REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirė monsinjoras A. Svarinskas

(atnaujinta 14.38)

Mirė monsinjoras Alfonsas Svarinskas.

Tai BNS patvirtino Kauno arkivyskupijos kurijos sekretorius. Jo teigimu, monsinjoras pastaruoju metu sirgo. Jam buvo 90 metų.

Apie minsinjoro mirtį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas.

„Mirė garsusis Lietuvos kovotojas, monsinjoras A. Svarinskas, visą gyvenimą atidavęs kovai už Dievą ir Lietuvą, net 22 metus praleidęs lageriuose ir kalėjimuose.

Amžinojo atilsio prašykime Jam danguje, tegul ilsisi ramybėje po visų kovų, vargų ir skausmų.“

A. Svarinskas į pogrindinę veiklą įsitraukė dar besimokydamas gimnazijoje. 1946 metais prasidėjus persekiojimui jis paliko nebaigtas studijas seminarijoje ir išėjo pas partizanus. 1946-ųjų vasarą buvo Ukmergės apylinkėse veikusios pogrindinės Šarūno partizanų grupės ryšininkas, pasirinkęs Laisvūno slapyvardį. Jis aprūpindavo partizanus medikamentais, spauda, dokumentais.

1946 metų gruodžio 21 dieną areštuotas, tris mėnesius tardytas ir žiauriai kankintas. Už antisovietinę veiklą nuteistas 10 metų darbo pataisos lagerių ir 5 metus be teisių. 1947–1956 metais kalėjo Abezės (Komija, Rusija) lageryje, dirbo naktiniu sargu, felčeriu. 1954 metų spalio 3 dieną lageryje kartu kalėjęs vyskupas Pranciškus Ramanauskas slapta įšventino A. Svarinską į kunigus. 1956 metais jis grįžo į Lietuvą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų