininkai labai išmanūs“, - teigia R. Bobinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trūksta patrulių

Šiaulių AVPK viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius pažymėjo, kad policijai labai trūksta darbuotojų. Ypač pirminėse grandyse, t. y. tų pareigūnų, kurie pirmiausia reaguoja į iškvietimus. Kelių patrulių biure trūksta apie trečdalio pareigūnų, patrulių rinktinėje – ketvirčio. Daugiausia Joniškyje ir Raseiniuose.

Vis dėlto pareigūnus džiugina bent tai, kad pastaruoju metu į darbą priimta daugiau pareigūnų nei atleista. Daugiau asignavimų skiria ir valstybė. Tačiau kol jaučiamas pareigūnų trūkumas, kiti dirba viršvalandžius, mažesnis dėmesys skiriamas patruliavimui gatvėse.

„Gal žmonės pasigenda gatvėse pėsčiomis patruliuojančių pareigūnų, bet kai yra trūkumas, mūsų prioritetas turėti pareigūnus, kurie galėtų operatyviai reaguoti į iškvietimus“, - pastebi V. Urbonavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų