REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros pastotė ir nutrūkę laidai atnešė mirtį

Liepos paskutinįjį pirmadienį Šilalės rajono laukuose, nutrūkus aukštos įtampos linijos laidui, žuvo Nyderlandų Karalystės pilietis ir jo draugė lietuvė, pranešė Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorius LESTO. Tą pačią dieną Šiaulių rajono policijos pareigūnai informavo, kad Meškuičių miestelyje pašaliniam asmeniui bandžius patekti į 10 kV vidutinės įtampos elektros transformatorinę, elektros srovė mirtinai jį traumavo. Dar po kelių dienų Šiaulių mieste, Margių tvenkinyje, žuvo elektros nutrenktas 54-erių metų žvejys.

Sudegė automobilis

Olandijoje septynerius metus gyvenusi Lina (25 m.) su draugu Mišeliu (45 m.) savo automobiliu „Ford Mondeo“ penktadienio vakarą atvyko paviešėti pas Šilalės rajone, Laukuvos seniūnijoje, Gatautiškės kaime gyvenančius tėvus. Aplankyti senelių kartu atsivežė ir Linos penkiametę dukrą Fatimą. Pora planavo Lietuvos kaime praleisti tris savaites, tačiau praleido tik tris dienas.

Jau antroji jų atostogų diena vos nesibaigė nelaime. Tiesa, ne Linai, o jos seseriai Dovilei. Sekmadienį Lina su Mišeliu ir dukra bei Dovilė su vyru dviem automobiliais buvo nuvažiavę į Klaipėdoje vykusią Jūros šventę. Grįžtant namo greitkeliu Klaipėda-Kaunas Lina su Mišeliu važiavo Dovilei iš paskos. Mišelis pastebėjo, kad iš priekyje važiuojančio automobilio rūksta dūmai, ir paskambinęs liepė jiems kuo greičiau sustoti.

REKLAMA
REKLAMA

Šie iššoko, griebė gesintuvą, tačiau mašiną greitai apėmė liepsna. Buvo iškviesti gaisrininkai, bet vis vien iš automobilio liko vien griaučiai. 40 kilometrų nuo Klaipėdos užsiliepsnojęs „Renault Escape“ sekmadienio vakarą tapo judraus eismo greitkelyje trukdžiu – autostradoje susidarė didžiulės automobilių spūstys. Apie jas pranešė visi interneto portalai, vakare parodė ir televizijos. O jau kitą dieną visos televizijos parodė reportažą apie daug didesnę nelaimę, ištikusią šią šeimą.

REKLAMA

Gelbėjo vienas kitą

Kai išgirdo kažką pokšint ir pajuto degėsių kvapą, Mišelis su Lina ir Dovile statė palapinę, kad vaikai karštą vasaros dieną turėtų kur pasislėpti nuo saulės. Abi jaunos moterys puolė už namo į miškelį žiūrėti, kas nutiko. Pamačiusios elektros laidą, kuris buvo nukritęs ant elektrinio piemens, ir aplink išdegusią žolę, Lina su Dovile apsisuko atgal. Dovilė dar iš toli ėmė šaukti, kad reikia kviesti elektrikus. Įsibėgėjusi aukšta mergina stryktelėjo per elektrinio piemenio laidą.

Lina bandė pralisti po apačią ir nugara kliudė laidą. Tuo metu juo jau tekėjo aukštos įtampos elektros srovė, kuri merginą ėmė krėsti. Tai pamatęs jos draugas puolė į pagalbą ir irgi papuolė į elektros pinkles – pats krito ant laidų, jį pradėjo krėsti elektra. Jau beišsilaisvinanti mergina bandė patraukti vyro ranką, ir šį kartą buvo nutrenkta. Atvykę pareigūnai ir medikai porai jau niekuo negalėjo padėti – abu buvo nebegyvi.

REKLAMA
REKLAMA

25 metų mergina buvo palaidota Požerės kaimo kapinėse, o jos draugo palaikai išvežti į Olandiją. Šioje šalyje Lina pragyveno septynerius metus. Ji išmoko anglų ir olandų kalbas, dirbo pardavėja.

Seni stulpai

Tikslias įvykio aplinkybes nustatys pradėtas ikiteisminis tyrimas. LESTO specialistai bendradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais ir tiria šio skaudaus įvykio aplinkybes.

Anot LESTO, 10 kV elektros linijos laidas galėjo nutrūkti dėl neseniai įvykusios žaibo iškrovos ir dėl to pažeisto izoliatoriaus. „Nutrūkęs laidas nukrito ant žolės ir prisilietė prie metalinės tvoros. Du žmonės žuvo, kai jie prisilietė prie laidininku tapusio elektrinio piemens“, – teigiama LESTO pranešime spaudai. Aplinkiniai gyventojai sako, kad jokio žaibo jie nematė, o elektros stulpai toje vietoje nusidėvėję – bet kurią minutę gali nutrūkti laidai ir vėl įvykti nelaimė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Preliminariais duomenimis, nelaimės vieta buvo apie 140 metrų nuo nutrūkusio laido vietos. LESTO bendrovės duomenimis, įrengtas po elektros laidais laidininku tapęs aptvaras, juosiantis ganyklą, buvo įrengtas nesuderinus su LESTO. Bendrovė savo pranešime atkreipia dėmesį, jog elektros tinklų apsaugos zonose be raštiško tuos elektros tinklus eksploatuojančių asmenų sutikimo draudžiama įrengti gyvulių laikymo aikšteles, vielines užtvaras ir metalines tvoras bei vykdyti įvairius kasybos, krovimo bei kitus darbus.

Nelaimių būta

Pastebima, jog, nepaisant įspėjimų, gyventojai nėra linkę derinti įvairių tvorų įrengimo darbų elektros tinklo apsaugos zonoje. LESTO duomenimis, dėl tvorų pastatymo šiemet užfiksuoti 45 elektros tinklų apsaugos pažeidimai ir išrašyta beveik 2000 įspėjimų dėl neteisėto jų įrengimo.

REKLAMA

Elektrinio piemens srovė nėra stipri, tačiau, jei jis įrengtas elektros tinklų apsaugos zonoje, tai nutrūkus elektros linijai elektrinis piemuo gali tapti laidininku. Tai reiškia, jog elektros srovė gali mirtinai traumuoti prie jo prisilietusį žmogų. Tokių nelaimių jau būta.

2011 metų rugpjūtį buvo pranešta, kad Tauragės rajone elektrinis piemuo mirtinai nutrenkė 59-erių vyrą, – ties Gelgaudiškės kaimu jis užlipo ant elektrinio piemens laido ir žuvo.

2007 metų vasarą netoli Telšių esančiame Varnelių kaime savadarbis elektrinis piemuo nukrėtė ketverių metų mergaitę. Piemeniu tekėjo 220 V elektros srovė. Mažylė buvo nuvežta į ligoninę – nuo elektros iškrovos nukentėjusiai mergaitei buvo sutrikusi kraujotaka, vaikas labai išsigando. Anot medikų, pavojingiausia elektros iškrovos trauma – širdies sustojimas.

REKLAMA

Saugojo elektra

Būna dar blogiau, kai kaimo savamoksliai sugalvoja elektrą panaudoti kaip sargą. Prieš kelioliką metų tokį „elektriką“ iš Kazlų Rūdos – Vladą, beje, baigusį Kauno S. Žuko dailės technikumą, Kauno apygardos teismas buvo nuteisęs kalėti aštuonerius metus. Elektriku miestelyje vadintas tada 60-metis vyras, nuo ilgapirščių saugodamas daržoves, šiltnamį apraizgė plikais laidais, kuriais naktimis paleisdavo elektros srovę. Jauna dviejų vaikų motina į šias pinkles pakliuvo vieną naktį. Paryčiais jos kūną be gyvybės ženklų aptiko pats šeimininkas...

Teisme jis savo kaltės nepripažino ir paaiškino aplinkybes, netikėtai jį padariusias nusikaltėliu. Kai pavasarį nusprendė pasistatyti šiltnamį ir išaugintas daržoves parduoti turgavietėje, aplinkiniai kalbėjo, jog nieko gero iš to nebus, esą vagišiai nuraškys agurkus bei pomidorus dar nespėjus tiems užaugti. Tačiau Vladas buvo atkaklus. Rūpestingai prižiūrimi agurkai, pomidorai, pipirai greitai stiebėsi į viršų ir žadėjo gausų derlių. Nors į šiltnamyje augusias daržoves niekas nesikėsino, po nakties Vladas rasdavo išrautus lauke augusius svogūnus. Vyriškis prisiminė būdą, kartą padėjusį jam apsaugoti kolektyvinio sodo gėrybes. Tada savo sodą jis apraizgė neizoliuotais laidais, kuriais paleisdavo elektros srovę. Ir esą per 13 metų nebuvo nuraškytas nė vienas obuolys. Lygiai taip pat vyriškis pasielgė ir dabar – šiltnamį apraizgė tokiais pat neizoliuotais laidais. Naktimis, maždaug nuo vidurnakčio, laidą įjungdavo į elektros tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turėjau vienintelį tikslą – kad vagį, bandantį įlįsti į šiltnamį, elektra gerai pakratytų, kad sukeltų baimę, – tikino teisiamasis. – Sėlinti prie atokiai, sklypo pakraštyje, pastatyto šiltnamio galėjo tiktai žmonės, turintys blogų kėslų“. Vyriškis tikino apie šį savo įtaisą įspėjęs tiktai „savo bobutę“. Į klausimą, kodėl nepastatė kokio nors ženklo apie gresiantį pavojų, teisiamasis atsakė, jog jo naktį niekas nebūtų pastebėjęs.

Parūpo agurkai

„Tragedija prie mano šiltnamio įvyko ne dėl to, kad vieniša motina norėjo pasiagurkauti iš bado“, – įsitikinęs Vladas.

Tą lemtingąją naktį Jūratė, jos draugė Oksana bei jų pažįstamas Edgaras išėjo į miestelį. Trijulė pritrūko alkoholio, tačiau puikiai žinojo, kur galima jo gauti. Moterys, išsirengusios ieškoti pilstuko, pasiėmė kibirą. Kompanija išsiskyrė prie Vlado globojamos senutės namų.

REKLAMA

Sugėrovas nulingavo į vadinamąjį tašką, o draugės įslinko į namo kiemą. Jūratė ėjo pirmoji. Po akimirkos Oksana tamsoje išgirdo aiktelėjimą. Ji pamatė, kad Jūratė keistai suglebo. Oksana čiupo draugę, tačiau ją ėmė purtyti elektros srovė. Moteris sugebėjo atsiplėšti nuo mirtiną smūgį patyrusios draugės.

Klykdama ji nubėgo pas pilstuko pardavėjus, kur buvo sugėrovas. „Krato, reikia replių“, – paklaikusi rėkė moteris. Apspangę „taško“ šeimininkai ir klientai nieko nesuprato, todėl į rėkiančią neblaivią moterį nekreipė dėmesio.

Oksana į nelaimės vietą išsitempė Edgarą. Jie aptiko prie šiltnamio gulinčią Jūratę. Supratę, jog įvyko nelaimė, sugėrovai mėgino šauktis pagalbos.

REKLAMA

Oksana paskambino į policiją. Pareigūnai į neblaivios ir gerokai susijaudinusios moters kalbas nereagavo – pranešimo neregistravo ir niekur nevažiavo. Kriminalistai į nelaimės vietą atvyko po kelių valandų – paryčiais, kai negyvą moterį prie šiltnamio rado pats tragedijos kaltininkas. Jis atsikėlė pusę penkių ir išjungęs elektros srovę vėl atsigulė. Į lauką išėjo tiktai už poros valandų. Tada ir pastebėjo prie šiltnamio gulinčią negyvą moterį.

Nutrenkė šunį

Panašių atsitikimų būta ne tik Lietuvoje. Kroatijoje į ligoninę pateko Velso gyventojas, kurio vedžiotas šuo nusišlapino ant tvoros, pajungtos prie aukštos įtampos elektros srovės – ją kaimynas pasistatė kaip apsaugą nuo įsilaužėlių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatę Nelą vedęs ir į jos gimtinę gyventi persikraustęs jūreivis Malkolmas Džounsas vedžiojo juodą mišrūną Medo, kuris stabtelėjo prie tvoros nusišlapinti ir buvo nutrenktas elektros srovės. 57 metų vyras pamanė, kad šuo pargriuvo dėl širdies priepuolio ir pamėgino jį paliesti, tačiau pats tikrąja to žodžio prasme buvo išverstas iš koto.

„Kiekvieną dieną vedžioju Medo tuo pačiu laiku, ir kai priėjome prie kaimyno namo, jis sustojo nusilengvinti ir staiga pradėjo inkšti, o paskui pargriuvo, – pasakojo vyras. – Aš ištiesiau ranką jį paglostyti ir pažiūrėti, kas atsitiko, ir buvau išverstas iš kojų, nes per mane tiesiai ant drėgnos žolės pratekėjo srovė. Baigėsi tuo, kad atsidūriau ligoninėje, smūgis manęs vos neužmušė. Smūgis buvo toks stiprus, kad kaskart, kai apie jį pagalvoju, pradedu drebėti“.

REKLAMA

Kaimynas teigia elektrine tvora apsitvėręs po kelių rajone įvykdytų įsilaužimų. „Esu laimingas, kad likau gyvas ir ketinu šią dieną kasmet švęsti kaip antrąjį savo gimtadienį. Kurį laiką turėjau problemų dėl širdies ir stebuklas, kad toks (elektros) smūgis manęs neužmušė“, – sakė aštuonerius metus Kroatijoje gyvenantis jūrininkas M. Džounsas.

Laužėsi į pastotę?

Vėl grįžkime į Lietuvą ir pažiūrėkime į kitus tos pačios dienos, kai įvyko nelaimė Šilalės rajone, LESTO ir policijos pranešimus.

Šiaulių rajono policijos pareigūnai informavo, kad Meškuičių miestelyje pašaliniam asmeniui bandžius patekti į 10 kV vidutinės įtampos elektros transformatorinę, elektros srovė mirtinai jį traumavo. Dėl šio įvykio policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA

LESTO duomenimis, šiemet tai pirmas atvejis, kai neleistinas elgesys su elektros tinklo įrenginiais lėmė žmogaus mirtį. Pernai tokių įvykių iš viso buvo 2, jų metu žuvo 2 asmenys.

Kaip žuvo Nerijus P., nematė niekas. Apie netoli namų įvykusią tragediją pranešė negyvą sūnų radusi motina. Ji pareigūnams sakė, kad sklindančius dūmus pamatęs sūnus ėjo pažiūrėti, ar nekilo gaisras. Tada ji išgirdo kažkokį pokštelėjimą ir nuskubėjo pažiūrėti, kas nutiko. Bendrovės LESTO atstovams ši versija pasirodė mažai tikėtina – nebuvo jokių gaisro požymių. Jie labiau linkę manyti, kad jaunuolis kėsinosi iš elektros pastotės išleisti alyvą. Ją kaimiečiai naudoja vietoj degalų traktoriams, kitai žemės ūkio technikai.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai LESTO išplatino tokį pranešimą pasipiktino Nerijaus artimieji. Jie patvirtino savo versiją, kad vaikinas laužtuvu norėjo atidaryti transformatorinę, kad galėtų ant ugnies užmesti skudurus. Pamačiusi nutrenktą sūnų motina iškart paskambino medikams ir pagal jų nurodymus 40 minučių bandė jį gaivint. Tačiau atvykę medikai konstatavo jaunuolio mirtį.

Beje, paskutinę liepos dieną Šiaulių rajono Meškučių miestelyje nuosavo namo kieme, automobilyje „Opel Frontera“, rastas, manoma kad nusišovęs Nerijaus dėdė. Šalia rastas ir paimtas legaliai laikomas medžioklinis šautuvas. Vagia alyvą

LESTO Prevencijos ir kontrolės skyriaus vadovo Vidmanto Bruzgio teigimu, šis tragiškas įvykis Šiaulių rajone byloja, kad vis atsiranda asmenų, kurie nepaisydami didžiulės grėsmės, ryžtasi įsibrauti į bendrovei priklausančius užrakintus įrenginius, pažymėtus specialiais ženklais apie keliamą pavojų gyvybei.

„Mums kelia didelį nerimą šie faktai – kad gyventojai nepaiso mūsų perspėjimų, įspėjamųjų ženklų, apsaugos priemonių ir rizikuoja savo gyvybe bei aplinkinių gyventojų saugumu. Nuolat primename gyventojams, kad neatsargus elgesys ar bandymai savavališkai įsibrauti į elektros tinklo įrenginius kelia grėsmę jų gyvybei, kad gauti litai už kelis kilogramus spalvoto metalo neverti minėtų pasekmių“, – sako V. Bruzgys.

REKLAMA

Pasak V. Bruzgio, daugiausia pastangų LESTO deda užkirsti kelią transformatorių aušinimo alyvos vagystėms – nuolat vykdomi patikrinimai, transformatorinėse diegiamos apsaugos sistemos, pilama modifikuota aušinimo alyva, kuri netinkama degimo procesams. LESTO, kovodama su vagystėmis, bendradarbiauja su teisėsaugos institucijomis, kitomis infrastruktūrą valdančiomis įmonėmis, seniūnijomis, vietos bendruomenėmis.

Užkabino laidus

Rugpjūčio 1-osios rytą Šiaulių mieste esančiame Margių tvenkinyje žuvo elektros iškrovos pakirstas vyras. Manoma, kad jo metamas valas užsikabino už virš tvenkinio einančių aukštos įtampos elektros laidų. Netoliese, iš kitos valties žvejojęs giminaitis išgirdo tokį garsą, tarsi būtų šaudę fejerverkai. Atplaukęs prie giminaičio, vyras pamatė jį plūduriuojantį vandenyje ir suplėšytą šio guminę valtį.

Žvejys bandė įkelti nelaimėlį į savo valtį, tačiau nesėkmingai, todėl tiesiog vandeniu partempė jį į krantą ir iškvietė pagalbą. Į įvykio vietą atskubėję medikai konstatavo žvejo mirtį.

Beveik keturių metrų aukštyje esantys aukštos įtampos skirstymo laidai driekiasi virš viso tvenkinio. Specialistai sako, kad prie laidų esą net nereikia prisiliesti – užtenka to, kad meškerės valas atsidurtų apie metrą nuo laidų ir nelaimė gali įvykti.

REKLAMA

Panaši nelaimė šiemet buvo atsitikusi pavasarį Ukmergės rajone Mūšos tvenkinyje. Užmetant meškerę iš guminės valties valas užkliuvo už aukštos įtampos laidų. Abu valtyje buvę vyrai krito be sąmonės, o prakiurusi valtis ėmė grimsti. Laimė, kad tai pastebėjo netoliese žvejojęs Ukmergės rajono policijos komisariato Viešosios policijos Kelių poskyrio specialistu dirbantis Alius Rasimavičius ir jo tėvas Vladas. Vyrai iškvietė specialiąsias tarnybas, o patys puolė gelbėti nelaimės ištiktų žvejų. Sunkiai sužaloti vyrai buvo perduoti medikams.

Tik faktai:

Elektros skirstymo bendrovė LESTO primena, jog pastebėjus apgadintus ar nutrūkusius elektros laidus, būtina nedelsiant apie tai pranešti LESTO telefonu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Bendrovė informuoja, jog pastaruoju metu vyraujantys karšti orai ir vykstančios audros turi įtakos elektros tinklų būklei.

LESTO kviečia Lietuvos seniūnus ir vietos bendruomenių vadovus aktyviai informuoti gyventojus apie galimas su elektra susijusias grėsmes.

Pasak LESTO generalinio direktoriaus pavaduotojo Virgilijaus Žukausko, LESTO imasi visų įmanomų prevencinių ir edukacinių priemonių, siekiant gyventojus įspėti apie gresiančius pavojus prie nutrūkusių elektros laidų.

„Mūsų vykdomi prevenciniai veiksmai leido pasiekti, kad nelaimingų atvejų sumažėtų, tačiau net ir vienas nelaimingas atvejis yra labai skausmingas. Atkreipiame dėmesį, jog pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą, jokiu būdu negalima jo liesti, net priartėti arčiau jo kaip 8 metrai. Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei“ , – sako V. Žukauskas.

REKLAMA

Jei ant automobilio nukrito nutrūkęs elektros linijos laidas, reikia iššokti abiem kojomis neliečiant automobilio – kad nebūtų sukurta grandinė ir nepatirtumėte elektros smūgio. Lygiai taip, jei ant šlapios žolės būtų nukritusių nutrauktų elektros linijų laidų ir yra elektros poveikio galimybė – reikia eiti itin smulkiais žingsneliais, laikant koją prie kojos arba šokinėti – kad nebūtų galimybės susidaryti elektros grandinei.

Petras KURMELIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų