REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įpusėjus drifto sezonui, Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) Drifto komiteto pirmininkas Antanas Kyguolis įvardija čempionato lyderius, naujai kylančias žvaigždes ir pasakoja, kokias varžybas turėtų savo akimis pamatyti didžiausi drifto gerbėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Antanai, koks, Jūsų nuomone, yra šių metų drifto sezonas? Ar atsirado naujovių?

Driftas, galima sakyti, kiekvienais metais vis geresnis – tobulėja technika, vairuotojai. Šiais metais turime žymiai geresnių ir techniškesnių varžybų, atsirado daugiau klasių pradedantiesiems drifto lenktynininkams, automatiškai turime ir daugiau varžybų, kuriose gali dalyvauti sportininkai.

REKLAMA

Papasakokite apie 2014 metų drifto čempionatą – kiek ir kokių etapų jį sudaro?

Šiemet, lyginant su ankstesniais metais, labai paaugo „Autoplius“ Lietuvos drifto čempionato (LDČ) lygis. Jau turėjome tris etapus: pirmasis buvo surengtas Kaune, jis vyko kartu su automobilių autosporto paroda, antras etapas vyko Latvijoje, Rygos „Biķernieku“ greitojoje žiedinėje trasoje, trečias – Vilniaus „BRC Autocentro“ aikštėje įrengtoje trasoje. Vilniuje labai didelė aikštelė, todėl čia vyko vienas iš greičiausių drifto etapų. Rugpjūčio 9 dieną pajūrio regione numatytas ketvirtas etapas, o penktasis, paskutinis, etapas rugsėjo 27-ąją dar kartą grįš į Kauną, į „Žalgirio“ arenos prieigas.

REKLAMA
REKLAMA

Etapas Rygoje – viena šio sezono naujovių. Kodėl LDČ nusprendėte organizuoti svečioje šalyje?

Reikia, kad sportininkai galėtų save išbandyti ir užsienio trasose. „Biķernieku“ trasa – greita ir techniška. Latvijoje drifto lygis aukštesnis nei Lietuvoje, dėl to norėjome lenktynininkams suteikti galimybę pasivaržyti su stipriais priešininkais ir pamatyti kitų šalių trasas. Taip pat su latviais susitarėme, jog šiemet mes atvažiavome pas juos ir rengiame abiejų šalių čempionato etapą kartu, o kitais metais jie atvažiuos pas mus su savo šalies čempionato etapu. Tai reiškia, kad kitais metais Lietuvoje sulauksime daug labai stiprių latvių drifto lenktynininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek paprastai dalyvių ir žiūrovų sulaukia drifto varžybos?

Kiekviename etape dalyvauja vidutiniškai nuo 16 iki 20 sportininkų. Tai yra aukščiausio lygio čempionatas, kurio dalyviams keliami labai aukšti techniniai reikalavimai – automobiliai gali būti tik su sportiniais lankais, vairuotojai turi turėti atitinkamą sportinę ekipuotę. Žinoma, norėtųsi pamatyti daugiau dalyvių, tačiau dar ne visi gali važiuoti „Autoplius“ LDČ. Kalbant apie žiūrovus, jų sulaukiama įvairiai – nuo tūkstančio iki trijų. Renginius planuoja daug naujų organizatorių, visi trys jau praėję etapai buvo visiškai nauji, ateinantys du taip pat vyks naujose vietose, todėl sunku pasakyti, kuris etapas pritrauks daugiausiai žiūrovų. Visi jie yra įdomūs ir aukšto sportinio lygio.

REKLAMA

Kuriuos lenktynininkus pavadintumėte šio sezono lyderiais? Ar yra kylančių drifto žvaigždžių?

Galima sakyti, kad šiuo metu yra 8–10 sportininkų, kurie dalyvauja varžybose, ir tikrai neaišku, kuris gali laimėti, jų visų mašinos labai galingos – 500 AG ir daugiau. Štai, Kęstutis Petronis po pertraukos ir didelės avarijos sugrįžo į sportą ir laimėjo trečią vietą paskutiniame etape. Taip pat sugrįžo ir dvejus metus čempionatuose nedalyvavęs buvęs čempionas Timas Simniška. Kol kas ant prizininkų pakylos beveik visada lipa buvęs praeitų metų čempionas Andrius Vasiliauskas. Bendrojoje įskaitoje trečias pagal taškus yra Mantas Kulvinskas, šį sezoną važiuojantis labai stipriai. Iš naujų sportininkų galima išskirti komandos „Drift Devils“ narį klaipėdietį Kęstutį Kelpšą, visus stebinantį agresyvumu, techniškumu ir tikslumu. Galima sakyti, kad Kęstutis maišo sezono lyderių kortas ir taip šį sezoną paverčia dar įdomesniu. Negalime nepaminėti ir „NP team“ komandos, atsinaujinusios ir pasigaminusios naujus labai stiprius automobilius. Po kelerių metų pertraukos sugrįžo ir Darius Balys su visiškai nauju bolidu.

REKLAMA

Ar galite įvardyti savybes, kuriomis turi pasižymėti drifto lenktynininkas?

Tai – tikslumas ir šaltakraujiškumas. Drifte važiavimas, kurį vertina teisėjai, trunka tarp 15–30 sekundžių, todėl lenktynininkas negali sau leisti padaryti nė vienos klaidos, net minimalus netikslumas lemia laimėjimą ar pralaimėjimą. Kaip sakoma, išvažiavus reikia iš esmės idealiai nuvažiuoti tą trumpą laiką. Taip pat svarbi protinga drąsa.

Kokius automobilius vairuoja drifto lenktynininkai?

Visų pirma, drifte, kitaip nei kitose automobilių sporto šakose, yra tik viena klasė. Pagrindinis drifto elementas – varomieji galiniai automobilio ratai, kurie automobiliui slystant šonu sukasi. Automobiliuose padaromi specialūs suvedimai, užtikrinantys visišką galinių ratų ir dangos sukibimą. Be to, padaromas labai didelis, daugiau nei 60-ies laipsnių, vairo pasukamumas, padedantis automobiliui slysti kuo didesniu kampu, įmontuojami hidrauliniai rankiniai stabdžiai. Drifte stebina automobiliai, pasižymintys itin dideliu arklio galių skaičiumi. Šis skaičius nėra ribojamas, todėl čempionate dauguma automobilių turi daugiau nei 450–500 AG. Šis skaičius tikrai nėra galutinė riba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Varžybas stebi gausi minia entuziastų. Kokia yra drifto auditorija?

Pagrindinė amžiaus grupė – jaunimas, tačiau apskritai žiūrovai labai įvairūs: nuo jaunų šeimų iki vyresnio amžiaus žmonių. Driftą galima tebevadinti naujove, neretai jis vadinamas gatvių chuliganizmu, vadinamaisiais saulių piešimais, todėl į tokias stiprias varžybas kaip LDČ ar kitus tarptautinio masto renginius atėję žiūrovai pamato, jog tai yra profesionalus aukšto lygio sportas. Paties drifto specifika lemia jo patogumą žiūrovams, kai patogiai įsitaisius galima stebėti visas profesionaliai komentuojamas varžybas. Priešingai nei kitose automobilių sporto šakose, pavyzdžiui, ralyje ar žiedinėse lenktynėse, pamačius kelis posūkius reikia persikelti į kitą vietą.

REKLAMA

Kokius renginius Lietuvoje ir šalyse kaimynėse rekomenduotumėte aplankyti drifto gerbėjams?

Lietuvoje, be abejo, reikia aplankyti „Autoplius“ LDČ, į kurį susirenka patys stipriausi lenktynininkai. Taip pat rekomenduočiau pamatyti Rytų Europos drifto čempionatą ir Europos drifto čempionato lygą „Drift Allstars“. Į šias lygas susirenka stipriausi sportininkai iš visos Europos.

Antanai, o kodėl Jūs pats gyvenimą susiejote su automobilių sportu ir pasirinkote būtent driftą?

Drifto kultūra susiformavo gatvėje, Lietuvoje šis sportas prasidėjo maždaug prieš dešimtmetį. Tuo metu dalyvaudavau slalomuose, žiedinėse lenktynėse ar nedideliuose raliuose – automobilių sportas visada buvo mano širdyje. Taip, bendraujant su keliais neoficialiais automobilių sporto mėgėjų klubais, su kurių nariais visada važinėdavome galiniais ratais varomais automobiliais, mano gyvenime pamažu atsirado driftas, ir jis netrukus tapo pačiu įdomiausiu autosportu iš visų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų