REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gegužę prasidėjęs šparagų sezonas viso pasaulio gurmanus sutraukia į restoranus pasimėgauti šiuo žaliu pavasario gardėsiu.

Gegužę prasidėjęs šparagų sezonas viso pasaulio gurmanus sutraukia į restoranus pasimėgauti šiuo žaliu pavasario gardėsiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šparagai savo pavadinimą gavo dar senovės Graikijoje, kurioje visi jauni valgomi ūgliai buvo vadinami būtent taip. Dėl savo subtilaus skonio ir švelnių, kvapnių daigų šparagai jau prieš daugiau nei 2 tūkst. metų buvo itin mėgstami senovės Graikijoje ir Romos imperijoje. 200 m. pr. Kr romėnai netgi turėjo specialias instrukcijas, kaip reikia auginti šparagus bei buvo pirmieji, sugalvoję, kad juos galima užšąldyti ir vartoti ne jų sezono metu. 16 amžiuje šparagai išpopuliarėjo Anglijoje ir Prancūzijoje: Karalius Saulė, Liudvikas XIV, taip pamėgo šias daržoves, kad įsakė pastatyti specialų šiltnamį, jog šparagais galėtų mėgautis visus metus.

REKLAMA

„Šiais laikais šparagais mėgautis gali visi norintys – tiek restorane, tiek jų pasigaminti mokantys namuose. Svarbu žinoti, kad maistui naudojami jauni 20-30 centimetrų ūgliai ir, kad baltieji ir žalieji šparagai – tokie patys, tik auginti skirtingomis sąlygomis. Prieš gaminimą šparagų kotus reikėtų patrumpinti, juos surišti ir puode su vandeniu pastatyti stačiai, kad kotai virtų vandenyje, o galvutės troškintųsi garuose. Labai svarbu jų nepervirti, tad, priklausomai nuo kotų storio, virti reikėtų 3-5 minutes. Dar karšti šparagai skubiai pakišami po šaltu vandeniu, kad neprarastų spalvos. Įprastai jie valgomi kuo šviežesni, bet, nespėjus iškart pagaminti, galima juos suvynioti į drėgną rankšluostį ir padėti į šaldytuvą arba tiesiog pamerkti į vandenį kaip gėles,“ – sako restoranų tinklo „Carskoje selo“ maisto technologas Rimantas Gindvilis.

REKLAMA
REKLAMA

Virtuvės šefas siūlo porą receptų su šiomis organizmui naudingomis ir gardžiomis daržovėmis.

Žuvų ir tigrinių krevečių iešmeliui reikės:

Atšildytos jūros lydekos filė 70 gr., atšildytos skorpionžuvės filė 70 gr., atšildytos lašišos filė 70 gr., pora atšildytų karališkų krevečių, citrinos 10 gr., viduržemio jūros prieskonių 1 gr., keleto šviežių baziliko lapelių, šiek tiek šviežio raudonėlio, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Varškės padažui reikės:

Varškės 25 gr., svogūnų laiškų 3 gr., petražolių ir krapų, kefyro 20 gr., šviežių čili pipirų 2 gr., šiek tiek druskos ir pipirų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviežiomis žolelėmis marinuokite visus žuvies gabalėlius ir tigrines krevetes. Kai jos pasimarinuos, verkite ant iešmelio ir kepkite orkaitėje 180 temperatūroje 10-15 min.

Prie žuvies ir krevečių paruoškite salotas iš šviežių daržovių: sultenių, ridikėlių, cukinijos, šviežių agurkų. Jas apipilkite mėgstamu žolelių padažu arba alyvuogių aliejumi.

Paruoškite varškės padažą, svieste apkepkite 50 gr. apvirtų šparagų. Sudėkite viską į lėkštę ir papuoškite citrinos griežinėliu.

Balta žuvis, apvyniota šonine

Druska ir pipirais apibarstytos skorpionžuvės 160 gr, šparagų 100 gr., juostelės šoninės.

Garstyčių-sūrio padažui reikės:

Šaukšto garstyčių, šlakelio grietinėlės, žiupsnelio tarkuoto fermentinio sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų. Prieskoniuose pamarinuotą žuvį apvyniokite šonine, dėkite ją ant apvirtų šparagų ir kepkite 180C orkaitėje 15-20min. Pagaminkite garstyčių ir sūrio padažą. Garnyrui tiks gruzdinti bulvių šiaudeliai. Viską sudėkite į lėkštę ir papuoškite čiobreliais.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų