REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pilietiškų gyventojų dėka per kiek daugiau nei metus, kai internete pradėjo veikti su šešėline ekonomika raginanti kovoti svetainė www.beseselio.lt, visoje Lietuvoje jau uždaryta 300 „taškų“, kuriuose buvo nelegaliai prekiaujama alkoholiu, tabako gaminiais ir degalais.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejingų piliečių ir visuomeninių organizacijų įkurta viešoji įstaiga „Lietuva be šešėlio“ pernai metų gegužę pradėjo analogų šalyje neturintį projektą, kurio pagrindinis tikslas – kovoti su šešėliu Lietuvoje. Interneto svetainėje www.beseselio.lt buvo įkurta unikali platforma, suteikianti galimybę kiekvienam Lietuvos gyventojui pranešti apie nelegalios prekybos alkoholiu, tabako gaminiais ar degalais vietą. Tinklalapyje buvo integruotas šešėlio žemėlapis ir pradėti fiksuoti nelegalios prekybos „taškai“, kuriuos nustatyti padėjo būtent sąmoningi Lietuvos gyventojai, taip prisidedantys prie šešėlinės ekonomikos šalyje naikinimo.

REKLAMA

VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas Kęstutis Kupšys džiaugiasi pasiektais rezultatais: nuo šešėlio žemėlapio paleidimo pradžios iš visuomenės jau sulaukta 5038 pranešimų apie 1721 veikiantį „tašką“. Perdavus šią informaciją policijai iš jų beveik 300 jau uždaryti, o sulaikyti nelegalia prekyba vertęsi asmenys - nubausti.

„Mūsų projektas gerokai apsunkino gyvenimą pogrindyje veikiantiems vertelgoms. Jie išsigandę ir dabar jau daug labiau bijo pardavinėti naminę degtinę nežinomiems pirkėjams, nes gerai žino -kiekvienas iš jų gali būti tas, kuris praneš apie jų juodą versliuką tinklalapiui „Beseselio.lt“, - teigia K.Kupšys. – Mus pasiekė informacija, kad dabar norint įsigyti nelegalių alkoholio ar tabako produktų vis dažniau reikalaujama žinoti tam tikrus slaptažodžius, veikia veidų kontrolės sistema – įsigyti tapo daug sunkiau nei anksčiau.“

REKLAMA
REKLAMA

VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas džiaugėsi sėkmingu bendradarbiavimu su Lietuvos policija, kuri su dideliu palaikymu sutiko šią visuomeninę iniciatyvą.

Pasak Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio, policija visuomet stengiasi operatyviai reaguoti į gautus piliečių pranešimus apie vykdomą nelegalią prekybą. „Labai gerai, kad visuomenė nėra abejinga ir praneša apie pastebėtą nusikalstamą veiką. Tinklalapis „Beseselio.lt“ yra papildoma pagalba policijai kovoti su šešėliu“, - sako R.Matonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos atstovo teigimu, ši pilietinė iniciatyva prisideda ne tik prie šešėlio, bet ir prie vietos pareigūnų kontrolės – jei, pavyzdžiui, vietos pareigūnai nenoriai tikrina kai kuriuos taškus, svetainėje nuolat viešai atnaujinama informacija priverčia juos labiau stengtis.

„Jei paaiškėja, kad kuriame nors rajone, kaip teigia policijos pareigūnai, jokia nelegali prekyba nevyksta, tačiau matome, kad internete ten ir toliau žymimi „taškai“, mes pasiunčiame tyrimo atlikti kitą policijos pareigūną – kad patvirtintų arba išsklaidytų kilusius įtarimus“, - paaiškina R.Matonis.

REKLAMA

Beje, kai kurie pareigūnai ypač atsakingai žiūri į piliečių skelbiamą informaciją apie šešėlinę prekybą ir principingai siekia, kad jų komisariatų teritorijose nebebūtų nė vieno veikiančio „taško“.

Prie tokių pavyzdžių galima priskirti Telšių apskrities VPK Kelmės r. PK viršininką Robertą Jagminą. „Mano garbės reikalas, kad Kelmės rajone nebūtų nė vieno šešėlio žemėlapyje pažymėto taško“, - sako komisariato vadovas R. Jagminas. Anksčiau šešėlio žemėlapyje buvo pažymėti septyni Kelmės r. PK teritorijoje veikę „taškai“, tačiau jie visi buvo uždaryti.

REKLAMA

Tiesa, R.Matonis neslepia, kad kova su šalyje vis dar klestinčia šešėline prekyba nėra lengva – pareigūnams surengus operaciją „taške“ neretai pavyksta sulaikyti ir nubausti tik statytinius, iš kurių dažnai nepavyksta išieškoti jokių baudų, nes jie neturi jokio oficialaus pajamų šaltinio. Prisikasti prie pačių nusikalstamo verslo organizatorių, pasak policijos atstovo, yra gerokai sunkiau, todėl ne tokie reti yra atvejai, kai skyrus baudą ar sulaikius „taške“ aptiktus prekeivius po kiek laiko nelegali prekyba vėl atnaujinama, ir netgi toje pačioje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita vertus, policijai trūksta ir pajėgų – šiuo metu visoje šalyje yra nemažai laisvų darbo vietų policijos pareigūnams. Deja, norinčiųjų dirbti pareigūno darbą yra gerokai mažiau.

„Pareigūno profesija nėra labai patraukli - reikalavimai ir žmonių lūkesčiai dideli, o atlyginimai ir socialinės garantijos nėra patrauklios. Nors darbo sąlygos kasmet gerinamos, tačiau vis dar netrūksta komisariatų, kuriuose jos tebėra prastos“, - padėtį komentavo R.Matonis.

VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas K.Kupšys džiaugėsi, kad nelegali prekyba alkoholio produktais tapo vienu iš policijos prioritetų ir tai jau duodą rezultatų – šešėlis šalyje pamažu traukiasi. Vis dėlto jis taip pat pastebi nemažai problemų.

REKLAMA

„Policija dirba gerai, matome teigiamas tendencijas, bet vis dėlto šešėlio mastas šalyje tebėra labai didelis. Jei norime, kad jis mažėtų, svarbu didinti policijos finansavimą – neabejojame, kad policijai skirti keli papildomi milijonai litų greitai sugrįžtų į valstybės biudžetą per surinktus mokesčius ir su daug didesne grąža. Na, ir dar labai svarbu yra nepadaryti klaidų akcizų politikoje“, - pabrėžia K.Kupšys.

Rimtų grėsmių, kad šešėlis vėl ims didėti, VšĮ „Lietuva be šešėlio“ vadovas jau įžvelgia – pasak K.Kupšio, tokį pavojų kelia valdančiųjų planai vėl didinti akcizą stipriesiems alkoholiniams gėrimams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų