REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoka yra visiems vienoda. Visai nesvarbu, ar stengiatės gyventi sveikai, ar kasdien kilnojate stikliuką ir nuolat traukiate cigaretės dūmą. Šioje vietoje kyla klausimas: ar mokesčius mokantys ir sveikai gyvenantys žmonės privalo mokėti už tuos, kurie vartodami tabaką ir alkoholį sąmoningai save žaloja?

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje sveikatos priežiūra finansuojama iš privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, kurio daugiau kaip 60 procentų pajamų sudaro draudėjų ir apdraustųjų mokamos privalomojo sveikatos draudimo įmokos. Likusią dalį už apdraustuosius sumoka valstybė.

REKLAMA

Privalomojo sveikatos draudimo įmokos – piliečių konstitucinė pareiga. Piliečių suneštos įmokos dedamos į bendrą katilą ir naudojamos sveikatos priežiūrai. Tie, kurie nemoka sveikatos draudimo įmokų ar nėra draudžiami valstybės lėšomis, privalo už sveikatos priežiūros paslaugos susimokėti.

Lėšos į foną sunešamos solidariu principu ir naudojamos visiems pagal poreikius, tačiau dažnai nutinka taip, kad sveikai gyvenantys žmonės natūraliai mažiau naudojasi sveikatos priežiūros paslaugomis, rečiau serga. Kiti piliečiai, mėgstantys nesveiką gyvenimo būdą ir turintys sveikatai pavojingų įpročių, dažnai suserga dėl pačių kaltės, todėl jiems gydyti kasmet skiriama vis daugiau lėšų, t.y. sveikai gyvenantiems žmonėms lieka mažiau pinigų.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad tabaką ir alkoholį vartojantys žmonės dažniau serga, jų mažesnis darbingumas, ne retai jiems reikia daugiau vaistų, o ir patys vaistai mažiau veiksmingi, jų sveikimas užtrunka gerokai ilgiau, nes alkoholio ir tabako vartojimas silpnina vaistų veiksmingumą.

Lietuvos valstybei žmonių mirtys dėl alkoholio vartojimo kasmet kainuoja daugiau nei pusę milijardo litų – tai pajamos, kurias tie žmonės būtų uždirbę iki pensinio amžiaus.

Ar nebūtų sąžininga, jei priklausomybių turintys žmonės mokėtų didesnes įmokas, nes vertinant jų nesveiką gyvenseną yra didesnis rizikos faktorius? Juk daugiau avarijų padarę vairuotojai ar turintys mažiau vairavimo stažo moka didesnį automobilio draudimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O gal valstybė turėtų imtis griežtesnių priemonių nesveikos gyvensenos ribojimui? Ir draudimas rūkyti balkonuose turėtų būtų įvestas nepaisant rūkorių skundų, kad jiems nebus vietos, kur rūkyti.

Nors yra ir dar viena pusė, kuri tvirtina, kad draudimai nėra išeitis sustabdyti rūkalius nuo dūmo traukimo. Lietuvoje jau ne vienoje įmonėje taikoma praktika, kai darbuotojai gauna priedus prie atlyginimo už tai, kad pasižada nerūkyti. Vadovai tvirtina, kad tokios priemokos pasiteisina, nes nerūkantys žmonės mažiau serga, yra darbingesni ir aktyvesni.

REKLAMA

Galbūt ir pačiai valstybei būtų naudinga sveiką gyvenseną propaguojančius piliečius remti abonementais į sporto klubą, baseiną ar įdomius sveikatos seminarus. Be to, tokiu būdu skatinant sveikuolius – jų turėtų atsirasti kur kas daugiau, o valstybei šios išlaidos su kaupu atsipirktų, nes skaičiuojama, kad rūkaliai per dieną sutraukiantys 2 cigaretes dirba pusvalandžiu mažiau nei nerūkantys.

Kita vertus, sveikas gyvenimas būdas turėtų būti ne tik valstybės, bet ir kiekvieno piliečio sąmoningas rūpestis, nes būtent sveiki žmonės yra darbingi, ir būtent jie kuria visos šalies gerovę.

Parengta bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų