REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bitininkai jau tuština avilius, pradeda kopinėti medų, tačiau vasaros labai negiria. Prognozuojama, kad medaus kainos labai nesikeis palyginus su praėjusių metų, tačiau jos nėra galutinės ir turi tendenciją augti.

Bitininkai jau tuština avilius, pradeda kopinėti medų, tačiau vasaros labai negiria. Prognozuojama, kad medaus kainos labai nesikeis palyginus su praėjusių metų, tačiau jos nėra galutinės ir turi tendenciją augti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasara neypatinga

Bitininkai sako, kad ši vasara – vidutinė, neypatinga. Labai nesidžiaugia, nes birželis buvo vėsus, vėjuotas, su šaltomis naktimis. Būtent tokiu metu daugiausia žydi nektarą išskiriančių augalų, tad bitės medų nešti pradėjo vėlokai, tik liepos pradžioje.

REKLAMA

Po to oras lyg ir pagerėjo, gal net bitėms buvo per šiltas, tačiau neliko tiek daug žydinčių augalų. „Dabar laimės nebent tie bitininkai, kurie bites išveš prie raudonų dobilų, viržių“, – pastebi Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ pirmininkas Remigijus Šemeklis, turintis bičių ūkį.

Liepos šiemet beveik nežydėjo. Vieni bitininkai įsitikinę, kad mažalapių liepų pumpurus pakando šalnos, kiti laikosi tokios nuomonės, kad liepos žydi kas penkerius metus. Gausiu liepų medumi buvo galima džiaugtis pernai. Bitininkai paneigia sklandančią nuomonę, kad liepų medus – vertingiausias. „Yra apie 200 medingų augalų, kurių daugumos žmonės net nepažįsta. Iš tikrųjų geriausias ir yra poliflorinis, iš daugelio rūšių žiedų surinktas medus“, – pastebi R. Šemeklis.

REKLAMA
REKLAMA

Kaina tokia pat arba aukštesnė

Ar tokia medonešiui nepalanki vasaros pradžia turės įtakos medaus kainai? „Kaina nekis, bus ta pati kaip pernai arba šiek tiek aukštesnė“, – prognozuoja bitininkas. Didmiesčiuose paprastai medus būna brangesnis, provincijose – pigesnis. Šiaulių regione, pasak bitininkų draugijos pirmininko, medus – vienas iš pigiausių Lietuvoje, mat čia žemės derlingos, auga daug nektaro turinčių augalų, tad bitės prineša nemažai medaus. Miestuose medaus paklausa didesnė, tad ir kaina būna aukštesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuršėnuose šiuo metu puslitrį medaus galima įsigyti už 10 Lt, (1 kg – 14-15 Lt). Tokia kaina buvo ir pernai, tačiau tikroji paaiškės rugsėjį, kai bitininkai matys visą derlių, tad kaina tikriausiai kils. Jeigu lygintume, Kaune medaus kilogramas šiuo metu kainuoja 20 Lt.

Sklandantį mitą, kad bitininkai į medų prideda cukraus, pašnekovas paneigia. Gali būti tik nesubrendęs medus. Medų bitės brandina avilyje, o kartais bitininkai paskuba išsukti nesubrendusį, kuriame būna per daug drėgmės. Jos meduje gali būti ne daugiau kaip 20 procentų. Dabar bitininkai turi įsigiję prietaisus ir namų sąlygomis gali nustatyti drėgmę meduje.

REKLAMA

„Jeigu medus šviežias, tai pakabinus ant šaukštelio ir jį pasukus, medus turi likti ant jo ir palengva tįsti žemyn“, – patarimus, kaip pasirinkti gerą medų dalija bitininkas.

Šviežias išsilaiko šaldytuve

Laikui bėgant medus ima tirštėti. Tai priklauso ir nuo medaus rūšies, ir nuo jo laikymo sąlygų. Greičiausiai medus sukietėja, kai oro temperatūra yra 10-14 laipsnių šilumos. „Jeigu norite, kad medus išliktų kuo ilgiau skystas, laikykite šiltai. Jeigu greitai suvartosite, galima laikyt kambario temperatūroje, tik būtinai uždarytą, o jeigu perkate daugiau, pavyzdžiui, visiems metams, tai patariama laikyti vėsesnėje patalpoje, tarkim rūsyje“, – pataria žinovas.

REKLAMA

Rūsyje laikomas medus turi būti hermetiškai uždarytas, nes jis turi savybę kaupti drėgmę, sugerti kvapus.

Šiaulių bitininkų draugija yra viena didžiausių draugijų Lietuvoje, kuri kasmet vis gausina savo gretas ir dabar jau vienija 170-180 bitininkų. R. Šemeklį džiugina, kad kiekvieną mėnesį draugija priima po vieną jauną žmogų: „Gal jis teturi du avilius, tačiau bitininkyste palaipsniui užsikrečia ir ima plėstis“.

Vien tik iš bičių ūkių Šiaulių regione išgyvena trys ūkininkai, kurie turi ne mažiau kaip šimtą avilių. „Didelių turtų iš bičių nesusikrausi, tačiau išgyventi gali“, – tikina Kuršėnuose bitininkaujantis ūkininkas.

Anksčiau bitininkus ruošdavo technikumai, dabar Aleksandro Stulginskio universitete tik supažindinama su bitininkyste. „Šiais laikais bitininkyste dažniausiai užsiima savamoksliai. Dabar tiek daug informacijos, filmuotos medžiagos apie tai, tereikia praktinių įgūdžių ir meilės bitėms“, – ragina nesibaiminti R. Šemeklis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų