REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ši istorija nutiko Rusijoje, tačiau tie patys žiniasklaidos principai galioja ir kitose šalyse. Neatitinkančios tikrovės, skatinančios neigiamas emocijas, provokuojančios antraštės gali pastūmėti žmones agresijai, kaip tai nutiko Maskvoje.

Ši istorija nutiko Rusijoje, tačiau tie patys žiniasklaidos principai galioja ir kitose šalyse. Neatitinkančios tikrovės, skatinančios neigiamas emocijas, provokuojančios antraštės gali pastūmėti žmones agresijai, kaip tai nutiko Maskvoje.

REKLAMA

Dar 2010-ųjų gegužę taksistas Soso Chačikianas įsivėlė į tragišką skandalą Maskvoje, savo „Facebook“ paskyroje pasakoja Rusijos žurnalistas Jegoras Skovoroda.

Prastos nuotaikos 48-ių Sosa Chačikianas atėjo į „Jevroset“ saloną ir pareikalavo, kad jam išduotų jo laimėtus loterijoje pinigus. Vėliau paprašė dar kelių bilietų, o grąžą – 30 rublių – pervesti į jo mobilaus telefono sąskaitą. Vėliau vyras apsigalvojo, ir pareikalavo grąžinti jam tuos 30 rublių. Konsultantė – mokinė pasimetė, Sosa pradėjo kelti ant jos balsą ir į konfliktą įsitraukė kita konsultantė Olesia, vyras puolė auklėti ją kumščiais, sudavė kelis smūgius į galvą ir pilvą. S. Chačikianą sulaikė policija, o vėliau dėl padaryto nusikaltimo atitinkamai nuteisė teismas.

Žiniasklaidos priemonėje „Lifenews.ru“ operatyviai atsirado įrašas, pasakojantis apie tai, kaip žvėris-taksistas-armėnas taip stipriai sumušė rusę „Jevroset“ darbuotoją, kad ši patyrė persileidimą. Patvirtinti šią naujieną buvo pateikti tariami pačios Olesios žodžiai, kuriuos „Lifenews“, matyt, paprasčiausiai išsigalvojo: „Apie tai, kad laukiuosi, aš sužinojau prieš tris dienas. Tai buvo mano pirmasis nėštumas“.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš kelias dienas vykusio teismo metu pati Olesia patvirtino, kad dėl S. Chačikiano užpuolimo jai iš tiesų teko apsilankyti ligoninėje dėl kraujavimo, tačiau nei apie nėštumą, tuo labiau apie persileidimą kalbos išvis nebuvo. „Kai patekau į ligoninę, pas mane veržėsi žurnalistai, aš vėliau daug ko prisiskaičiau,“ – pasakojo ji, pažymėjusi, kad visa tai neatitiko tikrovės.

REKLAMA

Pranešimai apie tai, kaip taksistas-armėnas sumušė rusę merginą (iš tiesų Olesia pusiau osetė), kuri dėl to patyrė persileidimą, be jokios abejonės išsprogdino interneto erdvę, o „profesionalūs rusai“ puolė į isteriją.

Įkvėpti šių pranešimų, „Kovinės Rusijos nacionalistų grupuotės“ (rus. - BORN) nariai Isajevas ir Bakglaginas nusprendė taksistą nužudyti, pasak tyrimo metu užfiksuotos formuluotės, – „siekdami visuomenėje sukurti pozityvų požiūrį į BORN“. Kaip atrodo S. Chačikianas, jie sužinojo iš „Lifenews“ pranešimo.

Baklaginas sulaukė vyro prie jo namų durų ir iššovė į galvą iš nupjautavamzdžio šautuvo. Naujieną apie Soso nužudymą „LifeNews“ paleido tokiomis antraštėmis: „Maskvos nužudytas taksistas, sumušęs nėščiąją. Vyras, kuris taip žiauriai sumušė „Jevroset“ darbuotoją, kad ši patyrė persileidimą, rastas negyvas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų