REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Salomėja Pranaitienė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Nors Lietuvoje galvijų ir avių per pastaruosius metus kiek pagausėjo, tačiau ne tiek, kiek tikėtasi. Be to, dėl afrikinio kiaulių maro kai kuriuose rajonuose tenka atsisakyti auginti kiaules. Tokie ūkiai skatinami pereiti prie kitos veiklos, auginti galvijus, avis.

REKLAMA
REKLAMA

Kalvotos Utenos rajono Užpalių seniūnijos žemės ne itin dosnios javams ir kitiems pasėliams. Užtat ganyklose gausu galvijų ir avių, seniūnijoje auginama trečdalis viso rajono gyvulių.

REKLAMA

Broliai Virginijus ir Eugenijus Keraminai ūkininkauja per 20 metų. Virginijus turi ekologinį 500 mėsinių avių ūkį, neseniai įsigijo ir galvijų, kad turėtų ką parduoti ištisus metus.

Abu broliai verčiasi savo jėgomis, darbuotojų nesamdo. Virginijus sako, kad nemaža paspirtis buvo gauta parama avininkystės ūkiui modernizuoti.

Avininkystėje ganymas brangus – daug kainuoja ganymo įranga, tvoros... Taip pat kirpimas užima nemažai laiko. Vieną kirpimo mašiną nusipirkom už 4 tūkst. litų, kitą – 2 tūkst. litų, o elektrinis piemuo kainavo 10 tūkst. litų“, – išlaidas skaičiuoja Virginijus.

REKLAMA
REKLAMA

Jo brolis Eugenijus mėsai augina beveik pusšimtį galvijų. Treti metai Eugenijus – Užpalių seniūnas, džiaugiasi, kad seniūnija laiko trečdalį Utenos rajono gyvulių.

„Nori sūnus tą dalyką plėsti, tai jam ūkį perduodu. Per pastaruosius kelerius metus – 8–9 jauni ūkininkai. Senųjų ūkininkų atžalos perka fermas, steigia ūkius“, – teigia Eugenijus.

Pasak ūkininko, perdirbėjai pastarąją savaitę už mėsinius galvijus siūlo gerokai mažiaum, nei anksčiau – vos po 4,2 lito už kilogramą gyvo svorio. Ūkininkas viliasi, kad kainos pakils ir galvijai nebus nuostolingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skatina vietoj kiaulių imtis kitos veiklos

Dėl afrikinio kiaulių maro Utenos rajone daug kam tenka atsisakyti kiaulių .Tokie ūkiai skatinami pereiti prie kitos veiklos, auginti galvijus, avis.

Užsiimantys gyvulininkyste kiaulių maro buferinėje zonoje iki rugpjūčio pabaigos gali teikti paraiškas paramai gauti.

„Vienas pareiškėjas gali pretenduoti į paramą iki 1 mln. 300 tūkst. litų. Ūkininkai, žemės ūkio bendrovės, kooperatyvai gali prašyti paramos technikai, įrangai, statybai, rekonstrukcijai bei kitoms išlaidoms, susijusioms su valdos infrastruktūros pagerinimu“, – informuoja Žemės ūkio ministerijos vyriausiasis specialistas Jonas Pupius.

Nuo rugsėjo bus renkamos paraiškos iš visos Lietuvos jaunųjų ūkininkų įsikūrimui bei smulkių ūkių plėtrai remti. Pasak ministerijos atstovo, skatinant gyvulininkystę, ateity iš paramos lėšų bus galima įsigyti ir veislinių gyvulių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų