REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Geriau turėti mažesnę dalį didelės įmonės nei didelę dalį mažos ir nestabilios“, – sako prieš dvejus metus grįžęs ir su draugais verslą įkūręs Tomas Vonžodas.

„Geriau turėti mažesnę dalį didelės įmonės nei didelę dalį mažos ir nestabilios“, – sako prieš dvejus metus grįžęs ir su draugais verslą įkūręs Tomas Vonžodas.

REKLAMA

Studijuojant Danijoje jaunuoliui ir dar dviem jo draugams kilo idėja Lietuvoje įkurti maisto užsakymo į namus platformą. „Patys gyvenome Danijoje, naudojomės tokia sistema, nes buvo sunku pasakyti savo gyvenamosios vietos adresą. Niekada neišeidavo iš karto ištarti taip, kad tave teisingai suprastų“, – teigia „Lėkštė.lt“ vadovas T. Vonžodas.

Į Lietuvą grįžo kurti verslo

Jaunuoliai, baigę studijas Danijoje, svarstė, ką toliau veikti gyvenime: tęsti studijas, ieškotis darbo ar kurti savo verslą. Galiausiai visi kartu nusprendė, kad kurs savo verslą Lietuvoje. „Pamatėme, kad Lietuvoje tokio verslo nėra, pradėjome domėtis, ar būtų patrauklu restoranams ir ar patrauklu klientams. Iš abiejų pusių matėme, kad yra potencialo ir palaikymo, tad nusprendėme imtis kitų žingsnių“, – pasakoja pašnekovas.

Sunkiausiu etapu verslo link T. Vonžodas įvardija partnerystės sutarties pasirašymą su Danijos bendrove, kuri užsiėmė šiuo verslu: „Buvo gana sunku susitarti, nes mes buvome pirmieji, kurie pasiūlėme jiems tapti partneriais. Taip pat jie turėjo nelabai gerą nuomonę apie lietuvius dėl to, ką apie mūsų tautiečius kalbėjo žiniasklaida.“ Verslininkas priduria, jog sutarties derinimas truko daugiau nei tris mėnesius, jis ne kartą buvo susitikęs su būsimais partneriais, kad įgytų jų pasitikėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas tikina, kad visos pastangos atsipirko ir kad tai buvo vienas geriausių jų sprendimų: „Gavome investiciją, visą know-how žinių bagažą, programines sistemas, sutaupėme daug laiko ir resursų pasirinkę šį kelią.“ Verslininkas teigia, jog bendra investicijų į „Lėkštė.lt“ platformą vertė siekia 2,5 mln. litų, priskiriant ne tik pinigines investicijas. Taip pat priduria, jog patiems tokių didelių investicijų įdėti nereikėjo, ir džiaugiasi, kad nors danai ir tapo įmonės akcininkais, kontrolinį akcijų paketą pavyko išlaikyti Lietuvoje.

REKLAMA

Nieko nekeistų

Paklaustas, kaip elgtųsi galėdamas grįžti dvejais metais atgal, prieš tampant partneriais su danais, jis nedvejodamas atsako, kad taip pat. „Tokį pat sprendimą priimčiau dar kartą ir norintiems pradėti verslą, kuriam reikia didesnių investicijų, patarčiau ieškoti analogiško projekto užsienyje, bandyti rasti susitarimą, išsiversti projektą ir pritaikyti Lietuvos rinkai. Taip galima sutaupyti daug laiko, resursų, galbūt gauti investiciją. Geriau turėti mažesnę dalį didelės įmonės nei didelę dalį mažos ir nestabilios“, – teigia T. Vonžodas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu „Lėkštė.lt“ jungia 70 restoranų ir jų paslaugomis jau pasinaudojo daugiau nei 75 tūkst. klientų. „Nors ir turime 70 restoranų vienoje platformoje, kurioje žmonės gali užsisakyti maisto į namus ir stebėti vykdymo procesą, tai nereiškia, kad mes dirbame su visomis kavinėmis ar restoranais, kurie nori prisijungti prie mūsų. Mes restoranus labai griežtai atsirenkame, mes rūpinamės, kokį maistą gauna žmonės. Mūsų tikslas – kokybė ir klientų šypsenos“, – teigia pašnekovas.

Verslumo projektai

Verslininkas pasakoja, kad šiuo metu vysto veiklą trijuose didžiausiuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau plečiasi ir į kitas Baltijos šalis. „Jau vienerius metus vystome verslą Latvijos sostinėje Rygoje. Praėjusią savaitę įregistravome naują įmonę Estijoje – jau šiais metais Talino gyventojai maisto į namus galės užsisakyti per mūsų platformą“, – sako „Lėkštė.lt“ vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. Vonžodas priduria, kad viso to galbūt nebūtų be projektų, kuriuose teko dalyvauti. „Pradžioje mums labai padėjo dalyvavimas įvairiuose verslumo projektuose, tokiuose kaip „Verslauk!“. Per tai gavome daug viešumo ir pirmąjį pusmetį rezultatai buvo įspūdingi. Vėliau LOGIN 2014 apdovanojimuose buvome pripažinti kaip geriausias elektroninės komercijos projektas Lietuvoje. Didžiausia nauda dalyvaujant tokiuose renginiuose yra pažintys su bendraminčiais, įvairiais lektoriais – su jais gali pasidalyti idėjomis ir išgirsti ne tik pagyrų, bet ir argumentuotos kritikos, kuri labai padeda versle. Tikrai patariu norintiems pradėti verslą dalyvauti konkursuose, tačiau derėtų nepamiršti, kad reikia kurti verslą ir uždirbti pinigus, o ne būti konkursų gražuole“, – apibendrina verslininkas T. Vonžodas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų