REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėščia – į paplūdimį

Esu nėščia šeštą mėnesį. Keliaujame prie Viduržemio jūros. Ar man dar reikėtų kokių papildomų apsaugos priemonių nei įprastai naudojamos? Raimonda

Esu nėščia šeštą mėnesį. Keliaujame prie Viduržemio jūros. Ar man dar reikėtų kokių papildomų apsaugos priemonių nei įprastai naudojamos? Raimonda

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nėščia moteris turėtų žinoti, kad ultravioletinių spindulių „perdozavimas“ gali sukelti saulės smūgį, apalpimą ar net būti priešlaikinio gimdymo priežastis.

REKLAMA

Gal vyresnės kartos moterims tokie dalykai net ir į galvą nešaudavo, tačiau dabar tai - visiškai normalus dalykas. Tiesa, susirengusi į pliažą būsimoji mamytė turėtų imtis tam tikrų atsargumo priemonių.

Nėščia moteris turėtų žinoti, kad ultravioletinių spindulių “perdozavimas” gali sukelti saulės smūgį, apalpimą ar net būti priešlaikinio gimdymo priežastis. Beje, imunologai perspėja, kad besaikis buvimas saulėje silpnina imunitetą, todėl nėščiajai padidėja rizika susirgti dizbakterioze, dizenterija ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau tai dar ne visos bėdos, kurios gali nutikti besilaukiančiai moteriai, jei ji per ilgai kaitinsis saulėje. Ultravioletinių spindulių perteklius, kai nėščiosios organizme yra padidėjęs estrogenų kiekis, net pirmajame nėštumo trimestre gali būti ant odos atsiradusių pigmentinių dėmių priežastis. Beje, dėmių kiekis ir dydis tiesiogiai priklauso nuo to, kiek laiko būta saulėje. Dažniausiai jų atsiranda ant veido, kaklo, ausų, dekoltė srityje.

Tam, kad apsaugotų savo odą, nėščia moteris turėtų ją tepti apsauginiais kremais nuo saulės, kurių SPF yra didesnis nei 30.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesioginiuose saulės spinduliuose nėščioji turėtų būti ne ilgiau kaip 10-15 minučių.

Netgi jei dangus debesuotas, vertėtų poilsiui pasiieškoti vietos, kur yra pavėsis.

Nors pajūrio smėlis ir atrodo itin švelnus, nėščiajai ant jo geriau negulėti. Pasaulio sveikatos organizacijos specialistų atlikti tyrimai parodė, kad beveik visuose pasaulio paplūdimiuose smėlyje kirba bakterijų, galinčių sukleti uždegiminius procesus - kolpitą, vaginitą ir kt. Todėl eidama į pliažą pasiimkite ne tik rankšluostį, bet ir paklotą, ant kurio galėtumėte patogiai įsitaisyti. Jei yra galimybė, išsinuomokite gultą. Išsimaudžiusi, šlapią maudymosi kostiumėlį pasikeiskite sausu, kad šlapia medžiaga nešaldytų strėnų.

REKLAMA

Akušeriai vieningai sutaria, kad tos moterys, kurios nėštumo metu plaukiojo, gimdo lengviau. Beje, plaukiojimas labai naudingas tokios padėties moterims: kūnas vandenyje tampa lengvesnis, aprimsta strėnų skausmas. Maudynės upėje arba jūroje palengvina kraujo pritekėjimą į širdį, o tai ypač naudinga būsimoms mamoms, kurias kamuoja padidėjęs kraujo spaudimas.

Tiesa, reikia žiūrėti, kad vanduo būtų švarus. Optimaliausia nėščiajai yra plaukioti ant nugaros. Jeigu taip nemokate, plaukdamos ant pilvo stenkitės nedaryti staigių judesių, plaukite lėtai.

REKLAMA

Grynas oras, kaip žinia, žadina apetitą, kuriuo ir taip retai kada skundžiasi besilaukianti moteris. Į pliažą mitybos specialistai rekomenduoja nėščiajai pasiimti saldžiarūgščių obuolių arba kriaušių, kurie malšina alkį, yra nekaloringi, gali padėti susidoroti su pykinimo priepuoliu. Sumuštinių ar kitų greitai gendančių produktų geriau nesinešti, ypač jei oras yra karštas. Gerti pasiimkite negazuoto mineralinio vandens. Saldūs ar angliarūgšte prisotinti gėrimai gali nėščiajai sukelti rėmenį.

Ir dar - kad būtų užkirstas kelias infekcijai, ginekologai rekomenduoja po maudynių nėščiajai lytinius organus apsiplauti ramunėlių nuoviru. Tad jo butelis taip pat turėtų būti jūsų krepšyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų