REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar žmogaus privatumas dar yra saugotina vertybė?

VMI vadovams ir Seimo nariams derėtų gyvai transliuoti iš savo miegamųjų.

Seimo lunatikai ir Valstybinės mokesčių inspekcijos cerberiai nutarė, kad bankai privalės juos informuoti apie kiekvieno asmens kiekvieną litą ir jo judėjimą. Puskvailiai iš pakampių jau porina “vyžotą tiesą”: jie nueturiu ką slėpti, lai seka. O vis dėlto – ar tikrai taip?

REKLAMA
REKLAMA

Referendume 1992 metų spalio 25 dieną priimta Konstitucija skelbia: “22 straipsnis Žmogaus privatus gyvenimas neliečiamas. Asmens susirašinėjimas, pokalbiai telefonu, telegrafo pranešimai ir kitoks susižinojimas neliečiami. Informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkama tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą. Įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą, kėsinimosi į jo garbę ir orumą.” Bet… maža kas ten parašyta… . Seime svarstomas įstatymo projektas, kuriame numatyta bankų prievolė Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) teikti duomenis apie visų žmonių ir juridinių asmenų sąskaitų apyvartą bei likučius, net jei jų atžvilgiu nevykdomas joks tyrimas, jie niekuo neįtariami.

REKLAMA

Seimo Operatyvinės veiklos kontrolės komisijos pirmininkas Darius Petrošius 15min.lt svarstomą įstatymo pataisą gynė ir grindė ją būtinybe suteikti VMI rimtą įrankį kovai su šešėliu ir visus paguodė:

„Dažniausiai, nekalti žmonės tokiose situacijose nenukenčia.“ Valio,m jei vienas ar kitas nukentės dėl kokio piktnaudžiavimo – vėl pasiremsime vyžota išmintimi: mišką kerta, skiedros lekia. Pagalvojus, tai jau nebestebina. Mat visuomenėje labai jau gajus įsitikinimas, jog “visi vagys”. O jei taip – turbūt atsirastų pritariančių net prevencinio sušaudymo įstatymui – ką jau ten sekimas.

REKLAMA
REKLAMA

Sutinkame, kad mus filmuotų, kur sugalvoję, nuautų batus oro uostuose ir pan. Taip pat ir sąskaitos turi būti prieinamos valdžiai, kur, tikriausiai, įsitaisę vien tobulai sąžiningi, o ir šiaip visapusiškai tobuli individai, kurių priedermė - sekti netobuluosius. Suįžūlėjusi teisėjūkštė (atsiprašau teisėjų), pakeliais dalinanti sankcijas pasiklausymams ir kitokiam sekimui, ir toliau žada taip elgtis. O kam gi ją tuomet varginti? Ar ne laikas galutinai atsisakyti kliūčių pasirūpinti mūsų saugumu ir teisingumu? Kam reikalingos rakinamos durys (trukdo įeiti policijai ir ugniagesiams), užuolaidos ant langų? Uždrausti. Ir dar įrengti filmavimo kameras visose patalpos, įskaitant tualetus – kovos su smurtu šeimoje labui ir šiaip visokeriopai prevencijai. Kuo daugiau rakursų iš tualeto, tuo daugiau saugumo. Būkime matomi, būkime saugūs. Siūlyčiau, kad tokias praktikas pirmiausia įsidiegtų ir rezultatų viešinimu pasirūpintų (reikia gi parodyti pavyzdį) VMI vadovai, pritariantieji Seimo nariai ir visi jų iniciatyvas palaikantieji. Būkite moraliniais autoritetais – drąsiau!

 Nors, ponas Petrošius turėtų būti pirmas. Valdininkus galima suprasti – kaip verslininko pagrindinis instinktas yra pelnas, taip valdininko ir pareigūno – dar daugiau įgaliojimų. Bet panašiai politikai mąstantys politikai - tikrai turi parodyti pavyzdį.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų