REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos ir Lenkijos Parlamentinės Asamblėjos (PA) sutikimas turėtų vykti spalį Varšuvoje, sako Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkas Gediminas Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš esmės, nepaisant įvairių keistų Valstybinės lietuvių kalbos komisijos sprendimų, kuriuos sunku buvo paaiškinti, sutarėme, kad rengsime Asamblėją spalio mėnesį. Dabar Lenkijos eilė, tad Asamblėja vyks Varšuvoje“, - BNS sakė G.Kirkilas.

REKLAMA

Šią savaitę su vizitu Lenkijoje viešėjęs G.Kirkilas tvirtino, jog sutarti dėl anksčiau sustojusio Parlamentinės Asamblėjos darbo nebuvo lengva.

„Jie buvo nustebę dėl tokio (VLKK - BNS) sprendimo, aš paaiškinau, kokia pas mus procedūra. Nelengva buvo, juo labiau, kad Lenkijoje dabar daug pasikeitimų, keičiasi Vyriausybė, vyksta daug diskusijų, mano partneriai vis vaikščiojo į koalicijos pasitarimus, ir rinkimų kampanija jau prasidėjusi“, - kalbėjo G.Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė lietuvių kalbos komisija rugsėjo mėnesį paskelbė remianti originalią pavardžių rašybą dokumentuose užsieniečių sutuoktiniams, bet ne Lietuvos lenkams.

Savo paskelbtoje išvadoje parlamente svarstomam projektui dėl pavardžių rašybos liberalizavimo VLKK pasiūlė, kad asmens dokumentuose nelietuviškais rašmenimis galėtų būti užrašomos Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių ir sutuoktinio užsieniečio pavardę priėmusių Lietuvos piliečių pavardės. Kitais atvejais komisija siūlo išlaikyti „pagrindinį principą rašyti lietuviškais rašmenimis pagal tarimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva jau seniai prašo, kad Lietuvos lenkų pavardės galėtų būti rašomos lenkiškais rašmenimis. Šis klausimas nuolat iškyla ir Lietuvos - Lenkijos dvišaliuose santykiuose.

Pasak G.Kirkilo, dvišalių santykių tarpvalstybinės sutarties vykdymas bus pagrindinė Lietuvos ir Lenkijos PA tema, taip pat šalių bendradarbiavimo su Ukraina klausimas. Kalbėdamas apie dvišalius Lietuvos ir Lenkijos santykius G.Kirkilas pažymėjo, kad iki Asamblėjos „būtų gerai prieš tai išspręsti kai kuriuos klausimus“.

REKLAMA

Po VLKK išvados G.Kirkilas sakė, jog dėl tautinių mažumų pavardžių rašybos bus dar kartą kreipiamasi į komisiją. G.Kirkilo teigimu, savo ankstesnėje užklausoje Seimas nesuformulavo aiškaus klausimo dėl galimybės tautinių mažumų atstovams rašyti pavardes originalia rašyba.

Lietuvos ir Lenkijos parlamentų PA tikėtasi surengti dar šių metų pavasarį, sausį net buvo suderinta posėdžio darbotvarkė, bet jos tiksli data vis nebuvo paskiriama.

Lenkijos pusė sako Lietuvą nevykdant draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties, kurią 1994 metų balandžio 26 dieną pasirašė prezidentai Algirdas Brazauskas ir Lechas Walęsa (Lechas Valensa).“

REKLAMA

Šia sutartimi abi šalys įsipareigojo leisti tautinių mažumų atstovams „vartoti savo vardus ir pavardes pagal tautinės mažumos kalbos skambesį“ ir numatė, kad detalios pavardžių rašymo normos bus nustatytos specialioje sutartyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų