REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų atostogas temdo naujos tragedijos

„Akistata“ rašė, kokiomis skaudžiomis moksleivių tragedijomis Lietuvoje buvo paženklinta mokslo metų pabaiga: kelios mirtinos eismo nelaimės, paauglės krytis nuo pastato stogo, berniuko žūtis vandenyje. Skaičiavome, kad per visus mokslo metus dėl įvairių nelaimių ir žiaurių nusikaltimų Lietuva neteko apie 30 moksleivių. Bet birželis, vasaros atostogų pradžia, buvo niekuo ne linksmesnis.

Neįprasta ir labai šiurpi tragedija Kaune pasiglemžė 13-ąjį gimtadienį netrukus galėjusio švęsti M. gyvybę. Berniuką tiesiog sudegino 27 000 voltų įtampa, tekanti elektros laidais Palemono geležinkelio stoties teritorijoje, vos per 1,5 metro virš krovininių vagonų. Žinoma, tokiame aukštyje laidai – geležinkelio kontaktinis oro tinklas – nė kiek nepavojingi ant žemės esantiems žmonėms, tačiau atostogų laiką nerūpestingai leidęs paauglys, galima sakyti, tarsi pats ieškojo mirties – tuos laidus pasiekė šokinėdamas ant prekinio vagono stogo.

Kas kalčiausias dėl berniuko žūties? Jo paties nerimstantis smalsumas ar nepamatuota drąsa dėl žinių, supratimo stokos? Potraukis rizikuoti ar noras pasirodyti prieš draugą, kažką įrodyti sau? Nesugebėjimas gyventi dideliame mieste, neseniai atsikrausčius iš kito rajono kaimo? Geležinkelio stoties darbuotojų aplaidus darbas, per vėlai pastebėjus „šuolininkus“ ant vagonų, ar berniuko tėvų abejingumas vaikui, kai šis vėlų vakarą, prieš dešimtą valandą, laiką galėjo leisti ne namie? Greičiausiai – viskas kartu po truputį, bet daugiausia priekaištų berniuko mokytojai ir socialiniai darbuotojai, pažįstantys šeimą, linkę turėti daugiavaikei M. mamai, kuriai jos vaikai niekada nebuvo didžiausias turtas – greičiau tik trukdis gyventi pagal savo pomėgius.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia išvada darytina jau vien dėl to, kad nei vėlų vakarą, nei naktį namo neparėjęs 12-metis jo motinai nebuvo priežastis skubiai ieškoti sūnaus. Moteris į policiją nesikreipė. Žuvusio vaiko asmenybė buvo nustatyta tik kitą dieną po tragedijos.

REKLAMA

Degė kaip fakelas

Anot tyrėjų, M. su tokio pat amžiaus draugu vėlų vakarą kažkokiu būdu nepastebėti pateko ant geležinkelio stoties teritorijoje esančių vagonų stogų. Kai per vaizdo kameras vaikus pastebėjo geležinkelio darbuotojai, jie nuskubėjo vagonų link, tačiau pramuštgalviai buvo jau pasišalinę. Greičiausiai tik pasislėpę, nes netrukus bent jau M. vėl buvo ant vagono stogo ir šokinėjo. Staiga apsaugininkas iš tolo pastebėjo, kad toje vietoje iškilo ugnies stulpas. Nubėgęs vyras šiurpo supratęs, kad gyvuoju fakelu yra tapęs žmogus. Skubiai užgesinęs liepsną, darbuotojas pamatė, kad tai – vaikas. Berniuko veidas buvo apdegęs neatpažįstamai, sudegę ir susilydę jo drabužiai. Vaikas žuvo. Pražūtinga smalsuoliui buvo tai, kad jis, šokinėdamas ant vagono stogo, pateko į aukštos įtampos zoną ir užsidegė jo drabužiai.

REKLAMA
REKLAMA

Kartu su M. ant vagonų laisvalaikį neleistinai leidęs jo draugas išsigandęs iškart pabėgo. Tai pareigūnams trukdė operatyviai nustatyti žuvusiojo asmenybę. Kol tai sužinota, pareigūnų aktyviai bendrauta su policininkais, dirbančiais su problemiškais paaugliais, analizuoti vaizdo įrašai, užfiksavę, kaip 2 berniukai šokinėjo ant vagono stogo.

Galiausiai paaiškėjo, kad žuvęs berniukas – jauniausias iš keturių jo motinos G. vaikų. Ši pastaruoju metu, tik kovą į Kauną atsikrausčiusi iš Jonavos rajono, gyveno su sūnumi ir pora metų už jį vyresne dukra. Du pilnamečiai G. vaikai gyvena atskirai. Su savo vyru moteris senokai išsituokusi. Jonavos rajone ši daugiavaikė buvo įrašyta į rizikos šeimų grupę, žinoma dėl nerūpestingo gyvenimo ir vaikų nepriežiūros. Buvę M. pedagogai teigė, kad vaikas būdavo labai judrus ir nenustygstantis vietoje, tačiau labai nuoširdus ir aktyvus mokyklos gyvenime. Tik motinai sūnus nerūpėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar, po berniuko žūties, gedinčiai motinai gresia administracinė atsakomybė už vaiko nepriežiūrą. Tai gali būti įspėjimas arba bauda iki 400 litų.

Naktinėja ant stogų

Kalbant apie moksleivių tragiškas nelaimes, kurios šiurpino birželį, nori nenori peršasi mintis apie mistinius sutapimus. Juk visus metus Lietuvoje nebuvo žinios, kad nepilnamečio žūtimi pasibaigtų neleistinos vaikštynės ant pastatų stogų, o štai birželio pradžioje nuo 9 aukštų namo stogo Vilniuje nukritusi žuvo 16 metų panelė, aidu atkartojusi tokio pat amžiaus gimnazistės žūtį gegužės pabaigoje. Abi šias vienodas tragedijas skyrė vos kelios savaitės. Tapo aišku, kad naktinėjimai ant pastatų stogų nėra tik reta išimtis, kalbant apie nepilnamečių laisvalaikio praleidimo formas, o tarsi nauja užkrečianti mada.

REKLAMA

Jeigu gegužę žuvusi gimnazistė su 3 bendraamžiais ant 2 aukštų pastato stogo naktį laiką leido tik kalbėdamasi, svaigindamasi alkoholiu ir šokdama pagal turimą muziką, tai antrajai paauglei dar rūpėjo mobiliuoju telefonu įamžinti, kaip atrodo Vilnius iš paukščio skrydžio, ir tuoj pat įspūdžiais pasidalinti su vieno socialinio tinklo internautais. Mergina savo užmojį įgyvendino pačia didžiausia kaina – savo gyvybe: nufilmuotais vaizdais galėjo grožėtis socialinio tinklo lankytojai, tačiau jų autorė buvo jau žuvusi.

Ši skaudi nelaimė atsitiko grupelei moksleivių švenčiant pirmąją vasaros atostogų dieną. Anot įvykio tyrėjų, ant stogo tąkart tikrai girtauta. Namo gyventojai linkę teigti, kad jaunuoliai galėję ir narkotikais kvaišintis, nes tą vakarą žmonės turėjo tokių įtarimų.

REKLAMA

Manoma, kad vienu momentu nelaimėlė buvo per daug prisiartinusi prie stogo krašto, kur sėdėjo. Stodamasi ji prarado pusiausvyrą ir nukrito. Netrukus žuvusiosios draugai išsibėgiojo, bet tyrėjai vėliau nustatė, kad laiką ant stogo tuokart leido mažiausiai 6 asmenys.

Beje, tokia jaunimo laisvalaikio forma kaip užkratas plinta Lietuvoje. Prieš pat minėtą vilnietės žūtį sostinės policininkai buvo gavę pranešimą apie 5 vaikus, susibūrusius žaisti apie mokyklos stogo Pagirių kaime (Vilniaus r.), bet kai pareigūnai nuvažiavo, mažieji pramuštgalviai buvo jau pasišalinę. O prieš kelias dienas naktį neramiai miegojo vieno daugiabučio gyventojai Marijampolėje – jie stebėjo, kaip ant stogo siautėjo girti jaunuoliai. Laimė, tragedijos išvengta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greičio neapribojo

Kiek mistiškai atrodo ir Vincento G. (13 m.) žūtis per avariją Skriaudžiuose (Prienų r.) birželio pradžioje, kai berniukas dienos metu važiavo dviračiu. Ši nelaimė irgi aidu atkartojo gegužės pabaigoje Alytuje nutikusią avariją, kai žuvo dviračiu per treniruotę važiavusi alytiškė Kamilė (11 m.). Ir ji, ir Vincentas mirtinas traumas patyrė, kai jų dviračiai atsidūrė po galiniais sunkiasvorių vilkikų ratais. Abiem atvejais vaikai dviračiais važiavo ne vieni.

Apie alytiškės Kamilės žūtį „Akistata“ jau rašė anksčiau, o Skriaudžių mokykloje 6 klases ką tik baigęs Mažųjų Zariškių kaimo gyventojas Vincentas žuvo, kai, dviračiu išvažiavęs iš šalutinio kelio, nuo mokyklos, į pagrindinį, nesuvaldė dviračio ir slysdamas parkrito. Tuo momentu pagrindiniu keliu važiavo 42 metų blaivaus prieniškio vairuojamas vilkikas. Jaunasis dviratininkas pakliuvo po jo ratais ir žuvo vietoje.

REKLAMA

Manoma, kad berniukas labai skubėjo, buvo neatidus. Laimei, kad kartu su juo kitu dviračiu važiavęs draugas žūties išvengė: šis berniukas sustojo keliomis akimirkomis anksčiau, nes nukrito jo dviračio grandinė. Abu bendramoksliai vyko iš mokyklos, kur atliko gražų darbą – tvarkė mokyklos gėlynus. Vincentui reikėjo iki namų įveikti apie 7 kilometrus. Bet tai jam buvo įprasta.

Skriaudžių kaimo bendruomenės aktyvistai „Akistatai“ teigė, kad tragedijos šiame Skriaudžių–Prienų plente buvo galima tikėtis, nes kelias yra labai judrus, juo dideliu greičiu vis praūžia sunkiasvorės mašinos. Esą ne kartą buvo prašyta atsakingų valdininkų įrengti greičio mažinimo kalnelius prie mokyklos, apriboti greitį iki 30 kilometrų per valandą, tačiau tokiam saugumui vis pritrūkdavę lėšų. Dabar galima drąsiai sakyti, kad to delsimo ir nepriteklių kaina – po mokslų atsipalaidavusio paauglio žūtis.

REKLAMA

Tik faktai:

Prasidėjus vasarai, giltinė neatsitraukė ir nuo mažylių, dar nelankančių mokyklos. Birželio viduryje kraupi nelaimė įvyko Degučių kaime (Vilkaviškio r.). Čia laukuose traktorius, vairuojamas atbuline eiga, kliudė 5 metukų berniuką ir jį mirtinai sužalojo. Traktorių vairavo blaivus, teigiamai charakterizuojamas ūkininkas D. Ž. (37 m.). Sūnus buvo pasiprašęs tėčio vežtis jį kartu. Visą laiką mažylis sėdėjo traktoriaus kabinoje, vėliau vienu momentu pasilenkė prie rato, kad pasiektų iš traktoriaus iškritusią pirštinę. Ūkininkas nematė šio momento, ir atsitiko tragedija. Po jos medikai turėjo teikti pagalbą ir šoko ištiktiems žuvusiojo tėvams, ir mažylio paaugliui broliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kelių dienų panaši tragedija, kai tėvas užmušė sūnelį (4 m.), įvyko ir Tulnikių kaime (Mažeikių r.). Čia A. Ž. (25 m.) lengvuoju automobiliu vakare vežėsi sūnų ir jį pražudė, kai nesuvaldytas automobilis kelio vingyje nulėkė nuo kelio ir griovyje apvirto. Tėvo kaltė neginčytina, nes jis mašiną vairavo būdamas girtas (2,18 promilės).

Irena ZUBRICKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų