REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Italijoje sulaikytas vienas iš Sausio 13-osios įtariamųjų

Atskleista jo tapatybė (papildyta 17.17)

Papildyta 17 val. 17 min. Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos tvirtinimu, sulaikytasis – atsargos pulkininkas Vasilijus Kustro. 1971 metais jis baigė Riazanės V.Margelovo vardo oro desantinę vadų aukštąją mokyklą, tarnavo Afganistane, kur pelnė ne vieną kovinį apdovanojimą. 1991 metais V.Kustro buvo SSRS 76-osios oro desantinės divizijos vado pavaduotojas.

Papildyta 17 val. 17 min. Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos tvirtinimu, sulaikytasis – atsargos pulkininkas Vasilijus Kustro. 1971 metais jis baigė Riazanės V.Margelovo vardo oro desantinę vadų aukštąją mokyklą, tarnavo Afganistane, kur pelnė ne vieną kovinį apdovanojimą. 1991 metais V.Kustro buvo SSRS 76-osios oro desantinės divizijos vado pavaduotojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sausio mėnesio 6 dieną Pskove dislokuota divizija buvo pakelta pagal pavojaus signalą ir permesta į Panevėžio bei Kėdainių karinius oro uostus. Šiam divizijos perdislokavimui vadovavo divizijos operatyvinė grupė su V.Kustro priešakyje. Naktį iš sausio 8 į 9 divizijai buvo įsakyta išvykti į Vilnių. V.Kustro gavo užduotį – apsaugoti objektus pagal iš anksto paruoštą planą „Dėl konstitucinės tvarkos palaikymo Lietuvoje“. Divizijai buvo nurodyti du objektai – Televizijos ir radijo komitetas ir televizijos bokštas. Kartu su oro desantininkais objektus šturmavo ir Michailo Golovatovo vadovaujama „Alfa“.

REKLAMA

Generalinė prokuratūra penktadienį gavo oficialų patvirtinimą, kad Italijoje šią savaitę sulaikytas Rusijos pilietis yra vienas iš Sausio 13-osios įvykių bylos įtariamųjų.

Jis įvykių metu buvo sovietų karininkas, vidutinės grandies pareigūnas. Pagal funkcijas jis turėjo vadovauti tam tikrai žmonių grupei.

Apie tai per spaudos konferenciją penktadienį pranešė Generalinės prokuratūros atstovai. Įtariamajam taikomas suėmimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu mes jau esame tikri, kad Milane sulaikytas asmuo yra vienas iš Sausio 13-osios bylos įtariamųjų“, - per spaudos konferenciją sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė.

Kol kas įariamojo tapatybė neviešinama. Buvęs sovietų karininkas įtariamas penkiomis nusikalstamomi veikomis, jo vaidmuo susijęs su veiksmais prie Spaudos rūmų ir Televizijos bokšto Vilniuje. Spaudos konferencijoje dalyvavęs Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna tvirtino, kad asmuo Italijos teritorijoje sulaikytas gegužės 13 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Generalinė prokuratūra prieš kelias dienas kreipėsi į Italijos Respublikos Teisingumo ministeriją, patvirtindama, kad bus kreipiamasi dėl minėto asmens ekstradicijos. Procedūra yra tokia, kad šį prašymą turėtume pateikti per 40 dienų“, - sakė prokuroras. Jo teigimu, greičiausias sprendimas būtų, jeigu asmuo savo noru sutinka būti išduotas, procedūra trunka ne mažiau 45 darbo dienas.

„Jeigu žmogus ginčija, byla turi būti išnagrinėta Apeliaciniame teisme. Teigiamo sprendimo atveju galimas skundas Aukščiausiajam Teismui. Galutinį sprendimą priima teisingumo ministras, kurio sprendimas dar gali būti skundžiamas administraciniam teismui. Kaip matot, procedūra pakankamai sudėtinga, laiko prasme mes negalim nurodyti konkrečiai apibrėžtos datos“, - sakė prokuroras.

REKLAMA

Tai jau antras šiemet sulaikytas šios bylos įtariamasis. Pirmas, Rusijos pilietis Jurijus Melis, buvo sulaikytas kovo 12 dieną Panemunės pasienio kontrolės poste ir šiuo metu yra suimtas.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime teismas įtariamaisiais dėl galimo tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žudymo, tarptautinės humanitarinės teisės saugomų asmenų žalojimo, draudžiamos karo atakos prieš civilius ir uždraustų karo priemonių naudojimo yra pripažinęs 79 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečius.

REKLAMA

Šiuo metu bylą dėl karinių veiksmų Lietuvoje 1991 metų sausį, kai buvo nužudyta 14 civilių, 31-am sunkiai sutrikdyta sveikata ir daugiau nei 1000 žmonių buvo kitaip sužaloti, sudaro per 700 tomų medžiagos.

Lietuvos prokurorai viliasi, kad istorija su Austrijoje sulaikytu ir vėliau paleistu karininku Michailu Golovatovu šįkart nebepasikartos.

2011 metų liepą pagal Lietuvos išduotą Europos arešto orderį KGB karininkas M.Golovatovas buvo sulaikytas Austrijos sostinės Vienos oro uoste, bet nepraėjus nė parai paleistas. Lietuvos ir Europos Komisijos pareigūnai tuomet griežtai kritikavo Austriją, kuri tikino, kad jai trūko duomenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prokuratūra šiuo atveju reagavo operatyviai. Siekiant gauti informaciją, buvo pasinaudota įprastiniu, tradiciniususižinojimo būdu. Be to, buvo kreiptasi tiesiogiai į kolegas Italijoje. Atitinkamai mes užtikrinome informacijos keitimąsi per Europos Sąjungos teisinio bendradrabiavimo instituciją Eurojustą“, - sakė T.Krušna. Prokuroras sako, kad asmens tarptautinės paieškos mechanizmas pasitvirtino, nes asmuo buvo sulaikytas.

Atsižvelgiant į tai, kad Italija yra padariusi išlygas dėl Europos arešto orderio procedūros taikymo - ši procedūra netaikoma veikoms, padarytom iki 2002 metų, Rusijos piliečio atveju bus taikomas kitas procesas.

 

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų