REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikas – pinigai,“ – šių dienų kasdienybę atspindintis posakis. Žmonės nuolat visur skuba ir bėga, dažnai pamiršdami pasirūpinti savo sveikata, o, svarbiausia, mityba. Restoranai, kavinės, greito maisto užkandinės tampa užimtų žmonių kasdienybe. Deja, tai nėra pati geriausia alternatyva visavertiškai rūpintis savo sveikata, kadangi šiose įstaigose maistas ne visuomet būna kokybiškas ir ne visada padeda žmogui apsirūpinti visomis būtinomis maisto medžiagomis. Anot Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto , tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui, nors yra žinoma, kad mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai šių dienų globaliame pasaulyje vyrauja begalė teorijų apie sveiką mitybą, o laiko vis trūksta, reikia mokėti atsirinkti, koks mitybos būdas, iš tikrųjų, yra naudingas mūsų organizmui. Nesunku pastebėti, kad šiandien vegetarizmas yra „ant bangos“, tačiau kiti žmonės tikina, kad jų gyvenimas be mėsos būtų tiesiog neįsivaizduojamas. Žinoma, tik nuo mūsų pačių priklauso, kokį mitybos būdą mes pasirenkame, tačiau jis turi užtikrinti, kad mūsų organizmas būtų aprūpintas visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis, o mes patys neišvaistytumėme per daug laiko sąnaudų. Kita vertus, anot medikų, jaunuoliams, kurių organizmas dar besiformuojantis, mėsa yra tiesiog būtina mitybos raciono dalis. Mėsoje yra 20 procentų vertingų baltymų, kuriuose yra visos 8 nepakeičiamos amino rūgštys. Organizme jos nesintetinamos, todėl šių rūgščių privalome gauti su maistu. Taip pat mėsoje yra daug geležies, o esant jos trūkumui susergama mažakraujyste, kuri šiomis dienomis ypač būdinga vaikams ir jaunuoliams. Būtina žinoti, kad mėsa yra naudinga jaunam organizmui, kadangi žmogus pasisavina net 20 – 40% mėsoje esančios geležies, o iš augalinio maisto jis pasiima tik 2 – 14%.

REKLAMA

Žinoma, į šias kintančias mitybos tendencijas maisto industrijos atstovai stengiasi atsižvelgti ir prisitaikyti prie greito gyvenimo ritmo, todėl vartotojams siūlo kuo platesnes pasirinkimo galimybes. Tam kad maistas būtų ne tik greitai paruošiamas, bet ir maistingas, yra pritaikomi įvairūs maisto paruošimo būdai. Šie paruošimo būdai yra itin svarbūs ne tik maisto vertės išsaugojimui, bet turi įtakos ir žmonių sveikatai. Tyrimai įrodė, kad apie 60–70 proc. tiek ūminių, tiek ir lėtinių somatinių ligų kyla dėl netinkamai pasirinktos ar nesuderintos mitybos, todėl šiems maisto paruošimo būdams reikėtų skirti didelį dėmesį. Žinoma, maisto ruošimo būdas turėtų išsaugoti produktuose esančias naudingąsias medžiagas. Svarbu, kad jame liktų daug nesuskaidytų ir natūralių angliavandenių, aminorūgščių, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Tam kad maistas išliktų vertingas jį galima kepti be riebalų, taip pat galima paruošti ant specialių keptuvių arba orkaitėje.

REKLAMA
REKLAMA

Reaguodama į šių dienų pokyčius daugelis maisto industrijos įmonių, pavyzdžiui, „Arvi kalakutai“, kuri yra vienintelė specializuota kalakutų skerdimo ir jų mėsos perdirbimo įmonė Baltijos šalyse, stengiasi vartotojams pasiūlyti kuo platesnę ir poreikius patenkinančią produkciją. „Kalakutienos sveikumas nekelia abejonių, svarbu vartotojams padėti atrasti dar neatskleistas kalakutienos paruošimo galimybes bei vartojimo situacijas,“ – įsitikinusi „Arvi kalakutai“ rinkodaros vadovė Laura Ferimaitė. „Dėl šios priežasties „Arvi kalakutai“ sukūrė „Voilà!“ liniją, kurios produktai pateikiami inovatyvioje vakuuminėje pakuotėje, kontroliuojančioje kepimo procesą,“ – apie naująjį produktą kalba „Arvi kalakutai“ atstovė. Anot rinkodaros vadovės, naujoji pakuotė yra pritaikyta prie šiuolaikinio gyvenimo tempo ir sąlygų, todėl produktas išsaugo savo maistines savybes, o jo paruošimo procesas nereikaulauja daug laiko, kadangi tereikia įkaitinti orkaitę ir kartu su vakuumine pakuote pašauti produktą. Tokiu būdu jaunas žmogus gali visavertiškai maitintis, nesunaudoti daug laiko sąnaudų ir maistą pasiruošti pats. „Toks produktas yra įvairiapusiškai pritaikytas prie šiuolaikinio gyvenimo tempo ir sąlygų,“ – mano Laura Ferimaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie mitybos tendencijas ateityje, garsiausi pasaulio specialistai yra įsitikinę, kad valgymo procesą pakeis užkandžiavimas. Žinoma, verslo įmonės bandys prisitaikyti prie vartotojų poreikių ir pateikti kuo maistingesnius ir vertingesnius užkandžius. Kita vertus, žmogaus racionas nebus visavertis, jeigu jis tik užkandžiaus, todėl būtina mokėti atsirinkti, koki maisto produktai, iš tikrųjų, yra vertingi ir naudingi mūsų organizmui.

Autorė Urtė Korsakovaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų