REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tomas Kavaliauskas, Lidija Jankauskienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Verslą ir gyventojus pasiekė deklaracijos su paskaičiuotu žemės mokesčiu. Šis, priklausomai nuo savivaldybės, šiemet iki penktadalio didesnis. Kaip ir ankstesniais metais, daugiausiai teks mokėti apleistų žemių savininkams. Mokesčiai penktadaliu augs kasmet iki 2017 m.

REKLAMA
REKLAMA

Pakruojo rajono ūkininkas iki šiol už žemę mokėjęs kelias dešimtis litų, šiemet nustėro gavęs deklaraciją su kelių šimtų mokesčiu.

REKLAMA

„Pernai buvo 1,5 proc. , šiemet – 4 proc. Taip pat ir pinigais, pernai buvo hektaras kažkur apie 30, 40 litų, o šiemet – 200“, – pasakoja Pakruojo r. ūkininkas Alvydas Vasiliauskas.

Pagal gyvenamą savivaldybę, žemės mokestis varijuoja nuo vienos šimtosios iki 4 procentų rinkos vertės. Ją nustato Registrų centras, o mokesčio tarifą – savivaldybė.

2013-aisiais pakoregavus įstatymą, mokestis imtas skaičiuoti nuo rinkos vertės, tačiau įvestas pereinamasis laikotarpis – iki 2017 m. apskaičiuojant žemės mokestį mažinama jos vertė.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei pernai žemės sklypo vertė apmokestinimui 1000 litų, tai pernai skaičiuota nuo 200 litų, nes koeficientas buvo 0,8, šiemet koeficientas 0,6, vadinasi, skaičiuotas mokestis jau nuo 400 litų, kitais metais bus skaičiuojama nuo 600 litų vertės“, – aiškina VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė.

Kai kurios savivaldybės, žinodamos apie mokesčio augimą, koregavo apmokestinimą taip, kad mokėtojai nieko nepajustų, kitos nieko nekeitė.

Verslo atstovai tikina, kad didesnis sklypų apmokestinimas skatins žemės rinką, parduoti nenaudojamus sklypus, o savivaldybes – rūpintis verslu, dirbančiu regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei verslininkas investuoja milijoną kažkokiame regione, tai, mano supratimu, turi būti ir išimtys, kad tau turi būti sumažinti koeficientai, bet kol savivalda nesuinteresuota tų naujų darbo vietų steigimu, tai jie gali neatsižvelgti“, – sako Verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas.

Žemės mokestis šiemet apskaičiuotas dviem milijonams sklypų, gyventojai į savivaldybių biudžetus turėtų sumokėti apie 67 mln. litų, o įmonės – apie 11 mln. litų. Mokestį privalu sumokėti iki lapkričio 17 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų