REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Drąsos kelias“ prieš Lietuvos teisėsaugą: esate netoli 9-ojo nuopuolio rato

P. Gylys: aš bijau dėl mergaitės gyvybės (papildyta 12:45)

Ketvirtadienį Seime buvo prisiminti kelerių metų senumo įvykiai Klonio gatvėje Garliavoje. Juos priminė „Drąsos kelio“ partijos frakcijos parlamente nariai ir įvykių, kai kuriuos iš jų ir atvedusių į politiką, dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA

V. Matulevičius: jei pedofilijos nebuvo, nebuvo ir motyvo žudyti

„Teisingumo ratas sukasi toliau, garsiojoje pedofilijos istorijoje vienų nėra gyvų, kiti pasitraukė į tolimus kraštus, liko tik pagyvenę žmonės, tai teisingumo mašina atsisuko prieš Laimutę ir Vytautą Kedžius“, – kalbėjo Seimo narys Vytautas Matulevičius ir priminė, kad dabar Neringos Venckienės ir Drąsiaus Kedžio tėvams tenka minti teismų slenksčius, o jų galimybės naudotis savo turtu ir judėti yra apribotos.

REKLAMA

Susiklosčiusią padėtį V. Matulevičius palygino su sovietmečiu. „Sovietiniais laikais irgi būdavo žmonių, kuriuos vadindavo teisybės ieškotojais, (…) dažniausiai tas teisių gynimas pasibaigdavo tuo, kad jie patys iš nukentėjusių buvo paverčiami nusikaltėliais. Aš kažką panašaus matau Garliavos istorijoje. Tie žmonės, kurie nukentėjo, kurie rašė šimtus skundų dėl galimo mergaitės tvirkinimo, galų gale patys buvo imti kaltinti mergaitės tvirkimu“, – kalbėjo jis Seime surengtoje spaudos konferencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V. Matulevičiaus, šioje istorijoje norima kuo greičiau padėti tašką – „įrodyti, kad teisingumas triumfuoja, bet šioje byloje lieka dar daug neatsakytų klausimų“. Anot jo, teisingumo vykdymas negali palikti bylose akivaizdžių prieštaravimų, o jų šiuo aveju esama. „Jei jokios pedofilijos nebuvo, tai D. Kedys neturėjo motyvo, dėl ko reikėtų žudyti“,– sakė jis ir teigė, kad byloje yra ir daugiau prieštaravimų.

A. Skučienė: Lietuvos teisėsauga netoli 9-ojo nuopuolio rato

„Drąsos kelio“ partijos pirmininko pavaduotoja ir viena iš aktyviausių įvykių Garliavoje dalyvių Audronė Skučienė apgailestavo, kad jos giminaičių nervai jau „visai ištampyti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nesikreipk į jokias teisėsaugos institucijas, į prokuratūrą, nes viskas atsisuks prieš tave, – sakė ji. – Mano 71 metų sesuo, švogeris – jie jau yra pedofilai, atimti pasai, prieš tai ištampyti po visus teismus. Ir dabar nesibaigia bylos. (…) Jeigu iš tikrųjų yra pragaras, tai Kedžiai jau 5 metai jį išgyvena.“

Pridūrusi, kad ir jai pačiai iškeltos bylos, A. Skučienė tai, kas vyksta, prilygino terorui ir pareiškė: „Nežinau, kokiam nuopuolio rate dabar yra Lietuvos teisėsauga, bet tikrai yra netoli 9-ojo nuopuolio rato.“

REKLAMA

„Jeigu Černiauskas (L. Stankūnaitės advokatas, – red. past.) nenešė (mergaitės) ir teisėjams tinka, tai nesuvokiama“, – pridūrė ji. A. Skučienė taip pat teigė, kad visi, kurie buvo ir yra priešingoje barikadų pusėje, „yra paaukštinti, kyla karjeros laiptais“, o „Kedžiai suvalgyti, klanas kerštauja; kas tuos klano nurodymus vykdo, reikia galvoti“.

(papildyta 12:45)

P. Gylys: aš bijau dėl mergaitės gyvybės

Parlamentaras Povilas Gylys, pareiškęs, kad net sovietiniais laikais atlikus bausmę už nusikaltimą palikdavo ramybėje – leisdavo gyventi, sakė: „Šiuo atveju neduodama gyventi ne tik Kedžiams – visiems tiems, kurie buvo Klonio gatvėje, taikiu būdu gynė teisingumą. (…) Vykdomas psichologinis, teisinis, politinis ir ekonominis teroras – sunaikinsim, jūs išdrįsote turėti savo nuomonę apie įvykius Klonio gatvėje.“

REKLAMA

Pasak jo, teisybė, teisingumas yra viena iš svarbiausių valstybingumo atramų, bet „dabar jau būsim pedofilais – ne tik nusikalstamų grupuočių žmonės“. Jis taip pat sakė generalinio prokuroro pavaduotojo klausęs, kada ištirs bylą – kas nužudė teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę. „Sako, tiriam. Vadinasi, neištirta. Jeigu neištirta, tai neaišku, nuo kieno rankos teisėjas žuvo. Bet jeigu neaišku, kas nužudė, kokiu pagrindu teisiamas Raimondas Ivanauskas? – kalbėjo P. Gylys. – Ir D. Kedžio byla neištirta kaip reikiant, nes aš netikiu, kad jis mirė sava mirtimi. Kai pamačiau nuotraukas, man iš karto pasidarė aišku, kad tai nėra užspringimas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rūpinkimės savo valstybe, rūpinkimės teisingumu. Jeigu 75 metų V. Kedys, 71 L. Kedienė yra grėsmė nacionaliniam saugumui, tai iki kokio farso mes nusigyvenome“, – kalbėjo P. Gylys.

Pasak P. Gylio, mergaitė viešojoje erdvėje nerodoma dėl to, kad kažkas nenori, jog būtų tiesioginis liudininkas. „Mergaitė yra pavojinga, ir aš bijau dėl jos gyvybės, bet pati motina pasakė, gal jai išsprūdo: „Kai aš aplankysiu ten tą ir dukros kapą.“ Ji tai pasakė“, – teigė P. Gylys. Jis pridūrė, kad nors pedofilijos bylų yra daug, būtent apie šią kalbama daugiausia dėl to, kad tai rezonansinė byla. „Šitas atvejis buvo galimybė jį išsprendus teigiamai, teisingai prisidėti prie valstybės stiprinimo. Rezonansiniai įvyiai padeda apsivalyti. Deja, šį kartą valymasis nevyksta“, – sakė jis.

REKLAMA

Į žurnalistų klausimą, kodėl, pasak spaudos konferencijos dalyvių, šiose bylose tiek daug neištirtų dalykų – negi Seime tiek daug pedofilų, P. Gylys atsakė: „Drąsiai sakau „ne“, bet rėmėjų daug.“

Atsakydama į žurnalisatų klausimą, ar bendrauja su N. Venckiene, A. Skučienė sakė ryšių su ja nepalaikanti. Kiti partijos nariai nutylėjo. O Seimo narys Jonas Varkala pridūrė: „Jūs norite, kad grįžtų, – taip pat anapiln kartu su tėvais?“

Tačiau pats „Drąsos kelio“ partijos pirmininkas, pareiškęs, kad buvusių dvasininkų nebūna, spaudos konferencijoje daugiau kalbėjo ne apie Klonio gatvės gynėjų ir Kedžių persekiojimą, bet demonstravo savo erudiciją – jis citavo ir Bibliją, Apaštalų laiškus, ir net V. Šekspyro „Hamletą“.

REKLAMA

Laimutės ir Vytauto Kedžių bei A. Skučienės byla – viena iš daugelio, susijusių su vadinamąja Kauno pedofilijos istorija.

Kedžiai yra kaltinami savo namuose Garliavoje trukdę antstolei Sonatai Vaicekauskienei įvykdyti teismo sprendimą paimti jų anūkę ir grąžinti dukrą motinai L. Stankūnaitei. L. Kedienės sesuo A. Skučienė taip pat kaltinama pasipriešinimu policijos pareigūnams. Jiems yra pateikta ir daugiau kaltinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų