REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Dagys: kalbos apie 200 litų yra tuščias oro drebinimas

Pensijų kompensavimo mechanizmas – tik imitacija

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija oficialiai pranešė apie senatvės ir nedarbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo mechanizmo taikymo pradžią – pirmieji pinigai pensininkus turėtų pasiekti metų pabaigoje.

Antradienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija oficialiai pranešė apie senatvės ir nedarbingumo (invalidumo) pensijų kompensavimo mechanizmo taikymo pradžią – pirmieji pinigai pensininkus turėtų pasiekti metų pabaigoje.

REKLAMA

Tačiau Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys, Šešėlinės vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys sako, kad tuo pačiu turėjo būti pateiktas ir pensijų didinimo projektas.

„Tai būtų tvarkingas ir teisingas sprendimas, nes pensijos nedidinamos jau treti metai, nuo 2012-ųjų, o infliacija „valgo“ žmonių pinigus, todėl apima dvejopas jausmas, matant šiuos sprendimus“, - sakė politikas.

Jis pabrėžė, kad pirmoji kompensacijos dalis bus apmokėta iš „Sodros“ biudžeto, kitaip tariant – kitų pensininkų sąskaita. „Tai turėjo būti daroma iš valstybės biudžeto, akivaizdu, nes tai – valstybės skola, o ne „Sodros“. Pastarasis gyvena pagal principą „kiek surenka, tiek ir išdalina“, o perteklius ir „nedateklius“ yra tvarkomas valstybės biudžeto pagalba“, - sakė R. Dagys. Anot jo, kai pinigai kompensacijoms imami iš „Sodros“ biudžeto, pensijų kompensavimas tik imituojamas, nes atiduodami iš pinigai, atimti iš tų pačių pensininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ateityje planuojama pensijų kompensavimą tęsti iš valstybės biudžeto, R. Dagys sako, kad, kaip bus iš tiesų, paaiškės tik pamačius kitų metų biudžetą.

REKLAMA

Didinti – tik 20 litų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė antradienį teigė, kad pensijas norima didinti 200 litų, tačiau, turint omenyje, kad padidinimo laukia daugiau nei 800 tūkst. gyventojų, pensijas teks didinti labai palaipsniui.

R. Dagys sako, kad matematika paprasta: „Vienas litas – nepilni 9 milijonai. Taigi, jei didinti 200 litų, tai kainuotų 1 mlrd. 800 mln. litų. Ar pajėgi tam valstybė – manau, kad ne“. Seimo nario teigimu, šiuo metu pensijas būtų realu didinti tik apie 20 litų.

„Bet kalba ne apie tai. Kol kas pensijos yra didinamos nuliu, todėl kalbėti apie 200 litų yra tik tuščias oro drebinimas“, - sakė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Ministerija skaičiuoja, kad nuo 360 iki 536,67 litų padidinus tik bazinę pensiją, „Sodros“ biudžete reikėtų papildomai rasti 2,1 mlrd. litų. Jeigu nuo 360 iki 453,53 litų būtų didinama bazinė pensija ir nuo 1488 iki 1928,5 litų – draudžiamosios pajamos, tai pareikalautų papildomai 2,01 mlrd. litų iš „Sodros“ ir dar 200,3 mln. litų – iš valstybės biudžeto. Be to, nuo 1488 iki 1928,5 litų didinant tik draudžiamąsias pajamas, „Sodrai“ tektų surasti papildomus 1,92 mlrd. litų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų