REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, kad gyventojai greitai galės žaisti ne tik „Aukso puodą“, bet ir čekių loteriją. Nepavykus iš šešėlio ištraukti žadėtojo milijardo, Mokesčių inspekcija svarsto imtis netradicinių būdų kovoti su šešėliu. Galvojama pasinaudoti Portugalijos, Slovakijos, Maltos patirtimi ir organizuoti čekių loterijas.

Gali būti, kad gyventojai greitai galės žaisti ne tik „Aukso puodą“, bet ir čekių loteriją. Nepavykus iš šešėlio ištraukti žadėtojo milijardo, Mokesčių inspekcija svarsto imtis netradicinių būdų kovoti su šešėliu. Galvojama pasinaudoti Portugalijos, Slovakijos, Maltos patirtimi ir organizuoti čekių loterijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čekių loterijos esmė paprasta – gyventojai renka kasos aparatų čekius, kurie dalyvauja Mokesčių inspekcijos organizuojamoje loterijoje. Svarstoma, kad loterijoje galėtų būti naudojami ne visi čekiai, o tik tie, kuriuos gyventojas gauna iš didesnio šešėlio zonų, pavyzdžiui, taksi, kavinių ar turgaviečių. Dalyvauti loterijoje motyvuotų patrauklus prizas. Pavyzdžiui, Portugalijoje kas savaitę lošiamas automobilis. Pirkėjai tuomet suinteresuoti prašyti kasos čekių, pardavėjai išdavę čekius privalo apskaityti pajamas ir mokėti pridėtinės vertės bei pelno mokestį.

REKLAMA

Toks mokesčių administravimo funkcijos perleidimas patiems gyventojams, ir dar žaidimo forma, iš pirmo žvilgsnio atrodo gana patrauklus. Visgi, iš tokius žaidimus žaidžiančių šalių sklinda ir nerimo balsai.

Kaip rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto atliekamas šešėlio tyrimas, neapskaitytos pajamos, tai yra tas šešėlis, kurį ketinama pričiupti loterijos pagalba, sudaro apie penktadalį viso šešėlio – 22 procentus. Dalis -nemaža, tačiau nei kontrabandos, sudarančios 33 procentus šešėlio, nei 26 procentus šešėlio sudarančių vokelių loterija niekaip neliečia. Taigi, svarbu, kad loterijos administravimas neviršytų jos naudos, o tokia grėsme tikrai labai reali.

REKLAMA
REKLAMA

Loterijos administravimas kainuos kur kas daugiau nei patrauklioji jos dalis, tai yra - prizai. Beje, ir patys prizai Portugalijoje sukėlė abejonių. Kilo klausimų, ar tai nėra dar vienas „valdiško biznio“ atvejis, kai sukuriama dirbtinė rinka tam tikrų automobilių pardavėjams. Piktintasi, kaip pasirinktas prizas, kodėl būtent automobilis, o ne kokia kelionė ir panašiai. Administravimo sąnaudos, skirtingai nuo įprastų komercinių loterijų, buvo padalintos. Valdžia mokėjo už internetinį puslapį, administravimą, išviešinimą. Itin didelė našta teko pardavėjams. Mat jiems reikia registruoti kiekvieną čekį, nurodant pirkėjo identifikacinį numerį. O tai jau – milžiniškas neatlyginamo darbo krūvis, kuris tenka ne tik tiems, kurie neduodavo čekių, bet visiems, kurių čekiai dalyvauja loterijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir vis tik didžiausia čekių loterijos yda yra ne jos kaina, bet ideologija. Ką reiškia čekių loterija? Loterija labai gerai atspindi valdžios suvokimą apie šešėlį. Neva jis kyla dėl kažkokios administracinės drausmės trūkumo. Štai kažkas nenori duoti, o kažkas neturi motyvacijos imti čekių. Sukurs motyvaciją reikalauti čekių, mažins šešėlį. Tikrosios šešėlio priežastys, tai yra per aukšti mokesčiai, lieka antrame plane ir tikimybė, kad šešėlio paskatos bus sumažintos nykstamai mažėja. Laikas padeda užmiršti 18 procentų PVM, pratina prie amžinojo-laikinojo 21 procento. Valdžios apetitas kelti PVM didės, ir čekių loterija bus vienas argumentų, kad galima tai daryti. Jei jau mokomės iš Portugalijos, tai ten PVM – 23 procentai.

REKLAMA

Žiūrėkite, kuo ne realus scenarijus? Krašto apsaugos finansavimą nuspręsta didinti jau šiemet, pensijų kompensavimas taip pat bus pradėtas, ketinama didinti mažąsias pensijas – biudžetams verkiant reikia pinigų. Ir štai kaip koks išganymas – loterija ir gyventojai, patys gaudantys PVM šešėlį. O jei taip gerai gaudom, koks skirtumas, ar gaudyti 21 procentą ar 23? Ir Europos Komisija nieko prieš, jei mokesčius keltume. Na va, tikėjomės kaip geriau, bet valdiškos linksmybės gali baigtis kaip visada.

Rūta Vainienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų