REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT.lt

Sekmadienį paskutiniai sąjungininkų kariai ir karinė technika, birželio 10–18 d. Lietuvoje, Gaižiūnų poligone, dalyvavę tarptautinėse pratybose „Kardo kirtis 2014“ (angl. Saber Strike), paliko Lietuvos teritoriją ir sėkmingai pajudėjo atgal į savo nuolatinės dislokacijos vietas.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dalis pratybose „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje dalyvavusių karių – apie 700 – iš Lietuvos į Daniją grįžo šešiais civilinių lėktuvų reisais iš Karmėlavos oro uosto birželio 19 ir 20 dienomis. Tiek sava eiga, tiek žemagrindžiais tralais į Klaipėdą iš Ruklos atgabenus apie 500 vienetų Danijos karinės technikos, birželio 24 d. iš Palangos oro uosto į Daniją išskrido dar apie 60 danų karių.

REKLAMA

Birželio 26 d. iš Klaipėdos jūrų uosto keltu „Corona Seaways“ atgal į Danijos Karalystę išplukdyta apie 200 vienetų karinės technikos ir nedidelė grupė karių. Birželio 29 d. toks pat keltas iš Klaipėdos jūrų uosto į Daniją išplukdė ir likusią Danijos kariuomenės karinę techniką bei ją aptarnavusį personalą, rašoma pranešime spaudai.

Pratybose dalyvavęs Lenkijos Sausumos pajėgų žvalgybos būrys su savo visureigiais „HMMWV“ atgal į Lenkiją išvyko birželio 20 d. JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos būrys su šarvuočiais „Stryker“ iš Ruklos į tarptautinį Vilniaus oro uostą vyko sava eiga ankstų birželio 22-osios rytą. Iš čia jie buvo sėkmingai parskraidinti į JAV tuo pačiu kariniu lėktuvu „Lockheed C-5 Galaxy“, kuriuo ir atskrido į pratybas birželio 7 d.

REKLAMA
REKLAMA

Karinė transporto technika buvo gabenama bei vyko sava eiga bendro naudojimo keliais, atsižvelgiant į kelių būklę ir leidžiamą maksimalią apkrovą.

Pasak pratybų „Kardo kirtis 2014“ Lietuvoje vadovo Sausumos pajėgų vado generolo majoro Almanto Leikos, toks didelis skaičius įvairios karinės technikos Lietuvos kariams sudarė unikalias sąlygas savo šalyje treniruotis vykdyti įvairias karines operacijas drauge su sąjungininkais. Be to, visiems į Lietuvą treniruotis atvykusiems kariams Lietuvos kariuomenės logistikos specialistai, su įvairių civilinių institucijų pagalba, sėkmingai organizavo bei teikė priimančiosios šalies paramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu teigti, kad dabar esame dar labiau pasirengę tinkamai priimti sąjungininkus savo šalyje ir tai neabejotinai sustiprina mūsų gynybinius pajėgumus“, – akcentavo gen. mjr. A. Leika.

Gaižiūnų poligone vykusiose lauko taktinėse pratybose dalyvavo per 2 tūkst. karių iš Danijos karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos ir Lietuvos. Pratybose buvo naudojama apie 800 karinės technikos vienetų, dauguma kurių – apie 500 – atvyko iš Danijos.

Danai į pratybas Lietuvoje pirmą kartą atsigabeno kovos tankus „Leopard 2 A5“, šarvuotas pėstininkų kovos mašinas CV 9035, G4 modifikacijos vikšrinius šarvuočius M113, ratines kovos mašinas „Piranha“, šarvuotus medicinos sunkvežimius „Duro“ bei kitą karinę techniką. Būrys iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos pratybose veikė su ratinėmis šarvuotomis kovos mašinomis „Stryker“, Lenkijos kariuomenės žvalgybos būrys – su kariniais visureigiais HMMWV ir keturačiais motociklais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų