REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu vis dažniau kalbama apie netinkamą arklių auginimą. Pastebima, kad kumelės kumeliukus dažniausiai atsiveda be žmonių pagalbos ganyklose, kuriose jie su arklių banda gyvena metus ar net ilgiau. Po tiek laiko laukiniais tapusius kumeliukus šeimininkai parsigina iš ganyklų ir pradeda juos treniruoti bei auklėti. Taip elgiantis žalojama jų sveikata ir ypač psichika. Neretai nukenčia ir žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu daryti atranką

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Neužkrečiamųjų ligų katedros vedėjas prof. dr. Audrius Kučinskas sakė, kad per pirmas dienas kumeliukas turi sustiprėti. Pasak mokslininko, pastebėta, kad nuo atvedimo be priežiūros užaugusių arklių psichika dažnai būna sužalota. Be to, jie gali būti patyrę traumų ar turėti genetinių problemų, kurios išryškėja tik arkliui pradėjus rimtai sportuoti. „Norint, kad kumeliukas būtų sveikas, pirmiausiai turi būti sveiki jo tėvai. Svarbu pasidomėti gyvūnų genealogija, išsiaiškinti, ar vienas iš tėvų neserga paveldimomis ligomis. Nesveikos kumelės turi būti brokuojamos, o eržilai – kastruojami“, – priminė LSMU Veterinarijos akademijos Neužkrečiamųjų ligų katedros vedėjas.

REKLAMA

Mokslininkas pridūrė, kad dažnai kumeliukai paveldi sąnarių ligas, kvėpavimo sistemos sutrikimus, polinkį sirgti nepagydomomis kvėpavimo takų ir kitomis ligomis. Dr. A.Kučinskas pabrėžė, kad augintojai ypač daug dėmesio turi skirti kumeliukams. Todėl pirmomis gyvenimo valandomis reikia stebėti, kumelė kumeliuką prisileidžia, ar jis pasimaitino, ar per 4–8 valandas pasišlapino ir išsituštino. „Pirmomis dienomis svarbu stebėti bambagyslės žaizdelę, ją dezinfekuoti chlorheksidino tirpalu suvilgytu vatos tamponėliu (vengti stiprios koncentracijos jodo tirpalo).

REKLAMA
REKLAMA

Bambagyslė neturi būti patinusi ar stipriai padidėjusi ir skausminga prisilietus“, – sakė mokslininkas. Skystos konsistencijos išmatos ir skausmingas pilvas yra rimtos ligos požymiai. Sveikas kumeliukas nebūna patinęs ir nešlubuoja. Todėl tai pastebėję, augintojai privalo konsultuotis su veterinaru. „Kumeliuką būtina nuolat stebėti, sukurti jam kuo saugiausią aplinką. Kumelę stambiaisiais ir koncentruotaisiais pašarais reikia šerti taip, kad kumeliukas nesusižeistų į garde ar ganykloje stovinčius kibirus, lovius, šėryklas ir t. t. Geriamasis vanduo turi būti pasiekiamas ir kumelei, ir kumeliukui, o vandens rezervuaras – negilus“, – pasakojo mokslininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuolatinė priežiūra

Ukmergės rajono Augustinų dvaro žirgyno administratorė Eglė Giedraitytė sakė, kad, norėdami užauginti sveikus arklius, jie nuolat juos prižiūri, prireikus visada suteikia pagalbą. „Šiais metais sulaukėme šešių kumeliukų, netrukus pasaulį išvys ir septintas. Tai bus mišrūnas. Ristūnai kumeliukai paprastai atvedami pavasarį“, – pridūrė Eglė. Pernai žirgyną papildė tik trys jaunikliai, ankstesniais metais – 12 ir 14 kumeliukų. Žirgyno administratorė pasakojo, kad kumeliukui nuo pat atvedimo stebimi, prie žmogaus pratinami jau antrą dieną, o po kelių dienų vedami į lauką. „Jei matome, kad kumeliukas silpnesnis, turi sveikatos problemų, duodame specialių vitaminų. Tačiau jei jis sveiki, žindo kumelę, papildomai nieko skirti nereikia“, – pridūrė Eglė.

REKLAMA

Pasak E.Giedraitytės, po 1,5–2 mėnesių kumeliukai išleidžiami į pievą ir ten paliekami iki atskyrimo nuo motinos, t. y. iki 6 mėnesių amžiaus. „Gyvuliai pripratę gyventi bandoje, todėl tam, kad kumeliukams nesukeltume didelio streso, juos atskiriame po kelis“, – pasakojo žirgyno administratorė.

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos gyvulininkystės specialistas Vytas Gudaitis sakė, kad pagrindinis kumeliukų pašaras iki atjunkymo – kumelės pienas. Šis laikotarpis labai svarbus, nes gyvulys turi priprasti ir prie pagrindinio pašaro – žolės, šieno. Tuomet atjunkymas jiems nesukelia didelio streso. „Žinoma, būtų labai gerai, kad kumeliukai pratintųsi prie kombinuotojo pašaro. Tai – labai naudinga jiems“, – pridūrė V.Gudaitis.

REKLAMA

Pasak gyvulininkystės specialisto, kumeliukai atjunkomi 4–6 mėnesių amžiaus. Tada reikia sudaryti tokį racioną, kad augantis gyvulys gautų reikiamą kiekį energijos, baltymų, mikro- ir makroelementų bei kitų medžiagų. Nuo kumeliukų mitybos priklauso jų sveikatingumas, imunitetas, išsivystymas ir t. t. Kumeliukams turi būti užtikrintas laisvas priėjimas prie vandens, jis turi būti švarus ir nešaltas. „Ir jaunikliai, ir suaugę arkliai yra labai jautrūs šaltam vandeniui“, – priminė V.Gudaitis.

Įvairūs patarimai

LSMU Veterinarijos akademijos Neužkrečiamųjų ligų katedros vedėjas rekomendavo augintojams iki 1 metų kumeliukams kas mėnesį duoti preparatų nuo kirminų. „Vaistus nuo kirminų reikia pradėti duoti nuo 3–4 savaičių. Dėl dehelmintizacijos tvarkaraščio ir skiriamo preparato augintojai turi konsultuotis su veterinaru. Vyrauja daug dviprasmiškų nuomonių, kad tokia dažna dehelmintizacija kenkia ar net veikia toksiškai, bet naujausių tyrimų duomenimis įrodyta, jog dehelmintizacija kas mėnesį būtina“, – pabrėžė profesorius. Pasak dr. A.Kučinsko, labiausiai ginčytina tema – vakcinacija. „Visi sutinka, kad kumeliukas pirmą imunitetą įgyja su kumelės pienu pirmomis savo gyvenimo valandomis. O ankstyva vakcinacija gali sutrikdyti kumeliuko imunitetą. Paprastai kumeliukas yra visiškai apsaugotas iki 2 mėnesių. Todėl idealiausia, kai kumelė yra skiepijama likus mėnesiui iki kumeliavimosi. Tada kumeliukas gali būti skiepijamas tik 2 mėnesių amžiaus veterinaru“, – sakė dr. A.Kučinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkas pabrėžė, kad ankstyvo amžiaus kumeliukas turi būti pratinamas prie žmogaus rankų. Teigiama, kad tada gyvūnas būna nuolankesnis žmogui. „Tik ką atvestiems kumeliukams labai svarbu imprintingas (gyvūnų ankstyvojo treniravimo forma, kai per trumpą laiką smegenyse užfiksuojami svarbių objektų vaizdai ir su jais susijusios elgesio reakcijos). Todėl augintojams būtina nepamiršti ankstyvojo bendravimo su kumeliuku tam, kad jis pripažintų žmogų, nebijotų jo rankų, aplinkos, elementariausių dalykų“, – sakė LSMU Veterinarijos akademijos Neužkrečiamųjų ligų katedros vedėjas. Augintojams primenama, kad pirmomis gyvenimo valandomis kumeliukas turi susipažinti su žmogumi, būti glostomas, teisingai laikomas, o ne gaudomas po gardą ar išgąsdintas. Jau pirmomis valandomis naudinga kumeliukui matuoti temperatūrą, pasiklausyti širdies trinksnių ir treniruojant kumeliuką, ir atliekant pirminę apžiūrą.

Jolita Žurauskienė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų