REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Gyvename technologijų amžiuje – viskas keičiasi tokiu greičiu, kad dar vakar atrodęs stebuklu išmanusis telefonas – šiandien nieko nestebina ir tapo savaime suprantamu dalyku. Apie telefonus pradėta kalbėti ne veltui – dabar nemažos dalies ligų galima išvengti naudojant išmaniųjų telefonų įvairias aplikacijas, pavyzdžiui, išmaniosios ligoninės programėlė saugo visą informaciją apie pacientą, gydytojų išvadas ir rekomendacijas. „Kai pradedame kalbėti apie technologijas žmonės dažniausiai įsivaizduoja vaistus ar medicinos įrangą, bet sveikatos technologijos apima ir naujas paslaugų organizavimo bei jų teikimo formas: profilaktikos, gydymo, reabilitacijos ir slaugos srityse. Šalia naujų mokslo išradimų nanotechnologijų, genetikos, biotechnologijų srityje, sparčiai vystosi ir elektroninės sveikatos technologijos, apjungiančios visą paslaugų organizavimo bei teikimo spektrą“, – pasakojo profesorė Danguolė Jankauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie naujus vaistus būtini klinikiniai tyrimai, be kurių vaistai negali būti registruojami. Vaistų klinikiniai tyrimai daromi tarptautiniu mastu, juos atlieka aukščiausios kvalifikacijos tyrėjai specialistai. Ir būtent šie tyrimai yra vieni svarbiausių, nes be jų į rinką negali patekti jokie naujoviški vaistai.

REKLAMA

Lietuvoje prieš darant vaistų tyrimus reikia kreiptis į dvi instancijas: Lietuvos bioetikos komitetą – gauti pritarimo liudijimą ir į Valstybinę vaitų kontrolės tarnybę – gauti galutinį leidimą. Tačiau po poros metų žadama vaistų klinikinius tyrimus padaryti liberalesnius – ES klinikinių tyrimų reglamentas bus perkeltas į Lietuvos nacionalinę teisę.

Be to, Lietuvos klinikinių tyrimų specialistai turi daug praktinių žinių, čia stiprios tyrimų tradicijos – turime aukštos kvalifikacijos ir daug patirties turinčius gydytojus tyrėjus.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia klinikinių tyrimų, pasak profesorės, kurie būtini kiekvienai naujai vaistų technologijai ar medicinos įrangos sertifikavimui, yra atliekamas ekonominis įvertinimas skaičiuojant tiesiogines ir netiesiogines sąnaudas ir palyginama investicijos sąnaudos ir gaunamos naudos sąnaudos. Šalia ekonominės ir finansinės naudos, skaičiuojama ir socialinė, politinė, net etinė nauda. Investavus į naują technologiją, pavyzdžiui, sutrumpėja gydymo laikas, sumažėja nedarbingumo išlaidos, žmogus grįžta į darbą ir kuria šaliai nacionalinį produktą, jo nereikia slaugyti, šeima nepatiria psichologinių problemų ir nepatiria nedarbingumo dėl to.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Neteisinga galvoti, kad viskas, kas nauja, būtinai brangu ir neįkandama. Už tai sveikatos politikoje naudojamas sveikatos technologijų vertinimas, kuris apjungdamas daugelio mokslų (medicinos, socialinių mokslų, technologinių) metodus leidžia įvertinti ne vien klinikinio, bet ir ekonominio bei socialinio efektyvumo naudą“, – sako profesorė.

Be to, išgelbėtos gyvybės, ypač jauno ir darbingo amžiaus žmonėms, taip pat yra didelė investicija. Sveikatos profilaktika paprastai kainuoja nedaug, o nauda būna labai didelė. Svarbu suprasti, kad sveikatos technologijų vertinimas yra geriausias įrankis sprendimus priimantiems žmonėms, šio vertinimo rezultatus panaudojant sveikatos politiniuose sprendimuose.

REKLAMA

„Mokslo prasme Lietuvoje didžiausią perspektyvą turi biotechnologijų, informacinių ir socialinių technologijų, genetikos, nanotechnologijų vystymasis. Sveikatos sistemoje didžiausią naudą duotų investicijos į visuomenės sveikatos ypač pirminės ir antrinės profilaktikos (kaip nesusirgti ir išvengti ligų ir kaip jas anksti išaiškinti) technologijas“, – teigia D. Jankauskienė.

Naujų technologijų nauda akivaizdi – ne tik išsaugotos gyvybės ir nacionalinio produkto gausinimas, bet ir žmogiškojo kapitalo vystymas. Juk sveiki ir laimingi žmonės sudaro visuomenės vystymosi pagrindą.  

Parengta bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų