REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lapkričio 7 dieną Klaipėdos „Švyturio“ arenoje vyko tarptautinis mišrių kovų turnyras BEST FIGHT – 11 bekompromisių kovų ir vienas didžiulis noras nugalėti. Savaičių savaites lieję prakaitą treniruočių salėse, geriausi Lietuvos ir užsienio kovotojai ringe demonstravo įvairiausią techniką, degė noru vėl pajusti pergalės skonį. Netrūko ir kraujo, ir nokdaunų, ir netgi gilių nokautų. Rytietiško muay thai kovos meno tradicijų persmelktame renginyje trys Lietuvos sportininkai įrodė, jog yra pajėgesni už varžovus iš užsienio. Dviem geriausiesiems atiteko solidžios turnyro globėjo Egidijaus Dragūno įsteigtos piniginės sumos.

REKLAMA
REKLAMA

Vakaras prasidėjo Klaipėdos krepšinio klubo „Neptūnas“ šokėjų „Leader dance“ specialiai šiai progai sukurtu šokiu. Po jo renginio vedėjui Linui Lapėnui pristačius visus į kovą dėl pergalės stosiančius 22 kovotojus, į ringą žengė dainininkas E. Dragūnas. Prisiminęs pagrindinį turnyro rėmėją „Ekskavatorius.lt“, jis palinkėjo Lietuvos kovotojams, neva kaip ekskavatoriams, „užkasti šiandien tą, ką reikia“.

REKLAMA

Atėjo laikas kovoms. Pasak muay thai pradininko Lietuvoje, net 7 savo mokinius tą vakarą į ringą vedusio Kauno sporto klubo „Titanas“ trenerio Mariaus Misiūno, šiųmečiame BEST FIGHT turnyre nenuvylė niekas – viskas klostėsi pagal išankstines prognozes.

1) AUGUSTINAS TRAVINSKAS (Prienų „Vėjas“) prieš MANTĄ ŽUKAUSKĄ (Plungės „Riteris“)

MMA (2 x 3 min.), svorio kategorija iki 87 kg

Kovų maratonas pradėtas jaunų septyniolikmečių susirėmimu. Prieniškiui tai buvo debiutinis pasirodymas tokio aukšto lygio turnyre. Vaikinas akivaizdžiai jaudinosi, ringe atrodė kiek sutrikęs, tad nenuostabu, jog Mantas jį „malė į miltus“. Jau pirmoji vakaro dvikova pareikalavo kraujo praliejimo – iš A. Travinsko nosies. Tačiau Augustinas atsilaikė. Nugalėtoją lėmė surinkti taškai. Vienbalsiu teisėjų sprendimu į viršų kilo triumfuojančio M. Žukausko rankos.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, Augustinui gal tai ir buvo sunki kova, tačiau jis atsilaikė, pademonstravo ryžtą. Būtent tai ir žavi. Keista man buvo tik tai, kad sportininkai kovojo pagal MMA taisykles, tačiau imtyniavimo iš esmės nebuvo. Ringe jie talžė vienas kitą rankomis bei kojomis“, – dvikovą įvertino M. Misiūnas.

2) ŽYGIMANTAS MAŠKĖ (Lietuva) prieš JAKOBĄ STYBENĄ (Vokietija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 91 kg

Tailandietiškos muzikos garsuose paskendusi pirmoji tarptautinė vakaro dvikova baigėsi mažiau patyrusio lietuvaičio pralaimėjimu. Tačiau savo auklėtinio pasirodymu, o ypač – tvirtu charakteriu, M. Misiūnas liko patenkintas. Juk Ž. Maškė apie tai, jog jam teks kovoti, sužinojo visai neseniai, kai dėl traumos šansą stoti prieš vokietį prarado Tomas Marciulevičius. Trečiajame raunde Žygimantas įsidrąsino, o vokiečio persvara sumažėjo. Tačiau lietuviui pritrūko jėgų rimčiau pasipriešinti patyrusiam varžovui. Vienbalsiu teisėjo sprendimu nugalėtoju tapo J. Stybenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3) MANTVYDAS ŠVĖGŽDA (Kauno „Titanas“) prieš ARNOLDĄ EIZĄ (Jurbarko „Pantera“)

K-1 pro (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 87 kg

Žiūrovus sužavėjo pirmuoju vakaro nokautu pasibaigusi trečioji dvikova, įrodžiusi, kad patirtis, kad ir kaip būtų, dažniausiai laimi prieš jaunystės veržlumą. Nors antrajame raunde revanšo siekęs jurbarkiškis A. Eiza varžovą į nokdauną ir pasiuntė pirmasis, pergalę šventė po jo į kovą sugrįžęs M. Švėgžda. Galima teigti, kad koją pralaimėjusiajam pakišo karštakošiškumas. Po pasiuntimo į nokdauną šokęs „pribaigti“ varžovo, jis pats netikėtai atgulė ant ringo grindų. O pakilęs po 20 sekundžių buvo pasiųstas ir į gilų nokautą. Kol teisėjas bei pagalbinis personalas bandė atgaivinti vaikiną, Mantvydas siautė po ringą, džiaugdamasis gražia pergale. Jos „Titano“ auklėtiniui labai reikėjo, nes pastaruoju metu pačiam teko patirti ne vieną nokautą. M. Švėgžda į savo, kaip kovotojo, sąrašą įsirašė 18 pergalę. Kaip teigė M. Misiūnas, senas arklys vagos niekad negadina.

REKLAMA

4) VILIUS JARULAITIS (Kelmės „Vikingas“) prieš JONĄ VALANČIŲ (Kauno „Titanas“)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 86 kg

Ketvirtieji ringe turėjo pasirodyti lietuvis Mažvydas Pieža ir rusas Antonas Mooras, tačiau kovotojui iš užsienio laiku negavus vizos renginio organizatoriai kovoti vienas prieš kitą pakvietė Vilių ir Joną. Šviežiai į sąrašą įtraukta kova pasibaigė antruoju vakaro nokautu. Dar pirmajame raunde ant ringo grindų buvo pasiųstas 8 kovas iki tol turėjęs ir 4 pergales šventęs kelmiškis. Į viršų kilo dar vieno „Titano“ klubo sportininko rankos.

REKLAMA

5) MANTAS STANKIS (Lietuva) prieš DANIELĮ FORSBERGĄ (Suomija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 80 kg

Apie šią dvikovą Suomijoje jau sklandė legendos. Keletą metų su suaugusiaisiais kovojantis aštuoniolikmetis M. Stankis jau kurį laiką buvo vadinamas nenuspėjamu, didelį potencialą turinčiu kovotoju (23 kovos, 17 pergalių). Tai žinojo ir tris kartus Suomijos muay thai čempionas D. Forsbergas (36 kovos, 30 pergalių). Šios dvikovos metu pirmą kartą „Lietuva, Lietuva!“ ėmė skanduoti ir arenoje susirinkę žiūrovai. Visi palaikė Mantą, tačiau šis, anot jo trenerio M. Misiūno, ne viską atliko gerai. „Nerodyk, kad koja skauda. Susiimk, būk vyras“, – vienu metu šaukė auklėtiniui jis. Trečiajame raunde prasidėjo tikra smūgių kruša, tačiau kova baigėsi abiem kovotojams stovint ant kojų. Nugalėtoją lėmė taškai. Vienbalsiu teisėjų sprendimu pranašesniu buvo pripažintas suomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6) ŽORA AKOPIANAS (Baltarusija) prieš KIRILĄ ANDREJEVĄ (Latvija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 70 kg

Šeštoji vakaro kova – išskirtinai be lietuviško prieskonio. Joje susikovė du septyniolikmečiai savų šalių čempionai. Žora – šių metų Europos muay thai jaunimo čempionas, finale įveikęs ne ką kitą, o lietuvaitį Martyną Jasiūną. Kirilas – Latvijos K-1 čempionas. Ši dvikova pasižymėjo tuo, kad baigėsi labai greitai – nepraėjus nė minutei. Pirmą kartą į nokdauną latvis buvo pasiųstas vos nuaidėjus gongui. Antrą kartą jis ant ringo grindų atgulė praėjus 10 sekundžių po to, kai nuo jų atsistojo. O nepraėjus nė pusei minutės ir scenarijui pasikartojus, teisėjui nebeliko nieko kita, kaip tik nutraukti kovotojų veiksmus ir paskelbti akivaizdų nugalėtoją. Baltarusis Žora nespėjo net apšilti.

REKLAMA

7) AURIMAS SAULIS (Lietuva) prieš PAVELĄ PUŠKELĄ (Baltarusija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 75 kg.

Ši kova taip pat pasibaigė pirmajame raunde. Taip pat – įsikišus teisėjui. Patyręs ne vieną nokdauną, lietuvis turėjo pripažinti baltarusio pranašumą. Tačiau M. Misiūnas užstojo auklėtinį teigdamas, kad jis pasirodė taip gerai, kaip galėjo. Juk kovoti su šių metų Europos suaugusiųjų muay thai čempionu P. Puškelu turėjo kojos pirštą susilaužęs Vaidas Valančius. Aurimas į dvikovą buvo įtrauktas tik prieš savaitę, tad jai nesiruošė. O ir varžovas – pranašesnis ir labiau patyręs.

REKLAMA

„Žmonės galvoja, kad labai lengva stovėti ringe. Tačiau jei pabandytų ten įlipti, pažiūrėčiau, kuo baigtųsi. Juk įžengęs į tą kvadratą penkto kampo, kuriame galėtum pasislėpti, nerasi. Aurimas šaunuolis. Pademonstravo charakterį“, – kovotoją gyrė M. Misiūnas.

8) SAULIUS BUCIUS (Lietuva) prieš IVANĄ KIBILĄ (Rusija)

MMA (2 x 5 min.), svorio kategorija iki 65 kg

Tai buvo pirmoji tarptautinė vakaro dvikova, kurioje pergalę prieš varžovą iš kitos šalies šventė lietuvis. Tiesa, iš pradžių jis turėjo kovoti su kitu rusu – Denisu Račkovu, tačiau šiam gavus traumą ringe pasirodė jo tautietis Ivanas. 22 kovas turėjęs ir iki tol 11 pergalių bei vienas lygiąsias pasiekęs Saulius šansų šalies kaimynės atstovui nepaliko. Aktyviai pradėjęs dvikovą, paleidęs tiradą smūgių, galiausiai jis Ivaną pasiguldė ant žemės. Kurį laiką kovotojai tarsi ilsėjosi susikabinę parteryje, tačiau galiausiai tauragiškis ėmėsi veiksmų ir, apžergęs varžovą per liemenį, įveikė jį aibe tvirtų smūgių į galvą. Teisėjui beliko nutraukti kovą pirma laiko ir paskelbti nugalėtoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sunku buvo, kai jaučiau, kad varžovas turi kristi ant žemės, bet jis nekrito. Galvojau, kada jis atsijungs? Buvo akimirka, kai sudvejojau, ar pavyks man jį įveikti“, – po kovos apie ringe užplūdusias abejones prisipažino kitą dvikovą Vokietijoje jau planuojantis Saulius.

9) ROJUS KUMPYS (Lietuva) prieš DANIELĮ VÍTOVECĄ (Čekija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija iki 80 kg

Ši dvikova, kurioje ant žemės teko pabūti, tiesa, ne dėl kovotojų sukeltos grėsmės, ir ringo teisėjui, sulaukė bene daugiausiai žiūrovų ovacijų. Nieko nuostabaus, juk prieš Čekijos muay thai čempioną stojo namų arenoje kovojęs klaipėdietis Europos muay thai lygos bei Lietuvos muay thai čempionas R. Kumpys. Lygiaverčių priešininkų susirėmimo nugalėtojas nebuvo aiškus iki pat paskutinės akimirkos. Vis dėlto ilgai taręsi teisėjai pergalę skyrė užsieniečiui. Lietuvaičiui tai tebuvo antrasis pralaimėjimas. O štai net 6 kartus karjeroje varžovus į nokautą siuntęs čekas įsirašė 24 pergalę iš 31 galimos.

REKLAMA

10) SIGITAS GAIŽAUSKAS (Lietuva) prieš PAVELĄ PROVAŠINSKĮ (Baltarusija)

Muay thai (3 x 3 min.), svorio kategorija – iki 75 kg

Šių metų Europos muay thai čempionas – prieš įvairių tarptautinių turnyrų nugalėtoją. Į ringą skambant SEL dainai „Titanas“ įžengęs tauragiškis S. Gaižauskas spinduliavo visiška ramybe. Prieš kovą žadėjęs dominuoti dvikovoje, lietuvis penktadienio vakarą savo pažadus įvykdė. Pirmą kartą į nokdauną baltarusį jis pasiuntė paskutinėmis pirmojo raundo sekundėmis. Žiūrovų minia puolė skanduoti: „Sigi, Sigi!“ Antrajame raunde nokdaunų istorija pasikartojo dar tris kartus ir teisėjas buvo priverstas nutraukti kovą. Du priešininko nokdaunus vienos techniškiausių kovų laimėtojas pasiekė savo firminiu smūgiu alkūne. Aštuntąją pergalę iš eilės iškovojęs (iš viso 33 kovos ir tik keturi pralaimėjimai) Sigitas įrodė, kad nesėkmė praėjusių metų „Big fight“ turnyre tebuvo išimtis iš taisyklės. Tuomet vaikinas liko gulėti ant grindų be sąmonės po itin tikslaus tailandiečio smūgio.

REKLAMA

„Kai baltarusis įspyrė man į sprandą ir galvojau, kad tuoj nukrisiu, supykau ir nutariau laimėti nebežaidus. Kad kova baigsis pirma laiko – nesitikėjau. Visuomet esu pasiruošęs kautis tris raundus“, – prisipažinęs, jog pergalę atšvęs valgydamas mamos keptą pyragą ir sapnuodamas kovą, kalbėjo Sigitas.

O švęsti jis išties turi dėl ko. Apdovanojimą ringe iš paties E. Dragūno-Selo atsiėmęs tauragiškis sulaukė ir nemenkos staigmenos. Iš asmeninės sąskaitos dainininkas kovotojui skyrė 10 tūkst. litų. Tokia pat suma atiteko ir paskutinėje dvikovoje pasirodžiusiam „Titano“ klubo atstovui Martynui Knyzeliui.

REKLAMA
REKLAMA

„Mums buvo šokas. Esame be galo dėkingi Egidijui. Džiaugiamės, kad tokia žymi asmenybė prisidėjo prie mūsų renginio. Vien jau tai, kad jis pasirodė arenoje ir išbuvo iki pat pabaigos, mums buvo didelis siurprizas. Kai kurie rėmėjai nusisuko, o štai šis žmogus, nesusijęs su sportu, ėmė ir iš savo asmeninių lėšų apdovanojo geriausiai turnyre pasirodžiusius. Už tai, jog, kaip pats teigė, juos gerbia. Tai bus didžiulė paspirtis kitiems kovotojams. 10 tūkst. litų... Juk tokias sumas sunku iškovoti net ir užsienio ringuose. Lietuvoje tokių niekas neduoda. O ir šiame turnyre laimėtojai tebuvo apdovanoti taurėmis ir diplomais. Aišku, tai nėra blogai. Tai tik įrodo, kad į ringą žengia tikri kovotojai, kuriems svarbiausia – pats procesas ir pergalė, o ne pinigai“, – Selui pagyrų negailėjo M. Misiūnas.

11) MARTYNAS KNYZELIS (Lietuva) prieš VOLKANĄ BASAKĄ (Turkija)

K-1 pro (3 x 3 min.), sunkiasvorių superdvikova

Neabejotina vakaro puošmena tapo sunkiasvorių Lietuvos muay thai bei K-1 čempiono Martyno ir Europos bei daugkartinio Turkijos muay thai čempiono Volkano superdvikova. Nors turko statistika įspūdinga: 80 kovų, iš kurių – 56 pergalės, ringe dominavo guminiu meškučiu pravardžiuojamas lietuvis. Po 9 minučių kovos pergalę taškais teisėjai vienbalsiai skyrė Martynui.

REKLAMA

„Girdėjau, kad žiūrovai, matydami, jog turkas – ne koks raumeningas kultūristas, vadino jį kebabu. Tačiau kovotojai neprivalo būti raumenų maišai. Ar matėte, kiek Volkanas praleido Martyno smūgių? Tačiau atsilaikė, nenusileido ir žengė pirmyn. Jis ne vieną kovą yra laimėjęs nokautu ir jo smūgis – itin galingas. Kai kurie žmonės tiesiog neišmano šio kovos meno“, – piktinosi M. Misiūnas.

Paklaustas, kodėl ir kada savo auklėtinį M. Knyzelį ėmė pravardžiuoti guminiu meškučiu, treneris patikino, jog nuo tada, kai prieš 3 metus išgirdo dainą „The Gummy Bear“, su kuria Martynas ir žengė į ringą. Jam jo auklėtinis – tiesiog mielas, šiltas žmogus, kuris iš pažiūros neatrodo kaip stereotipinis ringo kovotojas. O geri žmonės, pasak M. Misiūno, irgi gali stipriai smūgiuoti.

Taigi penktadienio vakarą Klaipėdos „Švyturio“ arenoje netrūko nieko: nei įvairios kovos technikos demonstravimo, nei lygiaverčių varžovų dvikovų, nei nokdaunų bei nokautų. M. Misiūnas prisipažino apie renginį negirdėjęs nė vieno blogo atsiliepimo. „Daugelis skambino ir sveikino su vykusiu turnyru. Galbūt vienintelis mažas skauduliukas buvo tas, jog nesusirinko pilna arena žiūrovų. Tikėjomės daugiau“, – teigė treneris.

REKLAMA

Vykusiu renginiu džiaugėsi ir Lietuvos muay thai sąjungos generalinis sekretorius Nerijus Lukšas: „Esu patenkintas, kad muay thai kovos menas Lietuvoje populiarėja. Kad vis daugiau žmonių jį propaguoja, vis daugiau stebi kovas arenose. Džiugu ir tai, kad žiūrovai ima suprasti ir tailandietiško kovos meno kultūrą, šokius bei ritualus prieš kovą. Niekas neberėkia „pradėk greičiau kautis arba dink iš ringo“. Manau, ateityje situacija tik gerės ir tokių turnyrų bus tik daugiau. Vakaro staigmena tapo ir Selo dosnus gestas. Viskas pavyko puikiai.“

Karolina STAŽYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų