REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieniša motina, žmonės, kurie buvo susituokę ir anksčiau, poros, kurios gyveno drauge „nuodėmėje“, buvo popiežiaus Pranciškaus sutuokti per tabu laužančią sekmadienio ceremoniją Vatikane.

REKLAMA
REKLAMA

Pranciškus paprašė galimybės sutuokti 40 žmonių iš skirtingų socialinių grupių, kurie realistiškai atstovautų šiuolaikinėms poroms, ir tai yra dar vienas jo popiežiavimo atvirumo signalas.

REKLAMA

Tad iš viso Šv.Petro bazilikoje sekmadienį nuaidėjo keturiasdešimt „Si“ (it. „Taip“) – popiežius Pranciškus sutuokė 20 porų.

Savo homilijoje Pranciškus šeimas lygino su „plytomis, iš kurių pastatyta visuomenė“ ir pažymėjo, kad santuoka yra „tikras gyvenimas, ne koks televizijos šou“.

Santuoka „nėra lengvas kelias, kartais tai vaidinga kelionė, bet toks gyvenimas“, įvairaus amžiaus poroms sakė popiežius, jaunavedžiams ir jų artimiesiems susirinkus į iškilmingą, dvi valandas trukusią ceremoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Pranciškus pasakė poroms tikėtis konfliktų, bet patikino, kad Jėzaus meilė padės jiems, kai žemiška meilė išblės.

„Normalu, kad poros ginčijasi. Taip visuomet būna, bet neužbaikite dienos nesusitaikę, pakanka net mažo gesto“, – sakė pontifikas, kuris per ceremoniją vietoje įprasto balto drabužio vilkėjo raudoną.

Viena jo sutuoktų porų yra dukterį iš ankstesnio ryšio turinti Gabriella (Gabriela) ir jos partneris Guido (Gvidas), kurio ankstesnę santuoką Bažnyčia anuliavo.

Vatikanas nesantuokinius lytinius santykius laiko nuodėme, bet Pranciškus pabrėžia, kad Bažnyčia turėtų būti atleidžianti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Popiežiai labai retai tuokia poras – praėjusį kartą toks atvejis buvo 2000 metais.

Praėjusį kartą, 2000 metais, santuokos sakramentą suteikęs popiežius yra velionis Jonas Paulius II, o dar anksčiau toks atvejis buvo 1994-aisiais.

Šio sekmadienio ceremonija buvo surengta trys savaitės prieš tai, kai svarbus Katalikų Bažnyčios sinodas aptars daug nesutarimų keliančius santuokos, skyrybų ir apvaisinimo klausimus.

Bažnyčia neleidžia išsiskyrusiems ir vėl susituokusiems žmonėms priimti Komunijos ir šis draudimas bus viena svarbiausių debatų temų. Didelių nesutarimų šiuo klausimu Bažnyčios viduje sprendimas laikomas svarbiu Pranciškaus lyderystės išbandymu.

REKLAMA

Praėjusį sausį Pranciškus Siksto koplyčioje pakrikštijo vienišos motinos vaiką, drauge su dukterimi poros, kuri nebuvo susituokusi bažnyčioje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų